Η παρασκευή τσίχλας βασίζεται σε μια διαδικασία ανάμειξης ελαστομερών, ρητινών και πληρωτικών υλικών με στόχο να αποκτήσει η τσίχλα την επιθυμητή υφή που όλοι ξέρουμε. Το μείγμα στη συνέχεια θερμαίνεται και σε αυτό εισάγονται πρόσθετα υλικά όπως τεχνητά αρώματα, γλυκαντικά και συντηρητικά. Ορισμένοι τύποι τσίχλας φέρουν κάποιο υλικό επικάλυψης που τους προσδίδει μια συγκεκριμένη υφή ή εμφάνιση.
Στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, οι κατασκευαστές ενσωματώνουν μονοσακχαρίτες όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη ή δισακχαρίτες όπως σακχαρόζη, μαλτόζη και λακτόζη. Από την άλλη πλευρά, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη εμπλουτίζονται με ουσίες όπως η ξυλιτόλη, η σορβιτόλη, η μαννιτόλη ή η μαλτιτόλη, οι οποίες είναι μη τερηδονογόνες και περιέχουν σημαντικά μικρότερο ποσοστό θερμίδων.
Με ζάχαρη ή χωρίς...
Τα σκευάσματα που περιέχουν απλά σάκχαρα όπως μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες μπορούν να μεταβολίσουν τα βακτήρια του στόματος, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας και οξέος που μπορεί να προκαλέσει τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών και τερηδόνα. Ο αντίκτυπος στην στοματική μας υγεία ποικίλλει ανάλογα με το είδος της τσίχλας, την διάρκεια της μάσησης ακόμα και το πότε επιλέγουμε να την μασήσουμε. Για παράδειγμα, το μάσημα τσίχλας που περιέχει ζάχαρη πριν από την κατανάλωση τροφών που μειώνουν την παραγωγή οξέος, είναι λιγότερο βλαβερό για τα δόντια σε σχέση με την ανάπτυξη τερηδόνας, σε σύγκριση με την μάσηση μετά από τέτοια γεύματα.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό FDA, ένα προϊόν διατροφής μπορεί να αναφέρεται ως «χωρίς ζάχαρη» εάν περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Για αυτό τον λόγο, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν τεχνητά, υψηλής έντασης γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη-Κ, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη ή στέβια.
Μπορεί επίσης να αντλούν τη γλυκύτητά τους από αλκοόλες σακχάρου όπως η ερυθριτόλη, η ισομάλτη, η μαλτιτόλη, η μαννιτόλη, η σορβιτόλη ή η ξυλιτόλη.
Πόσοι τύποι τσίχλας υπάρχουν
Πέραν των βιομηχανικών παρασκευών τσίχλας, η ίδια η φύση παρέχει παρόμοιες εναλλακτικές, τα λεγόμενα φυσικά κόμμεα. Πρόκειται για υδρόφοβες ουσίες που προέρχονται από φυτά ή ακόμα και μικροοργανισμούς και χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την παραγωγή τσίχλας αλλά γενικά στη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων.
- Κόμμι γκουάρ: Είναι ένας πολυσακχαρίτης γαλακτομαννάνης και εξάγεται από τους σπόρους του φυτού Cyamopsis tetragonolobus. Το κόμμι γκουάρ χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία τροφίμων ως ομογενοποιητής και σταθεροποιητής καθώς είναι άοσμο και χωρίς γεύση και είναι εύκολα υδατοδιαλυτό.
- Κόμμι ξανθάνης: Πρόκειται για μια φυσική ουσία, προϊόν βακτηριακής ζύμωσης της γλυκόζης του καλαμποκιού. Χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία τροφίμων ως πηκτικός παράγοντας. Είναι μια ουσία σχετικά καλά ανεκτή από τον οργανισμό αν και ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν κοιλιακή δυσφορία μετά από μεγάλη κατανάλωση.
- Τσίχλες νικοτίνης: Το κόμμι νικοτίνης, σχεδιάστηκε εξαρχής ως επικουρικό της προσπάθειας για διακοπή του καπνίσματος και περιέχει νικοτίνη ως δραστικό συστατικό. Εξυπηρετεί φαρμακευτικούς σκοπούς, παρέχοντας ελεγχόμενες δόσεις νικοτίνης σε όσους επιδιώκουν να σταματήσουν το κάπνισμα και βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων στέρησης.
- Κόμμι Gellan: Το κόμμι Gellan είναι ένα φυσικό συστατικό με τη μορφή τσίχλας, προερχόμενο από βακτηριακή ζύμωση και χρησιμεύει ως σταθεροποιητής στη βιομηχανία τροφίμων αφού έχει ισχυρές πηκτικές ιδιότητες.
- Μαστίχα Χίου: Η γνωστή μας μαστίχα, η οποία προέρχεται από τη ρητίνη του δέντρου Pistacia lentiscus. Εκτός από τις μαγειρικές του εφαρμογές, είναι ένα φυσικό υλικό με πιστοποιημένα πλέον οφέλη για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής του στην πεπτική και στοματική υγεία.
Πώς επηρεάζει τα δόντια μας
Το μάσημα τσίχλας μετά από ένα γεύμα ενισχύει τη ροή του σάλιου ενεργοποιώντας τους στοματικούς υποδοχείς. Η αυξημένη παραγωγή σίελου, βοηθά στην εξουδετέρωση του οξέος που παράγεται από τα βακτήρια της πλάκας, προστατεύοντας έτσι το σμάλτο των δοντιών μας.
Επιπλέον, το σάλιο δρα ως ρυθμιστικός παράγοντας έναντι των οξέων στα τρόφιμα και βοηθώντας στην απομάκρυνση τους από την στοματική κοιλότητα.
Μια συστηματική ανασκόπηση σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, έδειξε ότι η κατανάλωση τους μετά από ένα γεύμα μπορεί να ωφελήσει την στοματική υγιεινή.
Βοηθάει στο αδυνάτισμα;
Άραγε η δημοφιλής αυτή διατροφική συνήθεια, συμβάλει στην καύση θερμίδων και στην απώλεια βάρους; Ελάχιστα, διευκρινίζουν οι διατροφολόγοι καθώς δεν επηρεάζει την διαδικασία καύσης λίπους. Ωστόσο, σε ικανό αριθμό ατόμων, η τσίχλα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης τους, οδηγώντας έμμεσα σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Αυτή η παρατήρηση όμως έχει και την αντίστροφη ανάγνωση, επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι μετά το μάσημα μιας τσίχλας αισθάνονται πεινασμένοι πιθανόν ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας του σάλιου και των πεπτικών σημάτων στον εγκέφαλο.
Τελικά να... μασάμε;
Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να προσφέρει οφέλη κυρίως για την στοματική υγεία, με την προϋπόθεση ότι η διάρκεια της μάσησης δεν παρατείνεται υπερβολικά, καταλήγουν οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, αφού μπορεί να δράσει υποστηρικτικά στην προστασία των δοντιών μας μαζί με την βασική ρουτίνα στοματικής υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε.
Πηγή: Healthnews.com