Ωστόσο, πρόσφατη αμερικανική μελέτη που διεξήχθη υπό την αιγίδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και έπειτα από εξέταση όγκων που προέρχοντας από περισσότερα από 80 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου, ηλικίας μεταξύ 30 και 85 ετών, ενοχοποιεί πλέον τα ανθυγιεινά αυτά σπορέλαια που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως.
Όπως προέκυψε, οι όγκοι παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα βιοενεργών λιπιδίων, τα οποία είναι μικρά λιπαρά μόρια που παράγονται όταν ο οργανισμός μεταβολίζει τα σπορέλαια και όχι πιο υγιεινά λίπη, όπως είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στο αβοκάντο και τις ελιές.
Ο διάσημος επιστήμονας Dr. Timothy Yeatman δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας -που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Gut- υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη επαναξιολόγησης τμημάτων της δυτικής διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των προστιθέμενων σακχάρων, των κορεσμένων λιπαρών, των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των σπορέλαιων.
«Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με ανθυγιεινή διατροφή έχουν αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό τους», υποστήριξε μιλώντας στον Ιndependent ο Δρ Yeatman.
«Τώρα βλέπουμε αυτή τη φλεγμονή στους ίδιους τους όγκους του παχέος εντέρου και ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται - αν το σώμα σας ζει καθημερινά με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να επουλώνει αυτή την πληγή μειώνεται λόγω της φλεγμονής και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, που τελικά επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί».