Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης τα γυμναστήρια θα είναι από τις τελευταίες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, η πιο πιθανή ημερομηνία ανοίγματος είναι στις 29 Ιουνίου.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι μπαίνει λουκέτο στα γυμναστήρια λόγω κορονοϊού, τότε το διάστημα που θα δει τη συνδρομή του κάποιος να μένει αχρησιμοποίητη ξεπερνά τους 2,5 μήνες. Αυτό, φυσικά, θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη δικαιολογία για όσους δεν είναι τόσο φανατικοί με τη γυμναστική. Ή μήπως όχι;
Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Άγγελος Ντερντές, εξήγησε στο News4Health ότι η γυμναστική δε σταματάει ποτέ όσο υπάρχει θέληση.
Αρχικά επισήμανε ότι οι επιπτώσεις της καραντίνας στην εκγύμναση των Ελλήνων ήταν σημαντικές: «Από τα μηνύματα που δέχομαι ο περισσότερος κόσμος γύρω στο 75% έως 80% δε γυμναζόταν από το σπίτι, καθώς δεν είχε τις γνώσεις για να το κάνει. Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι στους οποίους έλειψε η γυμναστική και είτε με λίγο τρέξιμο είτε με τη χρήση ποδηλάτου εξασκήθηκαν».
Πρόσθεσε, όμως ότι «υπάρχουν τρόποι να μπορέσει κάποιος να σηκωθεί από τον καναπέ και να αθληθεί. Κάποιες ιστοσελίδες ή σε κάποιους λογαριασμούς στα social media προσφέρεται δωρεάν οπτικό υλικό στον κόσμο για να γυμναστεί από το σπίτι του ή στην αυλή του ή ακόμα και στο δρόμο. Ωστόσο επέστησε την προσοχή του κόσμου στην αξιοποίηση τέτοιων βίντεο διότι δεν απευθύνονται συγκεκριμένα στις ανάγκες κάθε ατόμου ξεχωριστά αλλά αφορούν ένα ευρύ κοινό»
Ένας αξιόπιστος τέτοιος λογαριασμός που μπορείτε να αξιοποιήσετε είναι του 30χρονου γυμναστή.
Μα δεν έχω μηχανήματα σπίτι. Τι να κάνω;
Για εκείνους που παραπονιούνται ότι δεν έχουν τον εξοπλισμό για να ασκηθούν σπίτι υπάρχει λύση.
«Με το βάρος του σώματος σου μπορείς να κάνεις εξαιρετικά πράγματα ενώ μπορείς να φτιάξεις το δικό του εξοπλισμό χρησιμοποιώντας μία καρέκλα ή ένα καναπέ» υποστήριξε ο Άγγελος Ντερντές και πρόσθεσε το εξής: «Για αυτούς που δε θέλουν να χάσουν τον όγκο του γυμναστηρίου υπάρχουν λύσεις με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κάποια εξωτερική αντίσταση. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα λάστιχα».
Υπάρχουν, όμως, και πιο εφευρετικοί τρόποι εκγύμνασης. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να τοποθετήσει βιβλία ή μπουκάλια με νερό μέσα σε μία τσάντα με σκοπό τη διατήρηση έστω του μυικού του ιστού. Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική με την κατανάλωση των κατάλληλων θερμίδων.
https://www.instagram.com/p/CAUvnMdJrgB/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Προθέρμανση: Το σώμα όπως το αυτοκίνητο
Πολλοί είναι εκείνοι που είτε από την πίεση του χρόνου είτε επειδή τη θεωρούν βαρετή προσπερνούν την προθέρμανση και περνούν στο κυρίως μενού της εκγύμνασης. Πρόκειται για ένα λάθος που μπορεί να κοστίσει, προκαλώντας τραυματισμούς.
«Η προθέρμανση είναι πάρα πολύ σημαντική. Αρχικά είναι σημαντική η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Όπως ένα αυτοκίνητο έτσι και το σώμα μας πρέπει να το ζεστάνουμε. Αυτό χρειάζεται για την ενεργοποίηση των αρθρώσεων του σώματος μας. Έτσι, μέσα από ασκήσεις κινητικότητας γίνονται οι κινήσεις μας πιο πλαστικές. Οι μύες δηλαδή αποκτούν μεγαλύτερη κίνηση και προετοιμάζονται για να καταπονηθούν στις ασκήσεις που έρχονται» ανέφερε σχετικά με την αξία της προθέρμανσης ο Άγγελος Ντερντές.
https://www.instagram.com/p/B-cillqiL08/
Διατροφικά Tips
6. Το τρίπτυχο της επιτυχίας για ένα γυμνασμένο και υγιές σώμα είναι η διατροφή, η γυμναστική και η σωστή ξεκούραση σύμφωνα με τον Άγγελο Ντερντέ. Πρόσθεσε ότι μία μεσογειακή διατροφή χρειάζεται να μπει στο πρόγραμμά μας.
Έτσι ονόμασε κάποιες σημαντικές διατροφικές συμβουλές πριν και μετά από κάθε προπόνηση:
- Τις μέρες προπόνησης συνιστώνται αυξημένες ποσότητες υδατανθράκων γιατί αποτελεί το καύσιμο για την πρόληψη ενέργειας.
- Τις μέρες που δε γυμναζόμαστε οι υδατάνθρακες πρέπει να μειώνονται γιατί δε θα τους χρειαστεί το σώμα.
- Ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να συνιστά μία ομελέτα με λαχανικά ή ένα γιαούρτι με λίγο βρώμη και μέλι.
- Ένα μεσημεριανό πριν την προπόνηση θα μπορούσε να περιέχει μακαρόνια ολικής άλεσης με κοτόπουλο. Έτσι, θα εξασφαλίζεται η ενέργεια και χαμηλές θερμίδες από το κοτόπουλο.
- Το ίδιο γεύμα θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε και μετά την προπόνηση. Πριν και μετά, δηλαδή χρειαζόμαστε την ενέργεια και όχι τα λιπαρά
- Όσον αφορά τα καλά λιπαρά μπορούμε να φάμε κάποια σνακ (με καρύδια, αμύγδαλα, μία φέτα ταχίνι)https://www.instagram.com/p/CAfY_BYpiOd/
Η γυμναστική δεν έχει ηλικιακά σύνορα
Η πανδημία έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους. Αυτό οφείλεται στα προβλήματα υγείας που συνήθως τους συνοδεύουν και τους καθιστούν πιο ευάλωτους στον ιό. Ένας πολύτιμος των ηλικιωμένων κατά του COVID-19 είναι και η άσκηση. Η γυμναστική βελτιώνει τη φυσική κατάσταση κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση ενός ιού που "χτυπά" σε μεγάλο βαθμό το αναπνευστικό σύστημα.
«Κάθε προπόνηση σε κάνει να νιώθεις όμορφα όταν τελειώνεις γιατί οι ορμόνες σε κάνουν να νιώθεις ευτυχισμένος και χαρούμενος. Η άθληση είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους. Το σώμα μας έχει φτιαχτεί για να κινείται και όχι για να κάθεται. Για τους ηλικιωμένους είναι διπλά σημαντικό αυτό» μας επισήμανε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Αναφορικά με τα οφέλη για τους ηλικιωμένους υποστήριξε ότι αυτά είναι τεράστια. Αρχικά τόνισε τη σημασία των ασκήσεων μυϊκής συναρμογής για τη διατήρηση της ισορροπίας και κατ΄επέκταση την αποφυγή καταγμάτων.
«Μετά τα 40 η ισορροπία μειώνεται κατά 1%. Γι΄αυτό θα πρέπει να γίνονται ασκήσεις με μυϊκή συναρμογή ώστε να δυναμώσουν και τον τένοντα και το μυ, έτσι ώστε να μην χάνουν την ισορροπία τους. Από το σπίτι μπορούν 10-15 λεπτά το πρωί και αντίστοιχα το βράδυ να ασκηθούν. Το περπάτημα θα βοηθούσε πολύ ως μία αερόβια άσκηση. Επιπλέον, ασκήσεις που δεν επιβαρύνουν το σώμα τους με την καθοδήγηση του γυμναστή θα τους βοηθούσε και να διατηρήσουν μία φυσική κατάσταση και να μην τραυματιστούν» επισήμανε.
Επομένως είναι σημαντικό για τον κόσμο να καταλάβει ότι η περίοδος της πανδημίας όχι μόνο δεν είναι ευκαιρία για να διακοπή της γυμναστικής αλλά αποτελεί το ακριβώς αντίθετό. Ειδικά, την περίοδο της καραντίνας, ο ελεύθερος χρόνος των ανθρώπων αυξήθηκε κατά πολύ και κατά συνέπεια ήταν μία χρυσή ευκαιρία για εκγύμναση.
Πριν, λοιπόν, παραπονεθείς για τα κλειστά γυμναστήρια που σου κόστισαν ένα ωραίο σώμα το φετινό καλοκαίρι σκέψου τι μπορεί να πετύχεις με την εφευρετικότητα σου, μία μικρή βοήθεια από τους ειδικούς και με το βάρος του σώματός σου.