Κάθε χρόνο αναφέρονται 600 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών. Το 2010, 420.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω νοσημάτων όπως η μόλυνση από σαλμονέλα και E.coli , το ένα τρίτο των οποίων ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών. Εκτιμάται ότι αυτός ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο, αλλά είναι δύσκολο να έχουμε μια σαφή εικόνα των πραγματικών επιπτώσεων που προκαλούν οι τροφικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναπτύξει ένα εγχειρίδιο για να βοηθήσει τις χώρες να μετρήσουν το φορτίο των τροφικών ασθενειών τους και να εντοπίσουν τις ανάγκες του συστήματος ασφάλειας των τροφίμων και τα κενά δεδομένων, ώστε να μπορούν να ενισχύσουν τις εθνικές υποδομές και να προστατεύσουν καλύτερα την υγεία των ανθρώπων.
«Τα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούν και να υποστηρίζουν την ανθρώπινη υγεία, όχι να τη βλάπτουν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκαμπρεγέσους. «Το νέο εγχειρίδιο του ΠΟΥ θα βοηθήσει τις χώρες να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα για να ενημερώσουν τις συνεχείς επενδύσεις στην ασφάλεια των τροφίμων. Η πανδημία COVID-19 έχει δείξει τους στενούς δεσμούς μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη που μας υποστηρίζει. Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να συνεργάζεται για να διατηρεί τις κοινότητες ασφαλείς από τροφικές ασθένειες»
Το 2020, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ένα νέο ψήφισμα που εξουσιοδοτεί τον ΠΟΥ να παρακολουθεί τον παγκόσμιο βάρος των τροφιμογενών και ζωονοσογόνων νόσων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και να υποβάλλει σχετική έκθεση με εκτιμήσεις.
Υπάρχουν πάνω από 250 διαφορετικοί κίνδυνοι απί τα τρόφιμα που προκαλούν διάφορα ζητήματα υγείας, όπως οξεία ή μακροχρόνια ασθένεια ή ακόμη και θάνατο. Το 2015, ο ΠΟΥ αποκάλυψε για πρώτη φορά την παγκόσμια επιβάρυνση της δημόσιας υγείας για τις τροφικές ασθένειες που βασίζονται σε 31 τροφικούς κινδύνους. Η έκθεση παρουσίασε τον τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των μη ασφαλών τροφίμων και υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή και συνεχή δράση.
Ένα διαδικτυακό σεμινάριο στις 29 Ιουνίου θα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εγχειρίδιο.