Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ως ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας για την ενημέρωση στον τομέα της κλινικής ογκολογίας και την προώθηση της πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και έρευνας των ογκολογικών παθήσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου διοργάνωσε στις 4 Φεβρουαρίου 2025 από κοινού με την ΕΛΛΟΚ και για πρώτη φορά αυτή την σημαντική ημέρα, Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο της ΕΟΠΕ».
Από την πλευρά της ΕΟΠΕ παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν η Πρόεδρος ΔΣ EOΠΕ Ζένια Σαριδάκη, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΟΠΕ Μιχάλης Νικολάου, ο Γεν. Γραμματέας ΔΣ ΕΟΠΕ Νικόλαος Τσουκαλάς και Μέλος ΔΣ ΕΟΠΕ Μιχάλης Λιόντος.
Ορμώμενη από τις ελπιδοφόρες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από το βήμα του συνεδρίου, η κυρία Σαριδάκη αναφέρθηκε στην έναρξη του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Νόσων, ενός εμβληματικού έργου που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια Ψηφιακής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του τομέα της Υγείας στη χώρα μας. Παράλληλα, επισήμανε τη σημαντική εξέλιξη που αφορά στην αποζημίωση των νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2025 και να υλοποιηθεί σταδιακά τους επόμενους τρεις μήνες. Η ΕΟΠΕ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο και στις δύο αυτές δράσεις, συμβάλλοντας ενεργά τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίησή τους.
Ο κ. Τσουκαλάς, υπογράμμισε τη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της ΕΟΠΕ με την ASCO. Ειδικότερα έχουν γίνει 2 δράσεις της ΕΟΠΕ με την ASCO (ECHO Cancer Survivorship in Greece και Cancer Control in Primary Care Course) . Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική επιστημονική δράση, καθώς απευθύνεται σε πολλές ιατρικές ειδικότητες καθώς και άλλους επιστήμονες υγείας στην ΠΦΥ. Επιπλέον, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στις διεθνείς συνεργασίες της ΕΟΠΕ με φορείς και οργανισμούς όπως η ESMO ( European Society for Medical Oncology), η ASCO (American Society of Clinical Oncology), ο ECO ( European Cancer Organisation) και η MASCC (Multinational Association of Supportive Care in Cancer), επισημαίνοντας τη σημασία της διεπιστημονικής ανταλλαγής γνώσεων και της προαγωγής της έρευνας στην Ογκολογία σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, τόνισε τη σημασία και την αναγκαιότητα της Ανακουφιστικής Φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που αυτή προσφέρει στη φυσική πορεία της νόσου τους.
Ο κ. Νικολάου, μιλώντας για τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα της ΕΟΠΕ, αναφέρθηκε στη σύνταξη και δημοσιοποίηση κατευθυντήριων οδηγιώνγια τη χορήγηση φαρμάκων, βασισμένων στηδιεθνή βιβλιογραφίακαι στα βέλτιστα πρότυπα φροντίδας του καρκίνου, τόσο στηνΕλλάδα όσο και διεθνώς. Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος οδηγόςαποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής κλινικής πρακτικής των Παθολόγων Ογκολόγων, έχοντας εγκριθεί και αναγνωριστεί από τους θεσμικούς φορείς, καθώς και απόάλλες δομές Υγείαςστη χώρα μας. Επίσης, επισήμανε τη σημαντική συμβολή της ΕΟΠΕ στην ενημέρωση του κοινού, προάγοντας τηνπρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, καθώς και υγιεινές συνήθειες που μπορούν να σώσουν ζωές. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Οίκοθεν και την επέκταση του στα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας.
O κ. Λιόντος, αναφέρθηκε στις Κλινικές Μελέτες, επισημαίνοντας ότι η ΕΟΠΕ, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ενισχύει τη διάδοση της γνώσηςγύρω από τις κλινικές μελέτες, διευκολύνοντας την πρόσβαση των Ογκολόγων σε σχετικές πληροφορίες και παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία για την παραπομπή ασθενών σε αυτές. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανακουφιστική φροντίδα, η οποία παραμένει ανεπαρκώς ανεπτυγμένηστη χώρα μας, ενώ αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα στην υποστήριξη του ασθενούς. Τόνισε ότι η ανακουφιστική φροντίδαδεν αποσκοπεί στη μείωση ή την παράταση της ζωής, αλλά στη βελτίωση της ποιότητας ζωήςκαι, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην ευνοϊκότερη εξέλιξη της νόσου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επίσης συζητήθηκανκρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, την ενίσχυση της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και τη στήριξη της διεπιστημονικής συνεργασίας στον τομέα της ογκολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ερευνητικά προγράμματα, στιςυποτροφίες εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και στην επένδυση στην εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση και την αριστεία των Ογκολόγων.
Ιδιαίτερη τιμή αξίζει στα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια, στα μέλη της εταιρείας, οι οποίοι με το όραμα και τις δράσεις τους έθεσαν τις βάσεις και συνέβαλαν στην εξέλιξη της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα μας.
Η ΕΟΠΕ συνεχίζει δυναμικά το έργο της, προωθώντας πολιτικές και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Τέλος, η ΕΟΠΕ εκφράζει ολόψυχα τις θερμότατες ευχαριστίες μας στην ΕΛΛΟΚ και ιδιαίτερα στον Πρόεδρό της, Γιώργο Καπετανάκη για όλα αυτά τα χρόνια άριστης συνεργασίας, αλληλεγγύης και της κοινής πορείας μας με σκοπό την βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.