Η έξαρση της βίας στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 521 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 126 παιδιών, μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 10 Ιουνίου 2024. Επιπλέον, περισσότεροι από 5.200 άνθρωποι, 800 από αυτούς παιδιά, έχουν τραυματιστεί, αυξάνοντας το αυξανόμενο βάρος των τραυμάτων και της επείγουσας περίθαλψης στις ήδη επιβαρυμένες εγκαταστάσεις υγείας.
Οι καταγραφές του ΠΟΥ
Από τις 28 Μαΐου, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 480 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου 2023, με αποτέλεσμα 16 θανάτους και 95 τραυματισμούς. Οι επιθέσεις έπληξαν 54 εγκαταστάσεις υγείας, 20 κινητές κλινικές και 319 ασθενοφόρα. Το 59% των επιθέσεων σημειώθηκε στις πόλεις Tulkarem, Jenin και Nablus. Περιλαμβάνουν επιθέσεις σε υποδομές υγείας και ασθενοφόρα, κράτηση εργαζομένων και ασθενών, παρεμπόδιση της πρόσβασής τους σε εγκαταστάσεις υγείας, χρήση βίας σε εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας και αυστηρές στρατιωτικές έρευνες σε ασθενοφόρα και προσωπικό.
Το κλείσιμο των σημείων ελέγχου, τα αυθαίρετα εμπόδια και οι συλλήψεις υγειονομικών, η αυξανόμενη ανασφάλεια, καθώς και η πολιορκία και το κλείσιμο ολόκληρων πόλεων και κοινοτήτων έχουν καταστήσει την κυκλοφορία εντός της Δυτικής Όχθης όλο και πιο περιορισμένη, εμποδίζοντας την πρόσβαση στις δομές υγείας. Οι εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και κατοικίες, ιδίως στη βόρεια Δυτική Όχθη, επιδείνωσαν την κατάσταση εμποδίζοντας την πρόσβαση των ασθενοφόρων και των πρώτων βοηθειών.
Η δημοσιονομική κρίση
Η μακροχρόνια δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή Αρχή επηρεάζει περαιτέρω το σύστημα υγείας και έχει επιδεινωθεί από την αυξημένη παρακράτηση φορολογικών εσόδων που προορίζονταν για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου και τη συνολική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο αντίκτυπος της οικονομικής κατάστασης στην παροχή υπηρεσιών υγείας είναι σημαντικός - με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να λαμβάνουν μόνο το ήμισυ του μισθού τους για σχεδόν ένα χρόνο και έλλειψη αποθεμάτων για το 45% των βασικών φαρμάκων. Στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Όχθης, οι κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τα εξωτερικά εξειδικευμένα ιατρεία λειτουργούν πλέον μόλις δύο ημέρες την εβδομάδα και τα νοσοκομεία λειτουργούν σε δυναμικότητα περίπου στο 70%.
Από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, το 44% των 28.292 αιτήσεων ασθενών να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη εκτός της Δυτικής Όχθης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ή σε ισραηλινές υγειονομικές εγκαταστάσεις, απορρίφθηκαν ή παραμένουν σε εκκρεμότητα, με την πρόσβαση να χορηγείται κυρίως σε περιπτώσεις καρκίνου, αιμοκάθαρσης και άλλες σοβαρές καταστάσεις. Κατά την ίδια περίοδο, το 48% των 26 562 αιτήσεων για άδεια συντροφιάς απορρίφθηκαν ή παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Η σύγκριση μεταξύ Οκτωβρίου 2022-Μαΐου 2023 και Οκτωβρίου 2023-Μαΐου 2024 δείχνει μείωση κατά 56% στις αιτήσεις αδειών ασθενών στη Δυτική Όχθη και μείωση κατά 22% στις εγκρίσεις, και μείωση κατά 63% στις αιτήσεις συνοδευτικών αδειών και μείωση κατά 24% στις εγκρίσεις. Πριν από τον Οκτώβριο του 2023, πάνω από 300 ασθενείς χρειάζονταν άδειες καθημερινά για να περάσουν από τη Δυτική Όχθη στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στις ισραηλινές υγειονομικές εγκαταστάσεις.
Χορηγήσεις βασικών φαρμάκων και τεχνική βοήθεια
Ο ΠΟΥ υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας με την προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς και με τεχνική βοήθεια για την αντιμετώπιση ορισμένων πολιτικών και διαδικασιών που συμβάλλουν στη δημοσιονομική κρίση στον τομέα της υγείας. Επιπλέον, ο ΠΟΥ έχει προ-τοποθετήσει προμήθειες σε βασικά νοσοκομεία σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και έχει διεξάγει εκπαίδευση για τη διαχείριση τραυμάτων στην κοινότητα για τους ανταποκριτές πρώτων βοηθειών στις πληγείσες κοινότητες για να ενισχύσει την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, αλλά η επιδείνωση της ανασφάλειας και της προσβασιμότητας για τους εργαζόμενους στην επείγουσα υγειονομική περίθαλψη και τους επιτόπιους εθελοντές να φτάσουν στους τραυματίες, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, θέτουν σημαντικούς κινδύνους για το σύστημα υγείας και καθιστούν πολύ δύσκολο για τους ανταποκριτές να φτάσουν σε όσους χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη.
Ο ΠΟΥ ζητά την άμεση και ενεργή προστασία των αμάχων και της υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Όχθη. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, πράγμα που σημαίνει ότι η ιερότητα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να τηρείται ανά πάσα στιγμή.