Είτε πρόκειται για ένα γεύμα τριών πιάτων (ορεκτικό, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο) είτε για το καθημερινό μεσημεριανό φαγητό στο σπίτι, όταν καθόμαστε στο τραπέζι ακολουθούμε μια σειρά που περιλαμβάνει ένα πρώτο και δεύτερο πιάτο με συνοδευτικό λαχανικών ή απευθείας ένα πρώτο πιάτο με λαχανικά ή ίσως ακόμη μόνο λαχανικά, αλλά δεν συμβαίνει ποτέ να ξεκινήσεις ένα γεύμα με μια ωραία μεγάλη σαλάτα ή ωμά λαχανικά και μετά να συνεχίσει κανείς με τα υπόλοιπα πιάτα.
Η συνήθεια της κατανάλωσης σαλάτας πριν από τα γεύματα είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένη σε αρκετές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία. Κάθε γεύμα ξεκινά πάντα με μια ανάμεικτη σαλάτα και συνεχίζεται με το δεύτερο πιάτο, συνήθως με κρέας.
Εκτός από μια safe γευστική επιλογή, η κατανάλωση ωμών λαχανικών στην αρχή του γεύματος είναι μια διατροφική συνήθεια, πολύ χρήσιμη για τη διαφύλαξη της υγείας και της ευεξίας του οργανισμού, καθώς και για την απώλεια βάρους.
Η απώλεια βάρους
Η κατανάλωση σαλάτας ή ωμών λαχανικών στην αρχή ενός γεύματος βοηθά στην απώλεια βάρους, γιατί συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού και έτσι οδηγεί σε μικρότερες καταναλώσεις τροφής στη συνέχεια. Σε σύγκριση με μια μερίδα ξηρών ζυμαρικών, για παράδειγμα, η σαλάτα καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο στομάχι και έχει λιγότερες θερμίδες (ακόμα και λιγότερες από 100 για μια μικρή μερίδα). Επιπλέον, η κατανάλωση λαχανικών στην αρχή του γεύματος βοηθά στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη, και στη συνέχεια, διευκολύνει την απορρόφηση των μακροθρεπτικών συστατικών, βοηθά τη διαδικασία της πέψης καθώς η σαλάτα δεν φουσκώνει την κοιλιά όπως για παράδειγμα μια μερίδα κρεάτος.
Ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά;
Η επιλογή των ωμών λαχανικών είναι σχεδόν πάντα η προτιμότερη. Στην πραγματικότητα, με το μαγείρεμα, ορισμένα λαχανικά χάνουν μέρος των θρεπτικών τους συστατικών, τα οποία καταστρέφονται ή διασκορπίζονται στο νερό.
Εκτός από τη σαλάτα, άλλα ωμά λαχανικά που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος στην αρχή του γεύματος είναι αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως: καρότα, αγγούρι, μάραθο, αλλά και ντομάτες, πιπεριές, για να μην αναφέρουμε το λάχανο ή τα κολοκυθάκια κομμένα σε ζουλιέν.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν επτά πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους η σαλάτα στην αρχή του γεύματος είναι μια must επιλογή
1. Χορταίνουμε πιο εύκολα: Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων από τις επόμενες τροφές όπως ζυμαρικά, κρέας κ.ά, βοηθά στην άμεση μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και κατά συνέπεια στην απώλεια βάρους.
2. Διευκολύνεται η πέψη και μειώνεται το πρήξιμο της κοιλιάς: Πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό, μεταλλικά άλατα και ένζυμα, τα ωμά λαχανικά βελτιώνουν την πέψη, ενώ η παρατεταμένη μάσηση ενεργοποιεί τα πεπτικά ένζυμα, τα οποία ενώνονται με αυτά που υπάρχουν φυσικά στα λαχανικά, για να αποφευχθεί το φούσκωμα της κοιλιάς.
3. Βελτιώνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών: Πρώτα απ' όλα, η κατανάλωση λαχανικών παρέχει αμέσως τα θρεπτικά συστατικά στα οποία είναι πλούσια όπως το νερό, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα που χρειάζεται ο οργανισμός.
4. Επιταχύνεται ο μεταβολισμός: Έχοντας άμεση απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, οι βιταμίνες που λαμβάνονται με ωμά λαχανικά με άδειο στομάχι βοηθούν να διατηρηθεί ο κυτταρικός μεταβολισμός ενεργός και να υπάρχει άμεσα διαθέσιμη ενέργεια.
5. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διατηρούνται υπό έλεγχο: Η λήψη ινών στην αρχή ενός γεύματος βοηθά στην απορρόφηση υδατανθράκων και λιπών από τα επόμενα τρόφιμα με ισορροπημένο τρόπο, περιορίζοντας τις κορυφές της ινσουλίνης που θα προκύψουν.
6. Βοηθάει στην κατανάλωση περισσότερων λαχανικών: Εάν ξεκινήσει κανείς ένα γεύμα με λαχανικά, πιθανότατα θα φάει περισσότερα από αυτά από ό,τι αν θα ήταν απλώς ένα συνοδευτικό στο τραπέζι. Αυτή η επιλογή μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε να καταναλώνει περισσότερα λαχανικά.
7. Η λειτουργία του εντέρου γίνεται πιο σωστή: Η πλούσια παρουσία φυτικών ινών και νερού στη διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία του εντέρου και της μικροχλωρίδας του, καθώς και για την εντερική κινητικότητα.