Η δίαιτα, αν και δεν είναι για πολλούς μια ευχάριστη διαδικασία καθώς λόγω αυτής βάζουν «φρένο» σε διάφορα γλυκά κεράσματα και τρόφιμα με πολλές θερμίδες. Παρ'όλα αυτά η χαρά είναι μεγάλη μόλις επιτυγχάνεται ο στόχος τους.
Ωστόσο, έχει παρατηρηθείπως δεν είναι λίγοι αυτοί, που μόλις καταφέρνουν και χάνουν τα κιλά τους, επαναπαύονται και ξεκινούν να τρώνε με αποτέλεσμα να ξανα παίρνουν πίσω τα «χαμένα» τους κιλά εις διπλούν.
Έχετε αναρρωτηθεί γιατί γίνεται αυτό;
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, προσπάθησαν να βρούν τα αίτια αυτού του φαινομένου, δηλαδή της επαναπρόσληψης βάρους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματά των επιστημόνων, τα οποία και δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism, έδειξαν πως ο κύριος παράγοντας που «πυροδοτεί» την επαπρόσληψη του βάρους βρίσκεται στον εγκέφαλο.
«Πρόκειται για έναν "διακόπτη" που ωθεί τους ανθρώπους στην επανάκτηση των κιλών. Αν αυτός ο "διακόπτης" μπορέσει να απενεργοποιηθεί μέσα από νέες θεραπείες, όχι μόνο δεν θα δούμε τη ζυγαριά να επανέρχεται στις πρώτες ενδείξεις αλλά, κυρίως, θα μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και πρόωρου θανάτου» αναφέρουν ερευνητές μιας μελέτης που έγινε σε 7 εκατ. Νοτιοκορεάτες.
«Στην παρούσα μελέτη, διαπιστώνουμε ότι η φυσική νευροδιαβιβαστική σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο νευρώνων, μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται συναπτική πλαστικότητα, αυξάνεται σημαντικά με τη δίαιτα και την απώλεια βάρους, και αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα σε έντονη πείνα» ανέφεραν οι ερευνητές.
Τι έδειξε η έρευνα
Η διεθνής ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η δίαιτα προκαλεί βαθιές αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους οι νευρώνες (νευρικά κύτταρα) και, συγκεκριμένα, οι νευρώνες NPY/AgRP που βρίσκονται στον υποθάλαμο και ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού και πείνας μέσα από την παραγωγή ορεξιογόνων και ανορεξιογόνων νευροπεπτιδίων όπως το Agouti-σχετιζόμενο πεπτίδιο (AgRP).
Κατά την πειραματική διαδικασία με τη συμμετοχή τρωκτικών, διαπιστώθηκε πως αυτα έτρωγαν περισσότερο και αύξαναν ταχύτερα το βάρος τους επειδή αυτοί οι νευρώνες λάμβαναν ισχυρότερα σήματα. Από την άλλη όταν οι επιστήμονες ανέστειλαν επιλεκτικά τους νευρώνες NPY/AgRP, η αύξηση του βάρους περιορίστηκε σημαντικά.
Παρόλα αυτά οι επιστήμονες τόνισαν πως ακόμη αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους, λέγοντας μάλιστα πως «μακροπρόθεσμα, ο στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε θεραπείες για ανθρώπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση του μειωμένου βάρους μετά από δίαιτα. Για να το πετύχουμε, συνεχίζουμε να διερευνούμε πώς θα μπορούσαμε να μπλοκάρουμε τους μηχανισμούς που μεσολαβούν στην ενίσχυση των νευρικών οδών και στους ανθρώπους. Η προκείμενη μελέτη ενισχύει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι νευρωνικοί χάρτες του ανθρώπινου εγκεφάλου ελέγχουν την πείνα».