Τα αβοκάντο άρχισαν να καλλιεργούνται στην Κεντρική και Νότια Αμερική από Ισπανούς κατακτητές τον 16ο αιώνα. Έχουν υψηλά επίπεδα ελαϊκού οξέος (ένα μονοακόρεστο λίπος), καθιστώντας το ευεργετικό για άτομα των οποίων η διατροφή δεν είναι υψηλή σε ζωικά λίπη (κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια). Έχουν επίσης καλά επίπεδα βιταμινών Β, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και καλίου.
Σε αυτή την τελευταία μελέτη, οικογένειες που κατανάλωναν 14 αβοκάντο εβδομαδιαίως για έξι μήνες ανέφεραν σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι ερευνητές λένε ότι οι 72 Μεξικανικές οικογένειες (231 άτομα), διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων αβοκάντο φαίνεται να επιταχύνει το αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό. Μείωσαν επίσης την εβδομαδιαία κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, κοτόπουλου και αυγών, σε σύγκριση με οικογένειες που έτρωγαν τρία ή λιγότερα αβοκάντο κάθε εβδομάδα.
«Τα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αβοκάντο στην οικογενειακή διατροφική κατάσταση ήταν ανύπαρκτα», λέει ο συν-συγγραφέας Δρ. Μάθιου Άλισον, καθηγητής και επικεφαλής της προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Οι πρόσφατες δοκιμές επικεντρώθηκαν σε άτομα, κυρίως ενήλικες, και περιορίστηκαν σε αλλαγές στους δείκτες αίματος της καρδιομεταβολικής νόσου. Τα αποτελέσματα της δοκιμής μας παρέχουν ενδείξεις ότι η διατροφική εκπαίδευση και η υψηλή κατανάλωση αβοκάντο μειώνουν τη συνολική θερμιδική ενέργεια σε οικογένειες μεξικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς».
Παραδόξως, όσοι έτρωγαν το μεγαλύτερο μέρος των φρούτων παρουσίασαν επίσης μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και της βιταμίνης D, τα οποία οι ερευνητές είπαν ότι μπορεί να σχετίζονται με την λιγότερη κατανάλωση.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ομάδα παρέμβασης για τη διατροφική εκπαίδευση και την υψηλή πρόσληψη αβοκάντο μείωσε σημαντικά τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη της οικογένειας, καθώς και τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά (συμπεριλαμβανομένων κορεσμένων), το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το νάτριο, το σίδηρο, το κάλιο και τη βιταμίνη D», σημειώνει ο συν-συγγραφέας Δρ. Lorena Pchego, του Harvard TH Chan School of Public Health. «Σε δευτερογενείς αναλύσεις προσαρμοσμένες στην ενέργεια, η ομάδα διατροφικής εκπαίδευσης και υψηλής κατανομής αβοκάντο αύξησε σημαντικά την πρόσληψη διαιτητικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καλίου, βιταμίνης Ε και φυλλικού οξέος».
Οι συγγραφείς προτείνουν να διεξαχθούν παρόμοιες δοκιμές στο μέλλον για την κατανάλωση αβοκάντο σε άλλους πολιτισμούς και πληθυσμούς.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nutrients .
ΠΗΓΗ: studyfinds