Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι περίπου 3.2 χιλιάδες νοικοκυριά πήραν ένα κατοικίδιο από την αρχή της πανδημίας. Οι περισσότεροι υιοθέτησαν σκύλο περίπου το 57% ενώ το 38% υιοθέτησαν γάτα. Πάνω κάτω το ίδιο έγινε και στην χώρα μας.
Έτσι, «γεννήθηκε» το ενδιαφέρον για την υγεία τον κατοικιδίων, τουλάχιστον παρατηρήθηκε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Τα κουταβάκια κατά την διάρκεια του lockdown φαίνεται πάντως ότι έχασαν μοναδικές ευκαιρίες να κοινωνικοποιηθούν και να εκπαιδευτούν γεγονός το οποίο φαίνεται ότι επιδείνωσε το στρες και την ανήσυχη συμπεριφορά που οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε επιθετικότητα.
Πολλά σκυλάκια γρυλίζουν ή επιτίθενται σε παιδιά ενώ όπως όλα δείχνουν η συμπεριφορά τους χειροτέρεψε κατά 57% εν μέσω πανδημίας. Πολλοί δεν ήταν οι ανήσυχοι κηδεμόνες έκαναν συχνά αναζητήσεις στο google για να βοηθήσουν το αναστατωμένο ζωάκι τους.
Παράλληλα, επιδεινώθηκε και το δικό μας άγχος όχι μόνο λόγω πανδημίας, γεγονός το οποίο μπορεί να αναστατώσει και το ζωάκι μας.
Τα σημάδια του στρες μπορεί να είναι εμφανή όπως για παράδειγμα η τάση να καταστρέφουν τα πάντα ή ακόμα και το κλάμα. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα σημάδια άγχους όπως είναι το λαχάνιασμα, τα πολλά σάλια, ο ανήσυχος βηματισμός, ο έλεγχος στις πόρτες και τα παράθυρα ή το μασούλημα και το ξύσιμο.
Πολλά σκυλιά υποφέρουν επίσης από το άγχος του αποχωρισμού και τώρα που σιγά σιγά οι περιορισμοί λόγω κορονοϊου...μειώνονται, το κατοικίδιό μας μπορεί να έχει ακόμα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Πολλά ζωάκια έμαθαν να είναι με τον κηδεμόνα τους όλη μέρα και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να τους αποχωριστούν όταν έρθει η ώρα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα πάντως, τον τελευταίο χρόνο το 82% των κηδεμόνων που έχουν σκύλων παρατήρησαν ότι ο σκύλος τους κλαψουρίζει ή και γαβγίζει όταν το νοικοκυριό είναι απασχολημένο. Πολλά σκυλιά πέρασαν αρκετό χρόνο μέσα στο σπίτι ακολουθωντας συνέχεια τους κηδεμόνες τους. Αυτά είναι σημάδια του άγχους του αποχωρισμού.
Μάθετε στον σκύλο σας να μένει μόνος
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να εκπαιδεύεσετε τον σκύλο σας ώστε να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει καλύτερα κάθε περίσταση.
Αν μάλιστα αρχίσετε να περνάτε ακόμα περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα ώστε να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα.
Πρωτού φύγετε από το σπίτι πρέπει να αρχίσετε να αφήνετε τον σκύλο μόνο του μικρά χρονικά διαστήματα και να μην τον έχετε μαζί σας την ώρα που δουλεύετε ώστε να συνηθίσει.
Όταν λείπετε μπορείτε να δίνετε στον σκύλο σας μια λιχουδιά ώστε να τον κρατήστε απασχολημένο.
Αν τα «συμπτωματα» αποχωρισμού επιμένουν και το σκυλάκι σας χειροτερεύει μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια από τον κτηνίατρό σας.
Οι εύκολες λύσεις όπως τα κολλάρα που είναι κατά του γαβγίσματος χειροτερεύουν την κατάσταση, οπότε καλό θα ήταν να την αποφύγετε.
Πηγή: theconversation.com