Τα λαχανικά έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, δύο διατροφικά συστατικά τα οποία συνδέονται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Παρόλα αυτά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition εγείρει αρκετά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των λαχανικών στην υγεία της καρδιάς και αν ενισχύουν ή την προστατεύουν.
Στη νέα μελέτη που εξέτασε ακριβώς αυτό το ερώτημα οι ερευνητές αναζήτησαν τις επιδράσεις των λαχανικών στην καρδιαγγειακή ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα, ήθελαν να δουν κατά πόσο διαφορετικές είναι οι επιδράσεις ανάμεσα στα μαγειρεμένα και ωμά λαχανικά.
Τα δεδομένα αντλήθηκαν από την βρετανική βιοτράπεζα δεδομένων (UK Biobank cohort) και οι ερευνητές αναζήτησαν πάνω από 400.000 ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν καρδιαγγειακή ασθένεια στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις διατροφικές τους συνήθειες και μέσα σε αυτές τις ερωτήσεις υπήρχε και το ερώτημα αν μαγειρεύουν ή αν τρώνε ωμά τα λαχανικά τους.
Οι ερευνητές έπειτα έκαναν ανάλυση των δεδομένων ώστε να μπορέσουν να δουν αν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης λαχανικών και της διάγνωσης των προβλημάτων καρδιάς ή και θανάτου.
Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες πίσω από τα προβλήματα αυτά
Παρόλα αυτά, δεν ήταν μόνο η κατανάλωση λαχανικών το μόνο πράγμα που φαίνεται ότι ενίσχυε ή δημιουργεί ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακής ασθένειας. Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα λαχανικά είχαν επίσης αρκετές πιθανότητες να εμφανίζουν προβλήματα καρδιάς γιατί υπήρχαν άλλοι παράγοντες που επηρέασαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι παράγοντες αυτές ήταν:
Το φύλλο (Πιο συχνό στις γυναίκες)
Η εκπαίδευση
Η περιοχή κατοικίας (αν είναι εύφορη)
Χαμηλός δείκτης μάζας σώματος
Η συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα
Γενικά οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες ήταν σημαντικοί στην εκδήλωση καρδιαγγειακών ασθενειών. Επίσης, το κάπνισμα, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ήταν εξίσου άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αυτοί οι παράγοντες όπως τόνισαν και οι ερευνητές είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων από την κατανάλωση λαχανικών. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα έχει κάποιους περιορισμούς που πρέπει να αναφερθούν.
Ένας από τους κυριότερους είναι το γεγονός ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είναι δεδομένα που κατέγραψε ο κόσμος μόνος τους. Αυτός ο τρόπος δεν είναι πάντοτε αξιόπιστος. Οι άνθρωποι μπορεί να μην θυμούνται λεπτομέρειες ή να αποκλείουν πληροφορίες είτε εσκεμμένα ή καταλάθος.
Το πρόβλημα με τις μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν
Ο καθηγητής διατροφολογίας Taylor C. Wallace που δεν συμμετείχε στην έρευνα αυτή θεωρεί ότι κάποιες μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα δεν ήταν απαραίτητα σημαντικές. Κατά την εκτίμησή του το πρόβλημα αυτό σχετικά με την σύνδεση διατροφής και εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων είναι θέμα επιδημιολογικό γενικά. Επίσης, σύμφωνα με όσα ο ίδιος αναφέρει στις παρατηρήσεις του το μοντέλο διαμορφώθηκε με βάση την ηλικία, το γένος, η εθνικότητα και την περιοχή και τα μαγειρεμένα λαχανικά είχαν τις ίδιες επιδράσεις με τα ωμά λαχανικά στον οργανισμό. Παρόλα αυτά αυτή η λεπτομέρεια δεν υπήρχε στη σύνοψη της έρευνας.
Όλες αυτές οι μεταβλητές δεν έχουν σχέση με την συνολική θνησιμότητα όπως τονίζει ο ίδιος για αυτό και τα ευρήματα αυτά δεν αφηγούνται όλη την αλήθεια. Αυτό που έχει σημασία ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο είναι η συχνότητα κατανάλωσης λαχανικών και ο τρόπος μαγειρέματος.
Για παράδειγμα οι τηγανιτές πατάτες δεν είναι καλή ιδέα για την υγεία μας αλλά αν τις κάνει κανείς ψητές ή βραστές μπορεί να είναι καλύτερες για τον οργανισμό μας ή έστω να μην δημιουργούν πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση λαχανικών έχει συνολικά πολλά οφέλη για την υγεία μας όπως επίσης και για την καρδιά. Ειδικά όταν ακολουθούμε μια μεσογειακή δίαιτα τα οφέλη της οποίας είναι γνωστά εδώ και χρόνια.
Πληροφορίες από το https://www.verywellhealth.com