Το «καμπανάκι» κινδύνου χτύπησε όταν προέκυψαν δύο περιστατικά δηλητηρίασης στις ΗΠΑ με κοινό παρανομαστή την κατανάλωση ξηρών καρπών συγκεκριμένης εταιρείας από την Ινδία, που πλασαριζόταν και διακινούταν σε διαδικτυακές πλατφόρμες ως συμπλήρωμα διατροφής που βοηθά στην απώλεια βάρους.
Οι ξηροί καρποί, με την εμπορική ονομασία Nuez de la India υποτίθεται πως ήταν ένα είδος καρυδιού, που όντως σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν ναυτία ακόμα και εμετό στους καταναλωτές, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο τα συμπτώματα ασθενούς που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μέριλαντ με αργό καρδιακό ρυθμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό επίπεδο καλίου στο αίμα του ήταν τόσο απροσδόκητα που ώθησαν τους γιατρούς να διερευνήσουν περαιτέρω το περιστατικό.
Όπως προέκυψε, αντί για τα διαφημιζόμενα «ινδικά καρύδια» το σκεύασμα που είχε καταναλώσει περιείχε σπόρους κίτρινης πικροδάφνης, ενός φυτού με εξαιρετική τοξικότητα που συνήθως ευδοκιμεί στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.
Τι προκαλεί η κίτρινη πικροδάφνη
Η κατανάλωση της κίτρινης πικροδάφνης είναι δυνατόν να προκαλέσει νευρολογικές, γαστρεντερικές και καρδιαγγειακές βλάβες που κατά περίπτωση μπορεί να είναι τόσο σοβαρές ώστε να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, ζάλη, διάρροια, κοιλιακό άλγος και αλλαγές στον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
Η κίτρινη πικροδάφνη είναι τόσο τοξική που σε περιοχές όπως η Σρι Λάνκα, αποτελεί συνηθισμένο μέσο αυτοκτονίας.
Τον τελευταίο μήνα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν προειδοποιήσεις για αρκετά προϊόντα που πωλούνται διαδικτυακά και στα συστατικά τους δεν αναγράφεται το πραγματικό περιεχόμενο.
Επιστήμονες βοτανολογίας εξηγούν ότι οι σπόροι της κίτρινης πικροδάφνης μοιάζουν εξωτερικά με κάποια είδη ξηρών καρπών κι έτσι είναι εύκολο να καταναλωθούν. Πολύ ευκολότερα μάλιστα, όταν μιλάμε για προϊόντα που διακινούνται μαζικά χωρίς έλεγχο από αρμόδιους φορείς ελέγχου τροφίμων, στην αχανή αγορά του διαδικτύου που λίγο πολύ ισχύει το «είσαι ο,τι δηλώσεις».