Πρόκειται ακριβώς για την εποχή του χρόνου που είναι ίσως και η πιο κατάλληλη προκειμένου να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, που θα συμβάλει στην προσαρμογή του οργανισμού στη ζέστη αλλά και στην γενικότερη ευεξία του.
Τους καλοκαιρινούς μήνες αφήνουμε στα... ντουλάπια τις βαριές μαγειρικές παρασκευές, τις σάλτσες και τα τηγανητά και καυτερά τρόφιμα που ταιριάζουν καλύτερα στις πιο κρύες εποχές του χρόνου και επιλέγουμε τρόφιμα εύπεπτα και δροσερά. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών, να λειτουργήσει υπό πολύ υψηλές θερμοκρασίες, απαλλάσσοντάς τον από τον κόπο της πέψης γευμάτων πολύ πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά, σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο και διαβητολόγο Μαρία Προκοπίου.
Αφθονία επιλογών
Ευτυχώς, το καλοκαίρι φέρνει μαζί του και την αφθονία νόστιμων και θρεπτικών τροφίμων, όπως τα μούρα (φορτωμένα με αντιοξειδωτικά), τις ντομάτες, τις γλυκές πιπεριές μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και τα γεμάτα με πρωτεΐνες και Ω3 λιπαρά ψάρια.
Δίνουμε έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών (ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, πεπόνια, σύκα, καρπούζι, πεπόνι κ.ά) και συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση του σώματός μας. Ο ρόλος των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή του καλοκαιριού είναι σημαντικός διότι πέρα από την πρόσληψη των πάντα απαραίτητων φυτικών ινών εφοδιαζόμαστε με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, συνδυασμοί που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών του οργανισμού.
Επομένως, ένας στόχος για το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι η καθημερινή κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών σύμφωνα και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ποικιλία.
Eπιλέγοντας απλώς τα σωστά τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή μας, μπορούμε να προλάβουμε ή/και να ανακουφίσουμε των συνηθισμένες δυσάρεστες που εμφανίζονται το καλοκαίρι όπως η ξηροδερμία, οι λοιμώξεις με μύκητες, οι κράμπες, η ξηρότητα στα μαλλιά, η αφυδάτωση.
Τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί από πλήθος μελετών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορες μορφές καρκίνου έως και κατά 20%.
Οι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι τόσο ευεργετική για την υγεία συνίστανται στην ευρεία γκάμα των συστατικών τους. Εκτός από την πληθώρα των βιταμινών και των μετάλλων, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πλήθος συστατικών, γνωστά ως φυτοχημικά συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν τα φλαβονοειδή, τα φυτοοιστρογόνα, τις πολυφαινόλες κ.ά. Πολλά από τα συστατικά αυτά προσφέρουν σημαντική αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό, προστατεύοντας τον από την επίδραση των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες.
Εκτός από τα φυτοχημικά συστατικά, η ευεργετική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της κατανάλωσης καλίου, το οποίο συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στην αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, η οποία συνδέεται με την καλύτερη υγεία του πεπτικού μας συστήματος καθώς και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Παράλληλα, η υψηλή συγκέντρωση ορισμένων φρούτων και λαχανικών με κυριότερα το πορτοκάλι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε φυλλικό οξύ, τα καθιστά απαραίτητα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, δεδομένου ότι οι συστάσεις των γυναικολόγων προβλέπουν την αυξημένη πρόσληψη φυλικού οξέος, είτε από φυσικές πηγές φυλλικού οξέος ή από συμπληρώματα διατροφής και εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Τι πρέπει να κάνουμε το καλοκαίρι
- Πίνουμε πολύ νερό 8-10 ποτήρια ημερησίως, αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών διότι είναι πλούσια σε ζάχαρη.
- Τρώμε συχνά φρούτα και λαχανικά εποχής, όπου το καλοκαίρι είναι σε αφθονία.
- Προτιμάμε την κατανάλωση ψαριού 3-4 φορές την εβδομάδα.
- Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο. Το αλκοόλ αυξάνει την απώλεια υγρών και τη θερμοκρασία του σώματος.
- Αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη. Η διατροφή μας θα πρέπει να είναι να είναι χαμηλή σε λιπαρά που περιέχονται κυρίως στα γλυκά, στα παγωτά (προτιμάμε τα παγωτά τύπου γρανίτα ή τα τύπου light που είναι χαμηλά σε λιπαρά) και στα τηγανητά.
- Προτιμάμε διατροφή φτωχή σε σάλτσες, λίπη, μπαχαρικά και καρυκεύματα έτσι ώστε να είναι πιο εύπεπτη.
- Τρώμε συχνά και μικρά γεύματα
- Τρώμε ελαφρύ βραδινό έτσι ώστε να μπορούμε να πιούμε ένα δροσιστικό ποτό και να νιώθουμε ανάλαφροι.
- Δεν παραλείπουμε για κανένα λόγο τη φαρμακευτική μας αγωγή αν ακολουθούμε κάποια και επικοινωνούμε με το θεράποντα ιατρό σε οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικό με την υγεία μας.