Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όταν συνδυαστεί με κοινά φάρμακα για τη θεραπεία παθήσεων όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός, προειδοποιεί Βρετανός γιατρός.
Ο Dr Xand van Tulleken, τακτικός συνεργάτης του BBC Morning Live, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση αυτού του φρούτου, συμπεριλαμβανομένου του χυμού ή και της μαρμελάδας από αυτό, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη φαρμακευτική αγωγή για ημέρες μετά την κατανάλωσή του.
'Αν τρώτε γκρέιπφρουτ και παίρνετε τακτικά φάρμακα, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μια εγρήγορση και μια γνώση του τι συμβαίνει γιατί το γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι επικίνδυνο', δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση.
Αυτό συμβαίνει επειδή μια οργανική ένωση στο φρούτο απενεργοποιεί ένα ένζυμο στο έντερο που διασπά τα φάρμακα.
Ο Δρ van Tulleken δήλωσε ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, οδηγώντας σε μια δυνητικά επικίνδυνη συσσώρευση του φαρμάκου στο σώμα.
'Όταν παίρνουμε φάρμακα, το σώμα μας τα διασπά, ώστε να μπορούμε να τα αποβάλλουμε με ασφάλεια αφού δράσουν. Όταν λοιπόν το γκρέιπφρουτ εμποδίσει αυτή τη διαδικασία, τότε πρακτικά παίρνετε μια πολύ υψηλή δόση και αυτό μπορεί να έχει αρκετά τοξικά αποτελέσματα', είπε.
Απαρίθμησε τα φάρμακα για τη χοληστερόλη, τις στατίνες, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα ψυχιατρικά φάρμακα, τα ανοσοκατασταλτικά, όπως αυτά που λαμβάνουν μεταμοσχευμένοι ασθενείς, αλλά και τα φάρμακα που ρυθμίζουν τον ακανόνιστο ή γρήγορο καρδιακό παλμό ως μερικά μόνο παραδείγματα.
'Μισό ποτήρι [χυμός γκρέιπφρουτ] μπορεί να είναι αρκετό για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται αυτό το φάρμακο για πολλές ημέρες', πρόσθεσε.
«Θα έλεγα ότι αν παίρνετε τακτικά φάρμακα, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας, συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας πριν φάτε ένα γκρέιπφρουτ».
Το γκρέιπφρουτ περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φουρανοκουμαρίνες, οι οποίες μπορούν να παρεμβαίνουν σε ένα ένζυμο στο λεπτό έντερο που ονομάζεται CYP3A4.
Αυτό το ένζυμο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση σχεδόν των μισών φαρμάκων, επιτρέποντάς τους να απορροφηθούν σωστά από τον οργανισμό.
Ο βαθμός στον οποίο οι φουρανοκουμαρίνες επηρεάζουν τα φάρμακα ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα του CYP3A4 που παράγει κάποιος, το ακριβές φάρμακο που λαμβάνεται και την ακριβή ποσότητα γκρέιπφρουτ που τρώει ή πίνει ένας ασθενής.
Με τις στατίνες, για παράδειγμα, το γκρέιπφρουτ μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση υπερβολικής ποσότητας του φαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να είναι πιο ισχυρή η δόση και να αυξάνεται ο κίνδυνος παρενεργειών.
Στην ηπιότερη εκδοχή τους, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, μυϊκό πόνο και κόπωση.
Αλλά σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική και μυϊκή βλάβη και νεφρική ανεπάρκεια.
Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν χρειάζεται πολύ γκρέιπφρουτ για να έχει ισχυρό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα φάρμακα.
Ένα μόνο ποτήρι χυμός μπορεί να μειώσει την παραγωγή του CYP3A4 έως και 47%.
Οι φουρανοκουμαρίνες μπορούν επίσης να παραμείνουν στο σώμα και να αναστέλλουν το ένζυμο για έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωση γκρέιπφρουτ.
Και δεν είναι μόνο το γκρέιπφρουτ. Κάποια στενά συγγενικά φρούτα έχουν επίσης παρόμοια επίδραση.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα πορτοκάλια Σεβίλλης, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή μαρμελάδας πορτοκάλι, τα pomelos και τα tangelos, τα οποία είναι μια διασταύρωση μανταρινιών και γκρέιπφρουτ.
Προσοχή και στον συνδυασμό βιταμίνης Κ - αντιπηκτικών
Ο Δρ van Tulleken προειδοποίησε επίσης για τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, τα οποία βρίσκονται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, στο ευρέως συνταγογραφούμενο αντιπηκτικό βαρφαρίνη.
Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος, οπότε μπορεί να εξουδετερώσει τη βαρφαρίνη, η οποία συνταγογραφείται για την πρόληψη αυτών των θρόμβων και τη μείωση του κινδύνου θανατηφόρων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ο Δρ van Tulleken δήλωσε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη θα πρέπει να διαχειρίζονται την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ και να τρώνε λίγο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι πολύ σε μία μόνο ημέρα.
Άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ είναι τα ρεβίθια, το συκώτι, οι κρόκοι αυγών, ορισμένα τυριά, τα αβοκάντο και το ελαιόλαδο.