Η μελέτη (PURE) εξετάζει δίαιτες από διαφορετικούς πληθυσμούς σε χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 16 χρόνια ανάλυσης σε σύνολο 137.130 συμμετεχόντων σε 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη επεξεργασμένων σιτηρών (δημητριακών) και προστιθέμενων σακχάρων έχει αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών.
Τα σιτηρά (δημητριακά) κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: επεξεργασμένα σιτηρά, δημητριακά ολικής αλέσεως και λευκό ρύζι. Στην 1η κατηγορία περιλαμβάνονταν προϊόντα που κατασκευάζονταν με επεξεργασμένο (π.χ. λευκό) αλεύρι, συμπεριλαμβανομένου του λευκού ψωμιού, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού, κράκερ και επιδόρπια αρτοποιίας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλάμβαναν αλεύρι ολικής αλέσεως (π.χ. μαυροσίταρο) και άθικτους ή χαραγμένα δημητριακά (π.χ. βρώμη).
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 7 μερίδες επεξεργασμένων σιτηρών την ημέρα συσχετίστηκε με 27% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 33% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και 47%μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει εκ νέου προηγούμενες εργασίες που υποδεικνύουν ότι μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει τον περιορισμό των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων."
Ας σημειωθεί, ότι δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία με την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως ή λευκού ρυζιού.
Η μελέτη προτείνει την κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι και το κριθάρι και την ύπαρξη λιγότερων επεξεργασμένων προϊόντων σιταριού. Η μείωση της συνολικήςκατανάλωσης τέτοιων και η ύπαρξη υδατανθράκων καλύτερης ποιότητας είναι απαραίτητη για βέλτιστα αποτελέσματα για την υγεία.