Οι τρίχες των μαλλιών αρχίζουν να αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, αλλά αυτό που συμβαίνει αφού τρυπηθούν μέσα από το δέρμα είναι αυτό που καθορίζει αν έχετε μια καλή μέρα με τα μαλλιά ή μια κακή.
Όπως εξηγεί η Tara S. Carpenter, Βασική Λέκτορας, στο Πανεπιστήμιο Maryland, κάθε τρίχα μπορεί να έχει τρία στρώματα – τον μυελό, τον φλοιό και την επιδερμίδα. Μπορείτε να σκεφτείτε κάθε τρίχα σαν έναν μικροσκοπικό κορμό δέντρου.
Το πιο εσώτερο, ή βασικό στρώμα, είναι ο μυελός. Αυτή η στρώση συγκρατεί την υγρασία, όπως ακριβώς το κουκούτσι στο κέντρο ενός κορμού δέντρου. Αυτό το στρώμα είναι επίσης πολύ εύθραυστο, αλλά μόνο οι χοντρές ή χοντρές τρίχες περιέχουν αυτό το μέρος – έτσι όσοι έχουν λεπτά ή ξανθά μαλλιά συνήθως δεν έχουν το στρώμα μυελού στις τρίχες τους.
Ακολουθεί ο φλοιός, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος μιας τρίχας και είναι ανάλογος με το ξύλο ενός δέντρου. Ο φλοιός αποτελείται από μόρια πρωτεΐνης σε σχήμα ελατηρίου που βρίσκονται σε παράλληλες σειρές σε μια κυλινδρική δέσμη. Το ακριβές σχήμα αυτής της δέσμης καθορίζεται από τον θύλακα της τρίχας , ο οποίος είναι ένας πόρος στο δέρμα από όπου αναπτύσσονται οι τρίχες.
Το πώς η τρίχα μεγαλώνει έξω από το θύλακα επηρεάζει την κατανομή των πρωτεϊνών της . Έτσι, ένας ίσιος θύλακος παράγει ίσια μαλλιά και ένας κυρτός θύλακος παράγει σγουρά μαλλιά. Όσο λιγότερο ομοιόμορφα κατανεμημένες είναι οι στριμωγμένες πρωτεΐνες, τόσο πιο σγουρά είναι τα μαλλιά.
Ο γενετικός σας κώδικας παίζει επίσης ρόλο στο σχήμα του φλοιού και, επομένως, στο σχήμα και το πάχος των μαλλιών σας.
Τέλος, το πιο εξωτερικό στρώμα μιας τρίχας ονομάζεται επιδερμίδα. Η επιδερμίδα είναι σαν τον φλοιό ενός δέντρου - και μοιάζει ακόμη και με φλοιό στο μικροσκόπιο.
Είναι δουλειά της επιδερμίδας να προστατεύει τον φλοιό, αλλά η επιδερμίδα καταστρέφεται πολύ εύκολα . Φανταστείτε να σηκώνετε ή να αφαιρείτε το φλοιό από ένα δέντρο. Κάτι τέτοιο θα αφήσει το ξύλο στο εσωτερικό του επιρρεπές σε απώλεια υγρασίας, έκθεση στο περιβάλλον και ζημιά.
Το ίδιο ισχύει για κάθε τρίχα. Όταν η επιδερμίδα έχει καταστραφεί από το βούρτσισμα, τις χημικές ουσίες, τον άνεμο ή τη θερμότητα, οι πρωτεΐνες του φλοιού δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να ξαπλώσουν ομαλά μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χάσουν υγρασία, να αποκτήσουν υγρασία, να ξεφτίσουν σαν σχοινί – αυτό προκαλεί σχισμένα άκρα – ακόμα και να σπάσουν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση των μαλλιών σας σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Μαλλιά το καλοκαίρι
Τι σχέση έχουν λοιπόν όλα αυτά με την υγρασία; Η καθηγήτρια εξηγεί ότι «οι πρωτεΐνες των μαλλιών περιέχουν πολλούς μόνιμους χημικούς δεσμούς. Μόνο χημικές επεξεργασίες όπως η περμανάντ ή το ίσιωμα μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους δεσμούς. Αλλά υπάρχει ένα άλλο φυσικό φαινόμενο που κρατά τα μόρια πρωτεΐνης στον φλοιό σε μια σειρά – κάτι που ονομάζεται δεσμός υδρογόνου .
Τα μακριά, σχοινοειδή μόρια πρωτεΐνης στον φλοιό περιέχουν μικροσκοπικά θετικά και αρνητικά φορτία σε όλη τη δομή τους. Επειδή τα αντίθετα φορτία έλκονται μεταξύ τους, ολόκληρες σειρές πρωτεϊνών μπορούν να έλκονται μεταξύ τους σαν μικροσκοπικοί, αδύναμοι μαγνήτες.
Η θέρμανση ή το βρέξιμο των μαλλιών σας σπάει τη μαγνητική έλξη ανάμεσα σε αυτές τις σειρές πρωτεϊνών. Έτσι, η θερμότητα και το νερό μπορούν να αναδιατάξουν τις πρωτεΐνες στα μαλλιά σας σπάζοντας τους δεσμούς υδρογόνου που διατηρούν τη δομή τους ενωμένη.
Το νερό είναι ένα από τα καλύτερα μόρια σε δεσμούς υδρογόνου. Έτσι, όταν ένα μόριο νερού έχει την ευκαιρία να συνδεθεί με υδρογόνο με κάτι, θα το κάνει.
Στα μαλλιά σας, το νερό μπορεί να σχηματίσει δεσμούς υδρογόνου μεταξύ των σειρών πρωτεϊνών στον φλοιό των μαλλιών σας. Είναι ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει αυτό που καθορίζει τη μοίρα των μαλλιών σας.
Όταν μόνο λίγο νερό μπαίνει στα μαλλιά, όπως θα μπορούσε σε συνθήκες χαμηλότερης υγρασίας ή όταν η επιδερμίδα είναι υγιής και μπορεί να κρατήσει πολύ νερό έξω από τον φλοιό, τα μαλλιά σας μπορεί να κατσαρώσουν. Όταν η υγρασία είναι υψηλή ή η επιδερμίδα είναι κατεστραμμένη, περισσότερο νερό εισέρχεται στα μαλλιά. Το πολύ νερό μπορεί να διογκωθεί και να σπάσει την επιδερμίδα, κάνοντας τα μαλλιά να φαίνονται φριζαρισμένα .
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η υψηλή υγρασία είναι το πρόβλημα πίσω από τα φριζαρισμένα μαλλιά, αλλά το styling των μαλλιών σας κάτω από υψηλή υγρασία και στη συνέχεια η είσοδος σε ένα λιγότερο υγρό περιβάλλον μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα. Τα μόρια του νερού που εγκαταλείπουν τον φλοιό της τρίχας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αλλαγή στη συμπεριφορά των μαλλιών».
Περιποίηση των μαλλιών το καλοκαίρι
Σύμφωνα με την Tara S. Carpenter, ένα κατεστραμμένο στρώμα επιδερμίδας αφήνει τον φλοιό πιο ευαίσθητο στα μόρια του νερού που σέρνονται μέσα ή έξω και προκαλούν όλεθρο στα μαλλιά σας. Κάθε φορά που τα μόρια του νερού ταξιδεύουν μέσα ή έξω, η δομή των μαλλιών σας υποφέρει και το χτένισμά σας μπορεί να καταστραφεί. Όταν η επιδερμίδα είναι υγιής, μπορεί να προστατεύσει τον φλοιό, καθιστώντας τα μαλλιά σας λιγότερο ευαίσθητα στις αλλαγές του καιρού ή του περιβάλλοντος. Η ουσία είναι ότι μια υγιής επιδερμίδα βοηθά στη διατήρηση της σωστής υγρασίας στον φλοιό.
Η θερμότητα από τα εργαλεία styling είναι ο πιο συνηθισμένος ένοχος πίσω από τα κατεστραμμένα πετσάκια, αλλά οι χημικές επεξεργασίες, το βούρτσισμα, ο ήλιος και ο αέρας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιά . Η αποφυγή αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί να βοηθήσει, αλλά ορισμένα πράγματα, όπως η έκθεση στον ήλιο, δεν μπορούν να αποφευχθούν.
Μπορείτε επίσης να φροντίσετε το τριχωτό της κεφαλής σας – ένα καθαρό, υγιές τριχωτό της κεφαλής οδηγεί σε υγιή πετσάκια μαλλιών. Η χρήση ενυδατικών προϊόντων στα μαλλιά σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας. Τα έλαια και οι ενυδατικές θεραπείες μπορούν ακόμη και να αποκαταστήσουν τα κατεστραμμένα πετσάκια . Τα καλά νέα είναι ότι κατανοώντας τα μαλλιά σας και περιποιώντας τα καλά, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των ανεπιθύμητων επιπτώσεων της υγρασίας.
Πηγή: theconversation.com