Τα αντιοξειδωτικά είναι εξαιρετικά για την υγεία σου. Αυτά τα φυσικά συστατικά υποστηρίζουν τη διαδικασία του σώματος σου να προστατευτεί από ασταθή μόρια που ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες» και μπορούν να ζημιώσουν τα κύτταρα σου με το χρόνο.
«Το στρες και η ρύπανση δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που πρέπει να αντιμετωπίσει ο οργανισμός. Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα κύτταρα του σώματος και διαταράσσουν την φυσιολογική τους λειτουργία», ανέφερε η διαιτολόγος, Maggie Roon
Η διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίζετε αυτές τις συνέπειες, καθώς ορισμένες τροφές και ροφήματα είναι γνωστά για αντιοξειδωτικά τους. Συγκεκριμένα, τα ρόδια είναι γνωστά για τα αντιοξειδωτικά τους και ως ένα αυθεντικό «σούπερ φρούτο». Για ποιο λόγο αποτελούν μία τόσο καλή πηγή αντιοξειδωτικών;
Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού
Η Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος-Ψυχολόγος αναλύει την αντιοξειδωτική δράση του ροδιού. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Τα φρούτα, τα λαχανικά, διάφοροι καρποί, αποτελούν σημαντική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, καθώς και σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ.
Είναι γεγονός πως τόσο ο πολτός, όσο και η φλούδα του ροδιού περιέχουν διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών ουσιών συμπεριλαμβανομένων και πολλών που δεν έχουν χαρακτηρισθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.
Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποικιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο. Η πρόσληψη φυσικών αντιοξειδωτικών, λοιπόν έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων ασθενειών.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του ροδιού δρουν:
- παρεμποδίζοντας το σχηματισμό ελεύθερων ριζών,
- απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες,
- επιδιορθώνοντας τη ζημία στα προσβαλλόμενα κύτταρα,
- εμποδίζοντας τις μεταλλάξεις.
Μελέτες έδειξαν ότι ο εμπορικός χυμός ροδιού έχει τριπλάσια αντιοξειδωτική δράση, λόγω της υψηλής σύστασης σε φαινόλες, σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Επιπλέον, συγκριτικά με άλλους χυμούς φρούτων (χυμός από σταφύλι, κράνμπερι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μήλο, κεράσι και μύρτιλο), ο χυμός ροδιού υπερτερεί σημαντικά.
Η αντιοξειδωτική δράση του χυμού ροδιού βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φαινολικές ουσίες κυρίως στην πουνικαλαγίνη και την ελαγιτανίνη και λιγότερο στις ανθοκυανίνες και στα παράγωγα του ελλαγικού οξέος. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η αντιοξειδωτική δράση των φρούτων και λαχανικών μεταβάλλεται ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε φαινολικά συστατικά.
Η αντιοξειδωτική δράση του χυμού ροδιού μεταβάλλεται ανάλογα με:
- την ποικιλία του ροδιού την περιοχή καλλιέργειας
- το κλίμα
- τις καλλιεργητικές πρακτικές
- ην επεξεργασία που υφίσταται κατά τη χυμοποίηση.
Για παράδειγμα, χυμοί ροδιού που προκύπτουν από την έκθλιψη ολόκληρου του καρπού παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, συγκριτικά με χυμούς μετά από έκθλιψη μόνο των σπόρων, λόγω της απελευθέρωσης των ελαγιτανινών που βρίσκονται στη φλούδα.