Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας καθώς περιλαμβάνει εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την επιδιόρθωση των κυττάρων και την δημιουργία νέων. Προσφέρει μια σειρά από οφέλη που ποικίλλουν. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους, στην μείωση της αυξημένης όρεξης για «τσιμπολόγημα» και μπορεί να βελτίωσει την υγεία των κοκάλων και να μειώσει την πίεση του αίματος μεταξύ άλλων. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από την κατανάλωση των πρωτεΐνών που οδηγεί τους ανθρώπους στο να μειώνουν την κατανάλωσή τους. Η Anand Agarwal, Ιδρύτρια και Επικεφαλής του By Nature ξεκαθαρίζει ποιοι είναι οι μύθοι αυτοί.
Μύθος 1: Οι πρωτεΐνες που μπορούμε να καταναλώσουμε είναι μόνο ζωτικής προέλευσης
Τη στιγμή που τα αυγά, το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα από πρωτεΐνες υπάρχουν επίσης αρκετές χορτοφαγικές τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και παρέχουν τα βασικά αμινοξέα. Επίσης, υπάρχουν και κάποια συμπληρώματα διατροφής με πρωτεΐνη στην αγορά που περιέχουν τα βασικά αμινοξέα και είναι 100% φυσικά, χορτοφαγικά και χωρίς γλουτένη. Συστατικά όπως ο αρακάς, το καφέ ρύζι και τα φασόλια είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης.
Μύθος 2: Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης περιέχουν όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι
Ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου 0,8 γραμμάρια με 1 γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε κιλό του βάρους του, οπότε για ένα άτομο που ζυγίζει 65 κιλά σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώσει 52 -65 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η δίαιτά μας περιέχει εξάλλου διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι βασικά για το σώμα μας. Παρόλα αυτά δεδομένης της σύγχρονης ζωής μας που κυλάει γρήγορα μπορεί να μην καταναλώνουμε το ποσοστό πρωτεΐνης που απαιτείται. Τα συμπληρώματα που υπάρχουν στο εμπόριο συνήθως είναι βασισμένα σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και δεν επαρκούν για να δώσουν στον οργανισμό μας όλες τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε, ωστόσο μπορούν να τον ενισχύσουν.
Μύθος 3: Η κατανάλωση παραπάνω πρωτεΐνης δημιουργεί προβλήματα στα νεφρά
Η κατανάλωση παραπάνω πρωτεΐνης μπορεί να συνδέεται με προβλήματα στα νεφρά. Ωστόσο, σε αυτό παίζει ρόλο και η προδιάθεση. Ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να χωνέψει και την περίσσεια πρωτεΐνη χωρίς να βλάψει τα νεφρά του ή κάποιο άλλο όργανο. Παρόλα αυτά αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει να το κάνετε σταδιακά, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί ο οργανισμός σας με τον καιρό. Άρα παίζει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο θα αυξήσετε την κατανάλωση της.
Μύθος 4: Η κατανάλωση πρωτεΐνης οδηγεί σε αύξηση του βάρους
Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος θεωρούν ότι αν κόψουν τις πρωτεΐνες θα χάσουν και βάρος. Από την άλλη, η μη κατανάλωση πρωτεΐνης ή η κατανάλωση μη καταλληλης πρωτεινης μπορεί να «ζορίσει» τον οργανισμό μας στην καύση του λίπους. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κούρασης, αδυναμίας, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα προβλήματα. Η πρωτεΐνη επίσης βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και παράλληλα βοηθά να ελέγξουμε τις λιγούρες μας και να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας.
Μύθος 5: Η πρωτεΐνη είναι χρήσιμη μόνο για να χτίσουμε μύες
Οι πρωτεΐνες δεν είναι κατάλληλες μόνο για να «χτίζουμε» γερούς μύες είναι επίσης σημαντικές για τα κόκκαλα, τα μαλλιά, συνδέσμους και αρθρώσεις. Επίσης, βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην βελτίωση του σακχάρου του αίματος. Με άλλα λόγια, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη γενικά για την λειτουργία του οργανισμού.
Μύθος 6: Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι απαραίτητα μόνο για αθλητές και άτομα που ασχολούνται με το bodybulding
Μια κοινή παρανόηση γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής με πρωτεΐνη είναι ότι μόνο οι αθλητές και τα άτομα που κάνουν bodybulding τα χρειάζονται. Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί όλοι μας χρειαζόμαστε πρωτεΐνες και τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή μπορεί να τις χρειάζονται ακόμα περισσότερο.
Πηγή: https://www.femina.in