ΥΛΙΚΑ
Για το ψωμί:
720 γρ. αλεύρι, σκληρό
9 γρ. μαγιά, ξερή
1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. γλυκάνισο, ξερό
4 κ.σ. μέλι
75 ml ελαιόλαδο
300 ml νερό, χλιαρό
50 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα
1 κρόκο για το άλειμμα
Για τις πλεξούδες:
500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
200-250 ml νερό, χλιαρό
1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
½ κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρύδι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Εκτέλεση για το ψωμί: Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και αφήνουμε την τελευταία να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.
- Έπειτα, ρίχνουμε μέσα το μέλι, το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
- Κατόπιν, προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι.
- Αμέσως μετά, ρίχνουμε στον κάδο τα καρύδια μαζί με το αλάτι και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Εκτέλεση για τις πλεξούδες: Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ τα υλικά για τις πλεξούδες και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι.
- Μόλις είναι έτοιμο, το κόβουμε σε 8 ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες μήκους 15εκ. περίπου.
- Έπειτα, σχηματίζουμε 2 πλεξούδες (με 4 λωρίδες η κάθε μία) και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σύνθεση: Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει, και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ύστερα, τοποθετούμε τις 2 πλεξούδες πάνω στη ζύμη, σχηματίζοντας έναν σταυρό, μπίγουμε το καρύδι στο κέντρο του, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το χριστόψωμο να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα.
Τέλος, αλείφουμε με κρόκο και ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 1 ώρα. Τα τελευταία 20-25 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. - Μόλις είναι έτοιμο το χριστόψωμο, το αφαιρούμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Η συνταγή «αλιεύτηκε» από το giorgostsoulis.com.