Ωστόσο, μπορεί επίσης να κρύβουν μοναδικές προκλήσεις, ιδιαίτερα για όσους μπορεί να παλεύουν με το άγχος του για το φαγητό, τις ανησυχίες τους για το επιπλέον βάρος ή μια διατροφική διαταραχή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι διακοπές μπορεί να είναι μια τόσο δύσκολη περίοδος για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορες διατροφικές ανησυχίες. Οι διακοπές μπορούν συχνά να μεγεθύνουν συναισθήματα όπως το άγχος, το στρες, το άγχος, η απομόνωση και η θλίψη. Μοιραία, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να στραφούν στο φαγητό προκειμένου να βρουν παρηγοριά και ανακούφιση. Το να μένετε εγκλωβισμένοι σε κλειστούς χώρους λόγω της... απέχθειας προς τους γενικότερους εορτασμύ ή λόγω του κρύου καιρού μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής και να επιδεινώσει διατροφική σας καθημερινότητα.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι υπάρχει ένας καταιγισμός προειδοποιητικών μηνυμάτων υγείας και διατροφής καθ' όλη τη διάρκεια του έτους που μας λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι διαφημίσεις και τα... έθιμα συχνά προωθούν την υπερκατανάλωση τροφής.
Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μπερδευτούν ακόμη περισσότερο σχετικά με το τι πρέπει ή δεν πρέπει να φάνε και πιθανά να τους κάνει να αισθάνονται ένοχοι αν ενδώσουν σε εορταστικές λιχουδιές. Σε αυτό προστίθενται και οι κοινωνικές πιέσεις, καθώς πολλοί δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πουν «όχι» σε εορταστικά καλέσματα που κατά κανόνα περιλαμβάνουν φαγητό και ποτό περισσότερο από το συνηθισμένο.
Τα άτομα που παλεύουν με διαταραγμένα διατροφικά πρότυπα, βλέπουν την εορταστική περίοδο ως... ναρκοπέδιο. Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές συχνά περιστρέφονται γύρω από μεγάλα, κοινά γεύματα και ενθάρρυνση για λίγη (ή πολλή) παρασπονδία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει σύνθετα και μερικές φορές επώδυνα συναισθήματα, οδηγώντας κάποιους να αποφεύγουν τις οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις.
Οι διατροφικές διαταραχές συχνά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων συνηθειών γύρω από τις διατροφικές ρουτίνες. Σε όσους πάσχουν από διατροφική διαταραχή, το φαγητό σε δημόσιο χώρο μπορεί να προκαλέσει άγχος με το φόβο της κρίσης ή το αίσθημα της υπερφόρτωσης από την εστίαση στο φαγητό.
Η εορταστική περίοδος μπορεί να είναι ακόμη πιο αγχωτική για όσους παλεύουν τόσο με διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες όσο και με οικονομικές ανησυχίες. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, τα καταστήματα και οι διαφημίσεις μας δελεάζουν με ακριβά, πολυτελή τρόφιμα.
Οσοι αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία οι πρόσθετες πιέσεις για έξοδα τα Χριστούγεννα είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αισθήματα ανεπάρκειας και ντροπής.
Αν και αυτή η εποχή του χρόνου είναι αναμφίβολα δύσκολη για να την περάσετε, αν είστε κάποιος που παλεύει με διαταραχή της διατροφής ή με άγχη για το βάρος και το φαγητό, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να την ξεπεράσετε.
Αποφύγετε τη γιορτή και την πείνα
Ο νέος χρόνος συχνά συνοδεύεται από την πίεση να αναιρέσετε τις παρασπονδίες των διακοπών - οδηγώντας πολλούς στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας δίαιτας-εξπρές. Ωστόσο, οι ακραίες δίαιτες μπορεί να είναι επιβλαβείς τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.
Αντί να πέσετε στην παγίδα του «χόρτασε ή πείνα» κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους ώστε να εξισορροπήτε τις απολαύσεις των ημερών με κάποιες υγιεινές συνήθειες. Για παράδειγμα, αντί να φάτε ένα δελεαστικό επιδόρπιο αμέσως μετά το γεύμα, δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα με το σύντροφό σας ή την οικογένειά σας. Η λαχτάρα μπορεί κάλλιστα να έχει φύγει μέχρι να επιστρέψετε.
Το διάλειμμα μεταξύ των γευμάτων μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να εστιάσουμε καλύτερα στα σήματα που στέλνει το σώμα μας και να ξέρουμε πότε πεινάμε, αντί να τρώμε όταν είμαστε καθιστοί, μόνο και μόνο επειδή το φαγητό είναι κάπου εκεί κοντά μας και περιμένει...
Αντί να καταφύγετε σε ακραία μέτρα μετά τις διακοπές, είναι καλύτερο να επικεντρωθείτε σε βιώσιμες, ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες άσκησης που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευεξία σας με την πάροδο του χρόνου. Βρείτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν όπως ο χορός, το περπάτημα, η ποδηλασία και η γιόγκα, ώστε να διατηρήσετε σε καλά επίπεδα τη φυσική σας κατάσταση, αποφεύγοντας παράλληλα την υπερπροσπάθεια, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού ή εξουθένωσης.
Επικεντρωθείτε στη διατροφή
Αντί να αποφεύγετε τα αγαπημένα σας εορταστικά γεύματα ή να κόβετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, δοκιμάστε να προσθέσετε σε αυτά περισσότερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι άπαχες πρωτεΐνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες παρέχουν ως γνωστόν πολλά οφέλη τόσο στην πέψη όσο και τη συνολική σας υγεία.
Ένα ή δύο επιπόλαια γεύματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν την πρόοδο που έχετε κάνει πριν από τις διακοπές. Η υπερβολικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις. Η ακραία εμμονή στην κατανάλωση μόνο υγιεινών τροφών μπορεί επίσης να είναι σημάδι διατροφικής διαταραχής.
Πρακτική αυτοφροντίδα
Δώστε προσοχή στην επιρροή της διαφήμισης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου . Μεγάλο μέρος αυτού του περιεχομένου έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τους πόθους, τη δυσαρέσκεια για το σώμα και τη σύγκριση με τους άλλους. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διακοπών για να αποφύγετε περιεχόμενο που μπορεί να σας ενοχλεί.
Μπορείτα επίσης να ασκήσετε κάποιου είδους αυτοφροντίσα υιοθετώντας δραστηριότητες και στρατηγικές που είναι ευχάριστες και έχουν νόημα για εσάς. Το να κάνετε κάτι διασκεδαστικό και χαλαρωτικό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το στρες και το άγχος γύρω από την πίεση των διακοπών.
Ωστόσο, η αυτοφροντίδα είναι εξ ορισμού διαφορετική για τον καθένα. Για ορισμένους ανθρώπους, η αυτοφροντίδα μπορεί να σημαίνει ότι εστιάζουν στην εσωτερική τους ευεξία μέσω της εξάσκησης της γιόγκα ή του διαλογισμού. Για άλλους μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να βρουν τρόπους να συνδεθούν κοινωνικά, για παράδειγμα περνώντας περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους ή συμμετέχοντας σε μια ομάδα δημιουργικών τεχνών ή κηπουρικής. Συχνά, η αυτοφροντίδα είναι ένα μείγμα πολλών πραγμάτων.
Επιπλέον, η συζήτηση με κάποιον μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανησυχίας και της αίσθησης απομόνωσης. Απευθυνθείτε σε έμπιστους ανθρώπους ή σε εξειδικευμένες γραμμές βοήθειας, εάν τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια των διακοπών γίνουν συντριπτικά. Συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή ή μια ομάδα υποστήριξης για να αναπτύξετε στρατηγικές για τον χειρισμό θεμάτων που σχετίζονται με το βάρος και τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων.
Πηγή: TheConversation.com