Πέρα από τα καλά που έχει όμως σαν φρούτο, έχει κι ένα μειονέκτημα, κι αυτό κρύβεται στο κόψιμο. Σε όλους έχει τύχει να προσπαθήσουν να κόψουν το καρπούζι κι αυτό να κουνιέται, λόγω του σχήματός του, ή να τρέχει ζουμιά και να γεμίζει όλη την κουζίνα με τον ροζ αυτό χυμό.
Επειδή όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, υπάρχει λύση για να κόψουμε σωστά το καρπούζι χωρίς να μας λερώσει την κουζίνα και φυσικά χωρίς να έχουμε μικρό ατυχήματα. Κι όλα αυτά χωρίς να χάσουμε πολύ χρόνο.
Τα βήματα για να κόψετε ομοιόμορφα το καρπούζι
1. Kόψτε του δύο πόλους στρογγυλά και ομοιόμορφα
2. Κόψτε το καρπούζι σας στη μέση
3. Κόψτε την κάθε φέτα ξανά στη μέση.
4. Κόψτε το φρούτο ξεκινώντας από κάτω
5. Κόψτε 8 όμοια πιτάκια-τρίγωνα από καρπούζι. Τοποθετήστε τα τρίγωνά σας σε ένα κύκλο.
Ωραίο κόλπο για χυμό ή και ποτό με καρπούζι στο παρακάτω βίντεο:
Η ιστορία του φρούτου
Η Ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα watermelon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz», η οποία ανάγεται στην περσική «xarbuz(a)». Πρόκειται για υψηλά καλλιεργούμενο φρούτο, το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική και έχει πάνω από 1.000 ποικιλίες.
Υπάρχουν αποδείξεις καλλιέργειας καρπουζιού από σπόρους (κουκούτσια) σε τάφους Φαραώ στην Αρχαία Αίγυπτο. Η γλυκιά, ζουμερή σάρκα είναι συνήθως βαθύ κόκκινη έως ροζ, με πολλούς μαύρους σπόρους, αν και υπάρχουν ποικιλίες χωρίς σπόρους. Ο καρπός μπορεί να φαγωθεί ωμός ή σε τουρσί και ο φλοιός είναι βρώσιμος μετά το μαγείρεμα. Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ. Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού.