Η αποτοξίνωση, συγκεκριμένα, είναι μία φυσική διαδικασία του ήπατος, κατά την οποία επιτυγχάνεται η αποβολή των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό, διά μέσου των νεφρών.
Ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στην επανάκτηση της διατροφικής σας ισορροπίας. Έτσι, αφενός μπορούν να χαθούν κιλά και αφετέρου θα αυξηθούν τα επίπεδα ενέργειας του σώματος σας και θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί το πεπτικό σας σύστημα.
Μικρά και συχνά γεύματα
Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα, περίπου κάθε 3 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που συντείνει στη βελτίωση της λειτουργίας του μεταβολισμού. Μάλιστα, καλό είναι να συνοδεύετε τα γεύματα σας με κάποιο αντιοξειδωτικό ρόφημα, όπως κόλιανδρο ή τζίντζερ, προκειμένου να μπορέσετε να αποτοξινώσετε αποτελεσματικά το σώμα μας.
Οι τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα μας, ως απόρροια της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, απομακρύνονται ευκολότερα μέσω της πρόσληψης νερού. Παράλληλα, το νερό επιτείνει την αίσθηση κορεσμού, συνδράμει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην αύξηση των καύσεων. Είναι απαραίτητο να πίνετε περίπου 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.
Το πράσινο τσάι, επίσης, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών. Ειδικότερα, το τσάι δυόσμου έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, διότι σε αυτό εμπεριέχεται μεντόλη, η οποία μειώνει το αίσθημα πείνας.
Δεν έχετε παρά να αφαιρέσετε τις επόμενες μέρες από τη διατροφή σας τα τηγανιτά τρόφιμα, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα γλυκά, τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος και τα dressing.
Είναι μείζονος σημασίας η υποστήριξη της υγείας του εντέρου για την ενίσχυση της αποτοξίνωσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
Επίσης, τα εσπεριδοειδή είναι αυτήν την περίοδο στην καλύτερή τους φάση, οπότε είναι καλό να τα εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας. Εκτός από χυμό που είναι το προφανές, τα εσπεριδοειδή μπορούν κάλλιστα να ταιριάξουν σε σαλάτες. Το μανταρίνι ταιριάζει πολύ με τη ρόκα αλλά και το μαρούλι και φυσικά το ρόδι, σε σαλάτες γεμάτες χρώμα, βιταμίνες και πολλά αρώματα.
Ιανουάριος, ο μήνας των μανταρινιών
Τα μανταρίνια είναι διαθέσιμα στην αγορά από τον Νοέμβριο έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία.
Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Το σώμα μας χρειάζεται αυτά τα στοιχεία για να έχει υγεία.
Ας δούμε πώς βοηθούν τα μανταρίνια τον οργανισμό να παραμείνει υγιής.
1. Μας «θωρακίζουν» από ασθένειες
Η βήτα-καροτίνη και η βήτα-κρυπτοξανθίνη είναι ενώσεις που δίνουν στα εσπεριδοειδή όπως είναι τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια το βαθύ πορτοκαλί τους χρώμα. Είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Τα μανταρίνια έχουν ακόμη περισσότερη βήτα-καροτίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη από τα πορτοκάλια, καθιστώντας τα μία εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή. Το σώμα μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη και τη βήτα-κρυπτοξανθίνη σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, καλή όραση και φυσιολογική ανάπτυξη.
Τα μανταρίνια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενός άλλου βασικού θρεπτικού συστατικού για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και την επούλωση των πληγών.
Η βιταμίνη C που υπάρχει στις τροφές απορροφάται καλύτερα από το σώμα από εκείνη που λαμβάνεται μέσα από συμπληρώματα.
2. Βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης
Τα μανταρίνια είναι μια απόλαυση χωρίς χοληστερόλη που μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς. Αποτελούν καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από το φαγητό.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης, που συχνά αποκαλείται «κακή χοληστερόλη», επειδή μπορεί να συγκεντρωθεί στα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.
Η μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
3. Κρατούν την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα
Οι φυτικές ίνες στα μανταρίνια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση λιπαρών τροφών, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα. Εάν δεν ρυθμιστεί, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Τα μανταρίνια περιέχουν επίσης κάλιο. Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από την περίσσεια νατρίου (αλάτι) και μειώνοντας την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
4. Χαρίζουν δυνατά οστά
Εκτός από κάλιο, τα μανταρίνια περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο. Τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα τρία μέταλλα στη διατροφή τους τείνουν να έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα οστά τους είναι πιο δυνατά και λιγότερο πιθανό να υποστούν βλάβες.