Ενα από τα πλέον βασικά ευρήματα των ερευνών που σχετίζονται με την απώλεια βάρους και την αποτελεσματικότερη επίτευξή της είναι η σημασία του χρόνου κατά τον οποίο καταναλώνουμε την τροφή -όλοι γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι τα βαριά γεύματα κατά τις βραδινές ώρες είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.
Διαλειμματική νηστεία
Από τις κατά καιρούς επιστημονικές μελέτες έχει προκύψει ότι η διαλεμματική νηστεία έχει σημαντικά οφέλη στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Συγκεκριμένα, η διαλειμματική νηστεία, ένα μοτίβο διατροφής όπου η κατανάλωση τροφής περιορίζεται σε συγκεκριμένες ώρες, έχει προταθεί από πολλούς ειδικούς ως μία αποτελεσματική μέθοδος.
Επιπλέον, εκτός από την υποβοήθηση της απώλειας βάρους, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου, της συγκέντρωσης και ακόμη και στην αναστροφή της ανάπτυξης διαβήτη
Ο ιδανικός χρόνος φαγητού
Μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας το 2022, ανέδειξε τη σημασία της διατροφής νωρίς μέσα στην ημέρα. Η μελέτη, που βασίστηκε σε ανάλυση 250 σχετικών ερευνών, υποδεικνύει ότι η ιδανική χρονική περίοδος για κατανάλωση τροφής είναι από τις 6 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα διατροφής παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις όπως:
- Βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Μείωση του επίμονου λίπους γύρω από την κοιλιά και τους γοφούς.
- Εξισορρόπηση του βιολογικού ρολογιού του σώματος, κάτι που μείωσε τη φλεγμονή.
- Προαγωγή υγιών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ειδικός Courtney Peterson ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατανάλωση τροφής νωρίς μέσα στην ημέρα βελτιώνει την απώλεια βάρους, τον γλυκαιμικό έλεγχο, την όρεξη και την αντίσταση στην ινσουλίνη».
Παρόμοια ευρήματα δημοσιεύτηκαν και στο περιοδικό Nature Communications, υποστηρίζοντας ότι ο συνδυασμός χρόνου διατροφής και ποιότητας τροφών μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά οφέλη στην υγεία.