Πρώτα απ' όλα θα δούμε τι προκαλεί το γκριζάρισμα των μαλλιών. Στη συνέχεια θα μάθουμε αν οι διατροφικές ελλείψεις ενδεχομένως παίζουν ρόλο στο γκριζάρισμα των μαλλιών, αν τα συμπληρώματα που πωλούνται ως «κατά του γκριζάρισμα» τηρούν την υπόσχεσή τους και πότε ενδεχομένως πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό.
Τι προκαλεί το γκριζάρισμα
Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο γιατί συνήθως γκριζάρουμε: η γενετική και η γήρανση.
«Το χρώμα των μαλλιών σας εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα της μελανίνης στους θύλακες της τρίχας σας και καθώς μεγαλώνουμε παράγουμε λιγότερη μελανίνη», σύμφωνα με την Debra Wattenburg, MD, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η μελανίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στο σώμα σας και δημιουργεί τη χρωστική ουσία στα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια σας. Καθώς, λοιπόν, μεγαλώνουμε, παράγουμε λιγότερη μελανίνη. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ερευνητές λένε ότι το 50% των ανθρώπων θα δουν το 50% των μαλλιών τους να γκριζάρει μέχρι τα 50 τους ετών. Τούτου λεχθέντος, ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο πρόωρο γκριζάρισμα, που ορίζεται ως πριν από την ηλικία των 20 ετών στους λευκούς και την ηλικία των 30 ετών στους Αφροαμερικανούς.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να συμβάλλει στο πρόωρο γκριζάρισμα. Ο κανόνας είναι απλός: όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος γκριζαρίσματος. Επίσης τα υψηλά επίπεδα στρες έχει βρεθεί ότι επιταχύνουν το γκριζάρισμα.
«Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο», λέει η Dawn Jackson Blatner, RDN, συγγραφέας του The Superfood Swap, με έδρα το Σικάγο - ειδικά αν γκριζάρεις νωρίς.
Ελλείψεις συστατικών και χρώμα μαλλιών
Ενώ μια ανεπάρκεια βιταμινών ή ανόργανων συστατικών θα μπορούσε να ευθύνεται για τα γκρίζα μαλλιά σας, «η ανεπάρκεια βιταμινών ως πραγματική αιτία για τα γκρίζα μαλλιά είναι σπάνια», τονίζει η Δρ Wattenberg.
Επειδή όμως είναι πιθανό μια ανεπάρκεια βιταμινών ή ανόργανων συστατικών να συμβάλλει στο γκρίζο χρώμα των μαλλιών σας, ίσως να θέλετε να επανεξετάσετε τη διατροφή σας. αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν γκριζάρετε πρόωρα.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επιταχύνουν το γκριζάρισμα, όπως:
- Βιταμίνη Β12
- Βιταμίνη D
- Ασβέστιο
- Χαλκός
- Σίδηρος
- Ψευδάργυρος
Τι μπορούν να κάνουν τα συμπληρώματα
Μια ανασκόπηση των ερευνών δείχνει ότι η σωστή λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να αντιστρέψει το πρόωρο γκριζάρισμα σε όσους έχουν ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12.
Ωστόσο, παρόλο που ορισμένα συμπληρώματα πωλούνται ειδικά ως «κατά του φαιδρού», δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν. Για να μην αναφέρουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν αξιολογούνται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι ασφαλές.
Επιπλέον, η λήψη περισσότερων από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμινών και μετάλλων μπορεί να συνοδεύεται από ένα διαφορετικό σύνολο προβλημάτων στα μαλλιά. «Η υπερβολική συμπλήρωση μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση», επισημαίνει η Dr. Wattenberg. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση της έρευνας δείχνει ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α και σεληνίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε τριχόπτωση.
Επομένως, πριν πάρετε οποιαδήποτε βιταμίνη για την αναστροφή των γκρίζων μαλλιών, μιλήστε με το γιατρό σας. Εάν ο γιατρός σας συστήσει συμπληρώματα για τα γκρίζα μαλλιά, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του σχετικά με τη δοσολογία και ζητήστε συστάσεις για τη μάρκα.
Πως μπορεί να βοηθήσει η διατροφή
Όταν πρόκειται να καλύψετε τυχόν διατροφικά κενά για να κρατήσετε τα γκρίζα μαλλιά μακριά, αυτό που βάζετε στο πιάτο σας έχει μεγαλύτερη σημασία. «Η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για όμορφα και υγιή μαλλιά», τονίζει η Dr. Wattenberg και προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων μέσω μιας υγιεινής διατροφής και δεν χρειάζονται συμπληρώματα».
Σύμφωνα με την Blatner, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, όπως
- Υγιεινά λίπη από τα λιπαρά ψάρια και τα αβοκάντο
- Φυλλώδη λαχανικά
- Εσπεριδοειδή
- Μούρα
- Όσπρια
- Αυγά
- Ελληνικό γιαούρτι
Η Dr. Wattenberg συνιστά να αποφεύγουμε τις δίαιτες της μόδας, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό σε διατροφικές ελλείψεις.
Πότε να μιλήσετε στο γιατρό σας
Εάν διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή και εξακολουθείτε να ανησυχείτε για κάποια έλλειψη, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις αίματος για ανεπάρκεια βιταμινών ή ανόργανων συστατικών. «Αλλά», προειδοποιεί η Blatner, «δεν είναι όλες οι εξετάσεις μικροθρεπτικών συστατικών [βιταμινών ή ανόργανων συστατικών] ακριβείς και συχνά δεν δίνουν την πλήρη εικόνα του προβλήματος».
Αντ' αυτού, μιλήστε στο γιατρό σας για τυχόν άλλα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και μπορεί να συμβάλλουν στο πρόωρο γκριζάρισμα, συμβουλεύει η Blatner. Οι εξετάσεις αίματος που μπορεί να προσφέρουν πληροφορίες για τη συνολική σας υγεία περιλαμβάνουν:
- Πλήρης γενική αίματος (CBC)
- Συνολική μεταβολική εξέταση (CMP)
- Πίνακας λιπιδίων
- Πίνακας θυρεοειδούς
- Επίπεδα βιταμίνης D
Φροντίστε επίσης να συζητήσετε με τον γιατρό σας τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Είναι πολύ πιθανό να σας συστήσει να λάβετε μέτρα για τη διακοπή του καπνίσματος και τη διαχείριση του άγχους, ώστε να επιβραδύνετε τη διαδικασία του γκριζαρίσματος.
Πηγή: Everydayhealth.com