Η κατανάλωση καφέ κάνει καλό στην υγεία. Μελέτες έχουν δείξει μία μέτρια ποσότητα καφέ σχετίζεται με οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου και του χαμηλότερου κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής ασθένειας. Ενώ, όμως, αυτές οι συσχετίσεις έχουν αναδειχθεί πολλές φορές, δεν αποδεικνύουν στην πραγματικότητα ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας. Για την ακρίβεια, το να αποδείξεις ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία είναι περίπλοκο...
Αν και έχει υποστηριχθεί ότι η κατανάλωση τριών ως πέντε φλιτζανιών την ημέρα, προσφέρει οφέλη για την υγεία, δεν είναι τόσο απλό. Ο καφές είναι ένα χημικό σύπλεγμα, περιέχοντας πολλά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σου με διάφορους τρόπους. Ενώ η καφεΐνη είναι το πιο γνωστό συστατικό στον καφέ, υπάρχουν πολλά περισσότερα στον καφέ από αυτήν.
Αυτά είναι ορισμένα από τα υπόλοιπα συστατικά του καφέ που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σου:
Αλκαλοειδή. Εκτός από την καφεΐνη, η τριγονελλίνη είναι ένα άλλο σημαντικό αλκαλοειδές που βρίσκεται στον καφέ. Η τριγονελλίνη έχει λιγότερο ερευνηθεί από την καφεΐνη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
Πολυφαινόλες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένου του κακάο και των βατόμουρων, είναι καλές για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Ο καφές περιέχει κυρίως μια κατηγορία πολυφαινολών που ονομάζονται χλωρογενικά οξέα.
Ντιτερπένες: Ο καφές περιέχει δύο τύπους ντιτερπένων – την καφεστόλη και το kahweol – που συνθέτουν το λάδι καφέ, τη φυσική λιπαρή ουσία που απελευθερώνεται από τον καφέ κατά τη διάρκεια της παρασκευής. Οι ντιτερπένες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Μελανοϊδίνες. Αυτές οι ενώσεις, οι οποίες παράγονται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καβουρδίσματος, δίνουν στον καβουρδισμένο καφέ το χρώμα του και παρέχουν τη χαρακτηριστική γεύση και άρωμα του καφέ. Μπορεί επίσης να έχουν πρεβιοτική δράση, που σημαίνει ότι αυξάνουν την ποσότητα των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο σας, η οποία είναι σημαντική για τη συνολική υγεία.
Ο τρόπος που ο καφές αναπτύσσεται, βράζει και σερβίρεται μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστατικά του και κατ΄επέκταση τα οφέλη για την υγεία σου. Πρώτα από όλα οι συνθήκες ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα καφεΐνης και χλωρογενικών οξεών που περιέχει ο καφές. Για παράδειγμα, ο καφές που αναπτύσσεται σε μεγάλα υψόμετρα θα περιέχει τόσο μικρότερη καφεΐνη όσο και και χλωρογενικά οξέα. Τα 2 είδη κόκκων καφε, αράμπικα και Robusta, έχουν επίσης δείξει να έχουν διαφορετική καφεΐνη, χολορωγενικά οξέα και επίπεδα τριγονελλίνη. Ωστόσο, κανένας τύπους δεν έχει δείξει να είναι πιο επωφελής για την υγεία.
Η επεξεργασία θα επηρεάσει επίσης τη χημική σύνθεση του καφέ . Για παράδειγμα, κάποιοι καφέδες είναι χωρίς καφεΐνη. Αυτό γίνεται συνήθως πριν από το ψήσιμο και ανάλογα με τη μέθοδο της decaffeination, μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω άλλες ενώσεις. Για παράδειγμα, μικρά επίπεδα χλωρογενικών οξέων χάνονται κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο βαθμός που ψήνεται ο καφές είναι επίσης βασικός. Όσο πιο σοβαρό είναι το ψήσιμο, τόσο περισσότερες μελανοϊδίνες σχηματίζονται (και τόσο πιο έντονη είναι η γεύση). Αλλά αυτό μειώνει τα χλωρογενικά οξέα και την περιεκτικότητα σε τριγονελλίνη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο στιγμιαίος καφές είναι ο τύπος καφέ που καταναλώνεται περισσότερο. Η έρευνα δείχνει ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει υψηλότερα επίπεδα μελανοειδών ανά μερίδα σε σύγκριση με τον καφέ φίλτρου και τον εσπρέσο.
Ο τρόπος προετοιμασίας του καφέ σας θα επηρεάσει επίσης τη χημική του σύνθεση. Για παράδειγμα, ο βραστός καφές περιέχει υψηλότερο επίπεδο ντιντερπενών σε σύγκριση με τον καφέ φίλτρου. Άλλοι παράγοντες – όπως η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιήθηκε, το πόσο λεπτά ήταν αλεσμένο, η θερμοκρασία του νερού και το μέγεθος του φλιτζανιού – θα επηρεάσουν επίσης τη χημική σύνθεση του καφέ.
Επιπτώσεις στην υγεία
Κάθε ένωση έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία σας, γι 'αυτό ο τρόπος με τον οποίο παράγεται και παρασκευάζεται ο καφές μπορεί να είναι σημαντικός.
Τα χλωρογενικά οξέα, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων βελτιώνοντας τη λειτουργία των αρτηριών σας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ελέγχοντας τις αιχμές σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.
Από την άλλη, οι ντιτερπένες έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, ενός τύπου χοληστερόλης που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Ενώ λιγότερη έρευνα έχει επικεντρωθεί στην τριγονελίνη και τις Μελανοϊδίνες, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι και τα δύο μπορεί να είναι καλά για την υγεία σας.
Η προσθήκη κρέμας, ζάχαρης και σιροπιού θα αλλάξει το θρεπτικό περιεχόμενο του φλιτζανιού σας. Όχι μόνο θα αυξήσουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπών και σακχάρων. Και τα δύο αυτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων και μπορεί να αντιμετωπίσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των άλλων ενώσεων που περιέχει ο καφές σας.
Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορεί να ανταποκριθούν διαφορετικά σε μερικές από αυτές τις ενώσεις. Η τακτική κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ καθημερινά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ανοχή στην αρτηριακή πίεση αυξάνοντας τις επιδράσεις της καφεΐνης. Τα γονίδα μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χειρίζεται την καφεΐνη και άλλες ενώσεις.
Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν επίσης το μικροβίωμα του εντέρου ως σημαντικό παράγοντα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία που μπορεί να έχει ο καφές. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα μικρόβια του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του χλωρογενικού οξέος και ως εκ τούτου μπορεί να καθορίσουν αν θα ωφελήσουν την υγεία σας ή όχι.
Οι ερευνητές πρέπει να διεξάγουν μεγάλες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα αυτών των μικρότερων μελετών, οι οποίες φαίνεται να δείχνουν ότι ο καφές είναι καλός για την υγεία σας. Αλλά εν τω μεταξύ, ελαχιστοποιήστε τη ζάχαρη και την κρέμα που χρησιμοποιείτε στον καφέ σας. Και αν είστε καλά στην υγεία σας και δεν είστε έγκυοι, συνεχίστε να παίρνετε μια μέτρια προσέγγιση στην κατανάλωση καφέ, επιλέγοντας καφέ φίλτρου όπου είναι δυνατόν.
ΠΗΓΗ: theconversation