Pesceterian, λοιπόν, σύμφωνα με την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Έλσα Ντοξάνι, ονομάζεται εκείνος που επιλέγει να τρέφεται με ψάρια, θαλασσινά, οστρακοειδή, αλλά όχι κρέας και πουλερικά. Όπως γίνεται αντιληπτό, σε αντίθεση με τους vegetarian που έχουν αποκλείσει από την διατροφή τους το κρέας, το ψάρι και θαλασσινά, ένας Pesceterian έχει αποκλείσει μόνο το κρέας.
Στα ελληνικά ο όρος μεταφράζεται ως ιχθυοχορτοφάγος, ενώ ο αγγλικός όρος προέρχεται από το ιταλικό «pesce» που σημαίνει «ψάρι». Μπορεί επίσης να το ακούσετε ως pescatarian ή pescetarian. Οι περισσότεροι Έλληνες το Ελληνοποιούν ως πεσκετάριαν και το γράφουν είτε ως pescatarian είτε ως pescetarian.
Τι μπορεί να φάει ένας pescetarian
Εκείνοι που ακολουθούν την πεσκεταριανή διατροφή μπορούν να τρώνε ένα ευρύ φάσμα τροφών που συμβάλλουν σε ένα ισορροπημένο προφίλ μακροθρεπτικών συστατικών, περιέχοντας τις βιταμίνες και τα μέταλλα που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία.
Συγκεκριμένα, οι Pesceterian μπορούν να καταναλώσουν τα παρακάτω:
Θαλασσινά
Τα θαλασσινά στη διατροφή μπορεί να περιλαμβάνουν ψάρια γλυκού νερού όπως πέστροφα ή πέρκα, ψάρια θαλασσινού νερού όπως σολομό ή τόνο και οστρακοειδή όπως γαρίδες, στρείδια, μύδια.
Γαλακτοκομικά τρόφιμα και αυγά
Οι περισσότεροι pesceterian καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως γιαούρτι, τυρί και γάλα), αν και μερικοί δεν το κάνουν.
Φρούτα και λαχανικά
Στα είδη φρούτων και λαχανικών που περιλαμβάνονται σε αυτό το διατροφικό πρόγραμμα δεν υπάρχουν όρια. Μπορείτε να καταναλώσετε πληθώρα φρούτων και λαχανικών.
Φασόλια και Όσπρια
Τα φασόλια και τα όσπρια είναι μια εξαιρετική επιλογή επειδή είναι πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Η φάβα, οι φακές, τα ρεβίθια και ο αρακάς είναι όλα επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή της Pesceterian, διότι είναι πλούσιες πηγές υγιεινών λιπών. Οι εξαιρετικές επιλογές περιλαμβάνουν καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορους και σπόρους chia.
Σιτηρά
Ένα ευρύ φάσμα δημητριακών, όπως σιτάρι, καλαμπόκι , κριθάρι, σίκαλη, ρύζι, βρώμη και άλλα μπορούν να καταναλωθούν στη συγκεκριμένη διατροφή.
Έλαια
Όσοι ακολουθούν την πεσκεταριανή διατροφή μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια μεγάλη ποικιλία ελαίων στο μαγείρεμα και τα καρυκεύματα των φαγητών τους. Μερικά κοινά παραδείγματα είναι το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, το καρυδέλαιο και το λάδι κανόλας.
Τι αποφεύγουν οι pescatarian
Ένας pescetarian δεν καταναλώνει κανένα είδος κρέατος. Συνεπώς, δεν τρώει χοιρινό, κατσικίσιο, μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας όπως επίσης κρέας γαλοπούλας ή κοτόπουλο.
Τα οφέλη της Pescetarian διατροφής
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.
Η κατανάλωση θαλασσινών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, βιταμίνη D και σελήνιο. Επίσης, είναι καλή πηγή σιδήρου και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Πλεονεκτήματα της Pescatarian διατροφής
Μπορεί να προστατεύει από ασθένειες
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι Pesceterian έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι μεταβολικές διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού.
Καλή υγεία του εντέρου
Οι φυτικές ίνες στα φυτικά τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου.
Ευκολότερη σε σύγκριση με τη χορτοφαγία
Μερικοί άνθρωποι που επιλέγουν να εξαλείψουν το κρέας από τη διατροφή τους μπορεί να επιβεβαιώσουν ότι η Pesceterian διατροφή είναι πιο εύχρηστη από την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, επειδή είναι πιο εύκολο να λάβουν αρκετή πρωτεΐνη κάθε μέρα με την προσθήκη θαλασσινών.
Μπορεί να προάγει το υγιές βάρος
Όταν αντικαθιστάτε γεύματα με βάση το κρέας με γεύματα φυτικής προέλευσης, είναι πιθανό να μειώσετε τις θερμίδες και το λίπος από τη διατροφή σας για να σας βοηθήσουν να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Τα ψάρια και τα αυγά είναι εξαιρετικές πηγές άπαχης πρωτεΐνης.
Μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον
Η εκτροφή και η επεξεργασία κρέατος καταλαμβάνει γη και συμβάλλει σε επικίνδυνες εκπομπές. Μειώνοντας την εξάρτησή μας από το κρέας και κάνοντας βιώσιμες επιλογές ψαριών, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πιο υγιούς πλανήτη.
Μειονεκτήματα της Pescatarian Diet
Μπορεί η πεσκεταριανή διατροφή να έχει πολλά πλεονεκτήματα, υπάρχουν, ωστόσο, μερικά μειονεκτήματα.
Η υψηλή περιεκτικότητα ορισμένων θαλασσινών σε υδράργυρο
Όλα τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή έχουν κάποια περιεκτικότητα σε υδράργυρο και ορισμένα ψάρια έχουν υψηλότερη συγκέντρωση από άλλα.
Το κόστος
Η αγορά των βασικών τροφίμων αυτού του διατροφικού προγράμματος (φρούτα, λαχανικά και φρέσκο ψάρι) μπορεί να είναι ακριβό... σπορ. Ωστόσο δεν χρειάζεται να αγοράζετε πάντα φρέσκα προϊόντα. Πολλές χύμα σακούλες κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών είναι εξίσου υγιεινές με τις φρέσκες εκδόσεις. Για παράδειγμα, η κονσέρβα ψαριού είναι οικονομική και εύκολη στην αποθήκευση.
Συμπερασματικά, είναι πιο απλό να μαγειρεύεις ψάρια, θαλασσινά και λαχανικά και συχνά ο απαιτούμενος χρόνος παρασκευής ενός γεύματος είναι λιγότερος. Και μην ξεχνάτε: δεν «βαφτίζουμε» ποτέ το κρέας ψάρι!