Ως γνωστόν με την πάροδο των ετών, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως οι παθήσεις της καρδιάς -για παράδειγμα η στεφανιαία νόσος- και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η διαχείριση της χοληστερόλης δεν είναι μια δύσκολη εξίσωση: αρκούν μερικές ποιοτικές αλλαγές στην καθημερινότητά και κατ' επέκταση τρόπο ζωής μας. Και για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους πρέπει να καταναλώνουμε τις σωστές τροφές.
Η Σέρι Μπέργκερ, RD, γνωστή και ως The Plant Strong Dietitian μίλησε στο Shefinds.com για δύο τρόπους που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό μας. Η προσθήκη περισσότερων διαλυτών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή μας είναι δύο από τα καλύτερα βήματα που μπορούμε να κάνουμε.
1. Καταναλώνουμε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητο συστατικό κάθε υγιεινής διατροφής για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας. Και σύμφωνα με την Μπέργκερ, η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών ινών μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να μειώσεις τη χοληστερόλη σου.
«Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής χοληστερόλης) στο αίμα», εξηγεί. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως πλιγούρι βρώμης, πίτουρο, φασόλια, κριθάρι, μήλα, αχλάδια και λιναρόσπορος σχηματίζει ένα τζελ γύρω από αυτή την «κακή» χοληστερόλη καθώς την χωνεύουμε, ώστε να μπορούμε εύκολα να την αποβάλλουμε από το σώμα μας. Για καλύτερα αποτελέσματα, η Berger συνιστά να τρώμε 5-10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών κάθε μέρα.
2. Επιλέγουμε για το τραπέζι μας περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Εκτός από τις διαλυτές φυτικές ίνες, τα υγιή λίπη είναι ένα άλλο εξαιρετικό είδος τροφής που πρέπει να ενσωματώσεις στην καθημερινή σου διατροφή για να μειώσεις τη χοληστερόλη. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, ενός κοινού λίπους στο αίμα που συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη», λέει η Berger.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές νόστιμες επιλογές εκεί έξω, όπως ψάρια, λιναρόσποροι, σπόροι κάνναβης, σπόροι chia, καρύδια και σπόροι κολοκύθας, με τη λίστα να είναι πολύ μεγάλη λίστα συνεχίζεται! «Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, οι σαρδέλες και η ρέγγα έχουν την υψηλότερη ποσότητα ωμέγα-3», λέει η Μπέργκερ, σημειώνοντας ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.