Πέρα από τη δροσιά λόγω του νερού που περιέχουν και την ωραία γεύση τους, υπάρχουν και μερικοί σχετικά άγνωστοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να προτιμήσουμε είτε το καρπούζι, είτε το πεπόνι είτε και τα δύο μαζί.
Το μαύρισμα
Το πεπόνι για παράδειγμα είναι ένα φρούτο με περιεκτικότητα 90% σε νερό με ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα που οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχει. Ναι σωστά μαντέψατε εκτός από το να μας δροσίζει μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε και ένα πολύ ωραίο μαύρισμα. Επίσης περιέχει μια ποσότητα βιταμίνης Ε αλλά και βιταμίνης C. Και οι δύο είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Φυσικά το βασικό συστατικό είναι το νερό που συμβάλει σημαντικά και στην ενυδάτωση του δέρματος.
Αποκατάσταση έπειτα από την άσκηση
Από την άλλη αν είστε από αυτούς που θεωρούν ότι η παραλία είναι ένας χώρος άσκησης τότε το καρπούζι εμφανίζεται σαν μία δελεαστική πρόταση για εσάς. Και αυτό γιατί πέρα από την μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό περιέχει και κιτρουλίνη ένα αμινοξύ το οποίο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά την άσκηση και να μειώσει τον μυϊκό πόνο. Σε μελέτη που έχει γίνει σε αθλητές που κατανάλωναν χυμό καρπουζιού έχει βρεθεί ότι τους βοήθησε να έχουν μικρότερο μυϊκό πόνο αλλά και ταχύτερη αποκατάσταση των καρδιακών παλμών.
Η λειτουργία της καρδιάς
Ξεκάθαρα και τα δύο φρούτα κάνουν καλό στην καρδιά. Το πεπόνι περιέχει φυτικές ίνες κάλιο βιταμίνη c και χολίνη. Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. 1 φλιτζάνι πεπόνι περιέχει περίπου 473mg καλίου ή το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.
Χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση
Από την άλλη το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο αλλά και όπως είπαμε παραπάνω και σε κιτρουλίνη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη λυκοπενίου βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης η εξαιρετική αντιοξειδωτική του δραστηριότητα μπορεί να βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής και στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Η κιτρουλίνη αυξάνει τα επίπεδα μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα και αυτό βοηθάει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το μεγάλο αλλά
Τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι δεν ενδείκνυνται για τους πάσχοντες από διαβήτη. Ας το κάνουμε πιο κατανοητό. Ο γλυκαιμικός δείκτης παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του πόσο γρήγορα επηρεάζουν τα τρόφιμα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μετρά πόσο γρήγορα η ζάχαρη από τα τρόφιμα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Όσο πιο ταχεία είναι αυτή η διαδικασία, τόσο πιο πιθανό είναι ένα άτομο να βιώσει μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Γενικά θεωρούμε ότι τρόφιμα με δείκτη από 70 και πάνω είναι υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, τρόφιμα μεταξύ 56-69 είναι μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη και κάτω από 55 χαμηλού.
Δυστυχώς το καρπούζι έχει γλυκαιμικό δείκτη 72 (υψηλό) και το πεπόνι 65-69 οριακά δηλαδή μεσαίο. Ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή 2 πρέπει να προσέχει ώστε να μην καταναλώσει μεγάλη ποσότητα από τα δύο αγαπημένα αυτά φρούτα. Ωστόσο, δύο ή τρία μικρά κομμάτια -πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό- ίσως να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.