Πουλερικά, κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια είναι οι συνήθεις ύποπτοι που κρύβονται πίσω από τις τροφικές δηλητηριάσεις της εποχής, χωρίς να λείπουν περιστατικά που σχετίζονται με αλλοιωμένα φρούτα ή λαχανικά.
Μια εμπύρετη γαστρεντερίτιδα είναι το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα της κατανάλωσης ακατάλληλης τροφής ωστόσο οι γιατροί προειδοποιούν ότι υπάρχουν μικρόβια, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας.
Τι συμβαίνει όταν ένα τρόφιμο “χαλάσει”
Φτάνουν λίγες ώρες έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός επικίνδυνων βακτηρίων σε κάποια τροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκούν μόλις 2 ώρες παραμονής εκτός ψυγείου για να ξεκινήσει η αλλοίωση σε ευπαθή τρόφιμα. Ο χρόνος αυτός μειώνεται στην μόλις 1 ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου.
Το καλοκαίρι δεν συγχωρεί λάθη υγιεινής αφού είναι η αγαπημένη εποχή των μικροβίων που κατεξοχήν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες από 30 έως 45 βαθμούς Κελσίου.
Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τα πιο συχνά λάθη στον χειρισμό των τροφίμων ως εξής:
Πλημμελής καθαριότητα
Για να διασφαλίσουμε επαρκή καθαριότητα χεριών, εργαλείων και επιφανειών κοπής πρέπει να έχει προηγηθεί σαπούνισμα τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων και καλό ξέβγαλμα με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Ο χρόνος πλυσίματος ισχύει και για τα φρούτα ακόμα κι αν πρόκειται να καταναλωθούν χωρίς την φλούδα τους. Το πλύσιμο τους πρέπει να γίνεται με μεγάλη επιμέλεια, κυρίως στην περιοχή κοντά στο κοτσάνι, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν στην επιφάνεια βακτήρια που θα μεταφερθούν στην σάρκα του φρούτου όταν το ξεφλουδίσουμε.
Καθυστέρηση στην ψύξη
Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο λάθος να παραμείνει το γάλα ή το τυρί που αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ εκτός ψυγείου μέχρι να πάμε σπίτι μας, όμως αυτό ισχύει μόνο τον χειμώνα όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή ώστε τα τρόφιμα αυτά να αντέξουν μέχρι να μπουν στο οικιακό ψυγείο.
Αν το κατάστημα τροφίμων δεν είναι κυριολεκτικά δίπλα στο σπίτι, μεριμνήστε να μεταφέρετε τα γαλακτοκομικά σας σε ισοθερμικές τσάντες κάνοντας χρήση παγοκύστης ώστε να μην αποθηκεύσετε τελικά ένα τρόφιμο που ίσως έχει ήδη αλλοιωθεί.
Κακή αποθήκευση
Πόσες φορές έχει τύχει να τοποθετήσετε πρόχειρα στο ψυγείο σας την σακούλα από το κρεοπωλείο όπως ακριβώς την πήρατε από το κατάστημα.. και ενώ στο ίδιο ράφι βρίσκονται εκτεθειμένα δίπλα δίπλα λαχανικά ή φρούτα.
Η αποθήκευση νωπών τροφίμων στην συντήρηση του ψυγείου πρέπει να γίνεται σε καλά κλεισμένο δοχείο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης των υπολοίπων τροφίμων.
Τι να προσέξουμε στο μαγείρεμα
- Σωστό ψήσιμο
Κρέας και πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται με επιμέλεια και ομοιόμορφα μέχρι το κέντρο τους. Πολύ συχνά, ένα κομμάτι κρέας φαίνεται να έχει ψηθεί καλά εξωτερικά ενώ στο εσωτερικό είναι ακόμα ωμό. Η κατανάλωση τους είναι ασφαλής μόνο όταν έχουν ψηθεί σε θερμοκρασία τέτοια που δεν επιτρέπει την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών, δηλαδή περίπου από τους 75-80 βαθμούς και επάνω. Σε αυτή την περίπτωση είναι χρήσιμο ένα θερμόμετρο φαγητού. Εμπειρικά μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το κρέας ή το πουλερικό έχει ψηθεί καλά όταν οι χυμοί του καθώς το κόβουμε είναι διαυγείς και όχι ροζ.
- Αποθήκευση μαγειρεμένου φαγητού
Το φαγητό θα πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο αμέσως μόλις κρυώσει και σίγουρα όχι αργότερα της παρέλευσης 2 ωρών. Η πρακτική να μένει το μαγειρεμένο φαγητό στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσει εντελώς δεν είναι ασφαλής. Είναι προτιμότερο να χωρίζεται το φαγητό σε μικρότερες ποσότητες σε διαφορετικά σκεύη αποθήκευσης ώστε να κρυώσει γρηγορότερα και να μπει εγκαίρως στο ψυγείο.
- Πώς ξαναζεσταίνουμε το μαγειρεμένο φαγητό;
Το φαγητό που έχει μείνει στην συντήρηση του ψυγείου πρέπει να ξαναζεσταίνεται μόνο μια φορά πριν καταναλωθεί και σε θερμοκρασία υψηλότερη των 75 βαθμών, με ομοιόμορφο τρόπο ώστε η θερμότητα να διαχέεται σε όλο το περιεχόμενο. Αν ξαναζεστάνουμε ένα φαγητό πάνω από μια φορά ρισκάρουμε την επιβίωση κάποιων ανθεκτικών μικροβίων καθώς η αλλοίωση των τροφών είναι μια αλυσίδα την οποία δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε εντελώς, μόνο να την επιβραδύνουμε ώστε το τρόφιμο να καταναλωθεί πριν γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας.
Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στην σωστή θέση του ψυγείου ανάλογα με το πόσο ευπαθή είναι. Το κάτω ράφι του ψυγείου έχει θερμοκρασία που κυμαίνεται από 2-4 βαθμούς Κελσίου, το μεσαίο 4-5 και το υψηλότερο 7-8. Στην πόρτα του ψυγείου η θερμοκρασία είναι ακόμα μεγαλύτερη, γύρω στους 10-12 βαθμούς, για αυτό αποφεύγουμε να τοποθετούμε εκεί γάλα ή αυγά.
Χρήσιμος σύνδεσμος: eody.gov.gr