Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι παγωτό αγοράζετε και τα διατροφικά του χαρακτηριστικά. Πράγματι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ποιότητες και προτού αγοράζετε ένα παγωτό πρέπει να διαβάζετε τη σήμανση με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά.
Υπάρχουν εξαίρετες επιλογές ποιοτικού παγωτού που συγκεντρώνουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ελκυστικό ως μέρος της υγιεινής διατροφής. Σε αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα τα παγωτά με χαμηλό περιεχόμενο λίπους, χωρίς κορεσμένα ή τρανς λίπη (συνθετικά υδρογονωμένα φυτικά λίπη), με στέβια και με χαμηλή ποσότητα θερμίδων. Υπάρχουν επίσης παγωτά, χωρίς σχεδόν καθόλου λακτόζη που είναι βέβαια κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι παγωτό αγοράζετε και τα διατροφικά του χαρακτηριστικά. Πράγματι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ποιότητες και προτού αγοράζετε ένα παγωτό πρέπει να διαβάζετε τη σήμανση με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά.
Τα προϊόντα με τρανς λίπη ή υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά οξέα καλύτερο είναι να αποφεύγονται. Η διατροφική πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνο.
Η κατανάλωση με μέτρο είναι ένας χρυσός κανόνας που πρέπει να ρυθμίζει την κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού, γλυκού ή άλλου τροφίμου. Έτσι και για το παγωτό, η κατανάλωση με μέτρο διασφαλίζει, ότι θα παίρνουμε από αυτό τα καλύτερα που έχει να προσφέρει.
Το παγωτό, όπως και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσφέρουν μια πλειάδα ισχυρών και ωφέλιμων για την υγεία συστατικών. Ας δούμε τα κυριότερα από αυτά.
Τα οφέλιμα στατιστικά του παγωτού
1. Το ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι βασικό συστατικό όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο βασικός του ρόλος για την δύναμη και υγεία των οστών είναι καλά γνωστός. Το 99% του ασβεστίου του σώματος μας βρίσκεται στα κόκαλα και στα δόντια μας. Όταν η διατροφική πρόσληψη του ασβεστίου δεν είναι ικανοποιητική, τότε απορροφάται ασβέστιο από τον σκελετό για τις ανάγκες του οργανισμού μας.
Η τακτική πρόσληψη ασβεστίου από το παγωτό ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Το ασβέστιο δεν είναι μόνο καλό για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά και για τη διατήρηση κανονικού βάρους σώματος. Στη δίαιτα για απώλεια περιττών κιλών βάρους σώματος, η κανονική καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου έχει καθοριστική σημασία.
Όταν το σώμα δεν λαμβάνει καθημερινά την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται τότε τα κύτταρα του λιπώδους ιστού φορτώνονται με επιπλέον λίπος, κατάσταση που έτσι οδηγεί σε παχυσαρκία. Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι η έλλειψη ασβεστίου, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη γένεση παχυσαρκίας.
Ο αντικαρκινικός ρόλος του ασβεστίου έχει αναδειχτεί σε πολλές σημαντικές έρευνες. Οι πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου φαίνεται ότι μειώνονται από την πρόσληψη του ασβεστίου.
Τέλος το ασβέστιο, όπως και άλλες ουσίες που περιέχει το παγωτό (σεροτονίνη, τρυπτοφάνη), συμβάλλει σε καλύτερη ψυχολογία μειώνοντας τον κίνδυνο για μεταπτώσεις της ψυχικής διάθεσης. Μάλιστα σε μερικές έρευνες βρέθηκε ότι το ασβέστιο πιθανόν να μειώνει τους πόνους που προηγούνται της έμμηνου ρύσης στη γυναίκα (πόνοι περιόδου).
2. Πρωτεΐνες
Το παγωτό, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πηγή άριστης ποιότητας πρωτεϊνών. Η καλή διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών έχει τεράστια σημασία για την υγεία των μυών, του δέρματος, του αίματος, των οστών και των χόνδρων.
Οι πρωτεΐνες είναι επίσης σημαντικές για την σύνθεση και επιδιόρθωση των ιστών όλου του σώματος. Οι πρωτεΐνες πρέπει καθημερινά να παρέχονται στον οργανισμό μας, από τρόφιμα πλούσια σε πρωτεϊνικό περιεχόμενο. Το παγωτό, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να είναι μια από τις επιλογές για εφοδιασμό του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες.
Για τα άτομα που αθλούνται, το παγωτό μπορεί να είναι ένα καλό σνακ για μετά την άθληση. Πράγματι μπορεί έτσι να βοηθά στην σύνθεση και αποκατάσταση των μυών. Με την προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών ή μελιού το παγωτό μπορεί να ενισχυθεί θρεπτικά και να είναι ένα πολύ ελκυστικό σνακ για μετά από μια σκληρή προπόνηση.
3. Βιταμίνες
Το παγωτό περιέχει συνήθως βιταμίνες Α, Β2, Β12 και D. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος, τον μεταβολισμό των οστών και για το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας, το οποίο μας προστατεύει από τις μολύνσεις και τον καρκίνο. Επιπλέον η βιταμίνη Α έχει σημαντικό ρόλο για την καλή όραση, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και για την όραση των χρωμάτων.
Το παγωτό είναι από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, έστω και εάν είναι σε περιορισμένη ποσότητα. Η βιταμίνη D βοηθά στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου της διατροφής και έχει επιπλέον σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του συστήματος άμυνας του οργανισμού μας.
Οι βιταμίνες Β2 και Β12 είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό της ενέργειας και για τη διάσπαση των λιπιδίων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων στον οργανισμό μας. Είναι σημαντικό καθημερινά να προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας τις πρωτεΐνες αυτές διότι είναι υδατοδιαλυτές και δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας.
Οι βιταμίνες που μπορεί να έχει το παγωτό προέρχονται από τα φρούτα ή τους ξηρούς καρπούς που προστίθενται σε αυτό. Το παγωτό, που είναι εμπλουτισμένο έτσι, έχει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με γαλακτοκομικά χωρίς εμπλουτισμό σε φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Για το περιεχόμενο του παγωτού σε βιταμίνες, όπως και για τα άλλα του συστατικά, δεν πρέπει να ξεχνούμε να διαβάζουμε τη διατροφική σήμανση που βρίσκεται στη συσκευασία του προϊόντος. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε, ότι ανάλογα με τα φρούτα ή άλλα που προστίθενται στο παγωτό, μπορεί να περιέχει και άλλες βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Κ, C και D.
4. Η ευχαρίστηση που μας δίνει το παγωτό: Η δράση του στον εγκέφαλό μας
Είναι γνώριμο σε όλους μας το αίσθημα ευχαρίστησης που μας προσφέρει το παγωτό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το παγωτό αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης (θρομβοτονίνη). Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που προάγει το αίσθημα της ευτυχίας και μειώνει τα επίπεδα του στρες στον άνθρωπο.
Το παγωτό περιέχει την τρυπτοφάνη η οποία είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και βοηθά στη χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επιπλέον η τρυπτοφάνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Επιλογές παγωτού για υγιεινή διατροφή και εξατομικευμένες ανάγκες
Οι ποικιλίες παγωτού που προσφέρονται στο εμπόριο είναι πολλές. Ο καθένας μπορεί να βρει τα καταλληλότερα παγωτά, που προσφέρονται για τη δική του γενική κατάσταση ή που να επιτρέπονται για τις ιδιαιτερότητες της υγείας του.
Υπάρχουν τα παραδοσιακά παγωτά για άτομα που δεν έχουν περιορισμούς λόγω υγείας και που χρειάζονται θερμίδες, λίπη, πρωτεΐνες, ζάχαρο και πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα οι νέοι αθλητές, που θέλουν ένα κρύο απολαυστικό σνακ, μετά από μια έντονη προπόνηση. Φυσικά, όπως πάντα η κατανάλωση με μέτρο αποτελεί ένα χρυσό κανόνα.
Τα παγωτά με χαμηλό περιεχόμενο σε λίπη προσφέρουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρές ουσίες στον οργανισμό, χωρίς να χάνουν από τη υπόλοιπη τους θρεπτική αξία και νοστιμιά. Για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα παγωτά χωρίς το εν λόγω δισακχαρίδιο, τους επιτρέπει να απολαμβάνουν το παγωτό, χωρίς τις ενοχλήσεις που προκαλεί η πάθησή τους.
Η χρήση της φυσικής γλυκαντικής ουσίας στέβια προσφέρει την απαραίτητη γλυκύτητα και έτσι αποφεύγεται η προσθήκη ζαχάρου στο παγωτό. Η στέβια δεν έχει θερμίδες. Είναι όμως 200 φορές πιο γλυκαντική από τη ζάχαρη στις ίδιες συγκεντρώσεις. Εκτός από το ότι με τη χρήση της στέβια μειώνονται οι θερμίδες του παγωτού, επιπλέον καθίσταται έτσι ένα έδεσμα, σνακ ή επιδόρπιο που μπορούν να καταναλώνουν οι διαβητικοί. Επιπλέον οι έρευνες συνεχίζονται για να τεκμηριωθούν επαρκώς και άλλες πιθανές ευεργετικές για την υγεία δράσεις της στέβια.
Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση, ότι το παγωτό μπορεί να προκαλεί κρυολόγημα επειδή είναι κρύο κατά την κατανάλωση. Αυτό δεν ευσταθεί και αντίθετα είναι αλήθεια, ότι όλο και περισσότεροι γιατροί συστήνουν το παγωτό σε ασθενείς τους, διότι τους προσφέρει θερμίδες, υγρά και ανακούφιση.
Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε το γεγονός, ότι σε πολλές χώρες όπου επικρατεί το ψυχρό κλίμα, το παγωτό καταναλώνεται, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του φθινόπωρου ή του χειμώνα. Οι άνθρωποι στις χώρες αυτές συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα καλά και τη νοστιμιά του παγωτού. Η κατανάλωσή του δεν επηρεάζεται από το ατμοσφαιρικό κρύο και δεν έχει οποιαδήποτε αρνητική συσχέτιση. Έτσι λοιπόν μπορούμε να απολαμβάνουμε το καλό παγωτό, με τον σωστό τρόπο, σε όλες τις εποχές του χρόνου.
Σε ασθενείς με στοματίτιδα ορισμένων τύπων, το παγωτό είναι μια εύκολη, δημοφιλής και καλή λύση για πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και ανακούφιση από τα συμπτώματα. Επιπλέον η λακτοφερίνη και ορισμένες κυτταροκίνες που υπάρχουν στο παγωτό λόγω γάλακτος, έχουν δράσεις εναντίον μικροοργανισμών που προκαλούν μολύνσεις και έτσι έχουν προστατευτικό ρόλο εναντίον των λοιμώξεων.
Σε παιδιά ή ενήλικες με πυρετό το παγωτό μπορεί να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία που ανακουφίζει στα πλαίσια της εξατομικευμένης διατροφής, που χρειάζεται ο κάθε ασθενής και πάντοτε σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού. Βέβαια εάν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι κάποιος ασθενής να παίρνει ή όχι παγωτό ή ακόμη αντενδείξεις, μόνο ο γιατρός του θα μπορεί να αποφασίζει. Βλέπουμε λοιπόν ότι το παγωτό είναι μια νόστιμη και δημοφιλής επιλογή που προσφέρεται στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής. Τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά, οι πολλές ποικιλίες που προσφέρονται για τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ανθρώπου που μπορεί να είναι απόλυτα υγιής ή να παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας, το καθιστούν ως ένα γλυκό, επιδόρπιο ή σνακ, που μπορεί πρακτικά όλοι να απολαμβάνουν.
Ο χρυσός κανόνας είναι να αποφεύγεται η υπερβολική του κατανάλωση, που επίσης ισχύει και για όλα τα άλλα τρόφιμα. Η κατανάλωση του παγωτού με μέτρο προσφέρει απόλαυση και σημαντικό όφελος στην υγεία μας.
ΠΗΓΗ: medlook