Ένα άτομο για να θεωρηθεί παχύσαρκο πρέπει να έχει δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερη του 30. Εκτιμάται ότι πάνω από το 42% των Αμερικάνων είναι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία είναι επικίνδυνη διότι αυξάνει το ρίσκο σοβαρής ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου, του καρκίνου, του διαβήτη και της άνοιας. Αν θες να μη γίνεις παχύσαρκος είναι σημαντικό να σταματήσεις δύο συνήθειες.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ποτά με ζάχαρη και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι δύο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Αν τα κόψεις, τότε μειώνεις σημαντικά το ρίσκο παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με το CDC, τα ποτά με ζάχαρη συμπεριλαμβάνουν τη σόδα, τα φρουτώδη ποτά, τα αθλητικά ποτά, τα ενεργειακά ποτά καθώς η ζάχαρη και ο καφές με τη προσθήκη ζάχαρης.
«Μια σόδα την ημέρα, ανάλογα με το μέγεθος θα μπορούσε να παρέχει 270 έως 690 θερμίδες την ημέρα», έγραψε η Caroline M. Apovian, MD, FACP, FACN C, στο American Journal of Managed Care. «Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας. Ο κίνδυνος αυξάνεται 1,6 φορές για κάθε επιπλέον μερίδα ροφήματος με ζάχαρη που καταναλώνεται καθημερινά».
Το συχνό φαινόμενο υποτίμησης θερμίδων
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι άνθρωποι συνήθως υποτιμούν τον πραγματικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνουν κάθε μέρα, συνήθως κατά εκατοντάδες. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, το 25% των ανθρώπων υποτιμούν την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων τους κατά 500 ή περισσότερες.
Ακούγεται πολύ και είναι. 500 θερμίδες είναι το 25% της συνολικής ποσότητας θερμίδων που συστήνεται για τους περισσότερους ανθρώπους.
Τα ποτά με ζάχαρη συνδέονται με ανθυγιεινές συνήθειες
Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ποτών με ζάχαρη συνδέεται με άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, πολλές από τις οποίες μπορεί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
«Οι ενήλικες και οι έφηβοι που καπνίζουν, δεν κοιμούνται αρκετά, δεν ασκούνται πολύ, τρώνε συχνά γρήγορο φαγητό και που δεν τρώνε φρούτα τακτικά είναι πιο πιθανό να είναι συχνοί καταναλωτές ποτών με ζάχαρη», λέει. το CDC. «Επιπλέον, οι έφηβοι που πίνουν συχνά τέτοια ποτά περνούν επίσης περισσότερο χρόνο σε οθόνες».
Επεξεργασμένα φαγητά
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα - που ορίζονται ως τροφές με μειωμένες φυτικές ίνες και αυξημένα λιπαρά, απλή ζάχαρη, αλάτι και αυξημένες θερμίδες - είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία.
«Η κατανάλωση αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων έχει οδηγήσει σε αύξηση κατά 205 θερμίδες στη μέση ημερήσια θερμιδική πρόσληψη ενός ατόμου από τη δεκαετία του 1960», έγραψε ο Apovian.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν στην παχυσαρκία επειδή δεν είναι ικανοποιητικά. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως τα πατατάκια και τα μπισκότα, αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση και πτώση της ινσουλίνης, οδηγώντας σε συχνά αισθήματα πείνας. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση βάρους.
ΠΗΓΗ: eatthis