Παγκοσμίως οι στεφανιαίες καρδιακές νόσοι (που προκαλούνται από τη στένωση των αρτηριών που προμηθεύουν την καρδιά με αίμα) είναι υπεύθυνες για το θάνατο 9 εκατ. ανθρώπων ετησίως. Πρόκεται για το μεγαλύτερο νούμερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη νόσο και αποτελεί ένα τεράστιο βάρος στα συστήματα υγείας. Μέχρι σήμερα, είναι ασαφές εάν η κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και αν αυτό διαφέρει ανάλογα με το είδος του κρέατος.
Ερευνητές στο Τμήμα Υγείας πληθυσμού Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη συστηματική ανασκόπηση των υποψήφιων στοιχείων μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων δεκατριών μελετών κοόρτης στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ολοκλήρωσαν λεπτομερείς διατροφικές αξιολογήσεις και η υγεία τους παρακολουθήθηκε για έως και 30 χρόνια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σήμερα στο Critical reviews in Food Science and Nutrition.
Συνολικά, από τα στοιχεία της ανάλυσης προκύπτει ότι:
- Κάθε 50 g/ημέρα υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα) αύξησε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 18%.
- Κάθε 50 g/ημέρα υψηλότερη πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (όπως βόειο κρέας, αρνί και χοιρινό κρέας) αύξησε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 9%.
- Δεν υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών (όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα) και του αυξημένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου.
Γιατό το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κινδυνο καρδιακής νόσου
Τα ευρήματα μπορεί να οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στο κόκκινο κρέας και στο νάτριο (αλάτι) στο επεξεργασμένο κρέας. Οι υψηλές προσλήψεις κορεσμένων λιπαρών αυξάνουν τα επίπεδα επιβλαβούς χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τόσο η LDL χοληστερόλη όσο και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
Προηγούμενες εργασίες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έδειξαν επίσης ότι ακόμη και οι μέτριες προσλήψεις κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Ο Δρ Keren Papier (Nuffield Τμήμα Της Υγείας του Πληθυσμού), συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας έχουν σταθερά συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν έναν πρόσθετο ρόλο στις καρδιακές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οι τρέχουσες συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου».
Η Δρ Anika Knüppel, από το Τμήμα Υγείας του Πληθυσμού του Nuffield και η άλλη συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η παραγωγή κρέατος συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή κρέατος και, ως εκ τούτου, την κατανάλωση προς όφελος του περιβάλλοντος. Η μελέτη μας δείχνει ότι η μείωση της πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα αποφέρει επίσης προσωπικά οφέλη για την υγεία».
Οι μελέτες που συμμετείχαν σε αυτή την ανάλυση βασίστηκαν κυρίως σε λευκούς ενήλικες που ζουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να εξεταστούν αυτές οι ενώσεις σε άλλους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ασίας και της Αφρικής.
ΠΗΓΗ: .ox.ac.uk