Τα αμυλούχα σνακ, ειδικά αυτά που κατασκευάζονται από λευκές πατάτες - όπως τα πατατάκια- μπορούν μικρυνουν τη διάρκεια ζωής σας αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.
Οι ερευνητές εξέτασαν λίγο περισσότερο από 21.000 συμμετέχοντες σε μια μεγάλη έρευνα διατροφής στις ΗΠΑ, από το 2003 έως το 2014.
Η έρευνα
Κατηγοριοποιώντας τα διατροφικά τους πρότυπα, ανέλυσαν τι είδους τρόφιμα καταναλώθηκαν σε κάθε γεύμα και τα επακόλουθα αποτελέσματα για την υγεία στο τέλος της περιόδου έρευνας.
Εκείνοι που έτρωγαν αμυλούχα σνακ (αντί για σνακ από σπόρους, φρούτα ή γαλακτοκομικά) είχαν έως και 57% αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο.
Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που έτρωγαν πιο υγιεινά είχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν όχι μόνο καρδιακά προβλήματα αλλά και καρκίνο.
Αν και άλλα είδη τροφίμων αύξησαν τον κίνδυνο, ιδιαίτερα οι εξευγενισμένοι κόκκοι και το σκληρό κρέας, τα αμυλούχα σνακ ήταν τα πιο επικίνδυνα.
Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ying Li, Ph.D., υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα φαινόταν να είναι υψηλότερος για όσους έτρωγαν ένα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο αμέσως μετά από ένα γεύμα.
«Εάν τρώτε ένα γεύμα "δυτικού τύπου" που είναι πλούσιο σε επεξεργασμένους κόκκους, τυρί, πρόσθετα σάκχαρα,αλλαντικά και στερεά λίπη, ένα σνακ που έρχεται μέσα στις επόμενες δύο ώρες μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξημένα - κάτι που είναι δύσκολο για την καρδιά σας.Οι λευκές πατάτες περιέχουν διαιτητικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο.
Διαβάστε ακόμη=> Αλτσχάιμερ: Τα «ύποπτα» τρόφιμα - σνακ που αυξάνουν τον κίνδυνο - Ο ρόλος της διατροφής
»Συνεπώς, προηγούμενες έρευνες έχουν σημειώσει ότι δεν χρειάζεται να αποκοπούν από μια υγιεινή διατροφή συνολικά, ειδικά αν παρασκευάζονται με τρόπο που διατηρεί αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Αλλά ένας υψηλός βαθμός επεξεργασίας μπορεί όχι μόνο να τα αφαιρέσει, αλλά τείνει επίσης να προσθέσει αλάτι και λίπος, τα οποία μπορούν και τα δύο να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς», λέει ο Li.
Εάν είστε λάτρης της πατάτας, το κλειδί είναι πιθανόν να μειώσετε τα αμυλούχα σνακ και αντ 'αυτού να ενσωματώσετε πατάτες στο γεύμα σας.
Επίσης, η πρόσφατη μελέτη υπογράμμισε τα οφέλη των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως ως διατροφικές επιλογές που βοηθάνε την καρδιά.
Οι αμυλούχες τροφές
Οι αμυλούχες τροφές βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο πρωινό. Τα δημητριακά για πρωινό, το τοστ, τα κουλούρια, τα αγγλικά muffins, το κέικ, τα κρουασάν και το πλιγούρι βρώμης είναι τα αμυλούχα τρόφιμα που καταναλώνονται πιο συχνά.
Στο μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, αμυλούχες τροφές είναι οι τηγανιτές πατάτες, ο πουρές πατάτας, οι ψητές πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, το κους-κους, τα φασόλια και οι φακές, η ζύμη για πίτσα, τα ψωμάκια, οι τορτίγιες και το καλαμπόκι. Πολλές τροφές-σνακ είναι επίσης πολύ αμυλούχες, όπως τα κουλούρια, τα μπισκότα, τα πατατάκια και τα σνακ δημητριακών.
ΠΗΓΗ: eatthis