Αν και η ζωή τους σήμερα φαίνεται πολύ πιο εύκολη σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια, τα υπέροχα κουτάβια μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά άγχη, συμπεριλαμβανομένου αυτού των επισκέψεων στον κτηνίατρο.
Πριν από μερικά χρόνια, ερευνητές στη Γαλλία έδειξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου στον κτηνίατρο επηρεάζει τα επίπεδα άγχους του κατοικίδιου ζώου του. Η μελέτη έδειξε ότι η αρνητική συμπεριφορά του ιδιοκτήτη, όπως το μάλωμα, αυξάνει το άγχος του σκύλου κατά τη διάρκεια της κτηνιατρικής εξέτασης.
Ωστόσο, πριν από την πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Queen's του Μπέλφαστ, κανείς δεν είχε διερευνήσει την επίδραση του άγχους των ιδιοκτητών στους σκύλους τους σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Η εν λόγω μελέτη διαφέρει από την παραπάνω έρευνα, καθώς εξετάζει συγκεκριμένα την επίδραση του άγχους των ιδιοκτητών, που μετράται μέσω των μεταβολών του καρδιακού ρυθμού, στο άγχος που βιώνει ο σκύλος τους όταν βρίσκεται στον κτηνίατρο σύμφωνα με την Aoife Byrne Υποψήφια διδάκτωρ, στη Συμπεριφορά και την Ευημερία των Ζώων, Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τον Gareth Arnott Λέκτορα στη Συμπεριφορά και Ευημερία των Ζώων, Queen's University Belfast
Είκοσι οκτώ ιδιοκτήτες και οι σκύλοι τους έλαβαν μέρος στο πείραμα. Τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι σκύλοι φορούσαν καρδιακά όργανα καθ' όλη τη διάρκεια του πειράματος, ώστε να παρακολουθούνται και να καταγράφονται οι καρδιακοί παλμοί και τη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών τους ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα του στρες.
Στη συνέχεια, εκτέθηκαν οι ιδιοκτήτες είτε σε μια αγχωτική είτε σε μια αγχολυτική παρέμβαση και παρακολουθήθηκε η επίδραση που είχε σε αυτούς καθώς και στα σκυλιά τους. Η στρεσογόνος παρέμβαση περιελάμβανε ένα ψηφιακό τεστ άγχους, το οποίο απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες να εκτελέσουν ένα νοητικό αριθμητικό έργο, καθώς και ένα έργο λεκτικής παρουσίασης. Η παρέμβαση για την ανακούφιση από το στρες ήταν ένα πεντάλεπτο βίντεο διαλογισμού με καθοδηγούμενη αναπνοή.
Διαπιστώθηκε ότι οι καρδιακοί παλμοί των σκύλων μειώθηκαν καθώς συνήθιζαν το περιβάλλον της κτηνιατρικής κλινικής. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κτηνίατροι θα πρέπει να δίνουν χρόνο στους σκύλους να συνηθίσουν την κλινική πριν τους εξετάσουν. Αυτό όχι μόνο θα μειώσει το άγχος τους, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την εγκυρότητα τυχόν εξετάσεων ή δοκιμών που πραγματοποιούνται, καθώς μέτρα όπως οι καρδιακοί και αναπνευστικοί ρυθμοί μπορεί να είναι αυξημένα ως αποτέλεσμα του αυξημένου άγχους.
Συναισθηματική μετάδοση
Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό του ιδιοκτήτη στο χρονικό διάστημα από πριν το πείραμα έως και κατά τη διάρκεια του πειράματος μπορούσαν να προβλέψουν τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό του σκύλου τους. Εάν ο καρδιακός ρυθμός του ιδιοκτήτη αυξανόταν ή μειωνόταν κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο καρδιακός ρυθμός του σκύλου του ήταν επίσης πιθανό να αυξηθεί ή να μειωθεί παράλληλα.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορεί να αναγνωρίζουν το άγχος στους ιδιοκτήτες τους και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα δικά τους επίπεδα άγχους, μέσω της διαδικασίας της «συναισθηματικής μετάδοσης». Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι και άλλα ζώα μπορούν να «πιάσουν» ή να μιμηθούν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των γύρω τους, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.
Μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι οι σκύλοι κοιτάζουν τους ιδιοκτήτες τους για να πληροφορηθούν την αντίδρασή τους σε νέα περιβάλλοντα. Ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες να μην αλληλεπιδρούν με τους σκύλους τους κατά τη διάρκεια του πειράματος. Έτσι, οποιαδήποτε αξιολόγηση του άγχους των ιδιοκτητών από τους σκύλους τους έγινε χωρίς άμεση επικοινωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και κατοικίδιου ζώου.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τον μέσο ιδιοκτήτη σκύλου; Εάν το άγχος μας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα σκυλιά μας, τότε αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο. Αν οι κτηνίατροι βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες να αισθάνονται πιο ήρεμοι κατά την επίσκεψή τους στην κλινική, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και τους σκύλους τους να αισθάνονται πιο άνετα.
Μια ολιστική προσέγγιση της κτηνιατρικής περίθαλψης, όπου λαμβάνονται υπόψη το ζώο, ο ιδιοκτήτης του και το περιβάλλον, είναι πιθανό να οδηγήσει στα καλύτερα αποτελέσματα της ευζωίας.
Ενώ η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στον δεσμό μεταξύ των σκύλων και των ιδιοκτητών τους, μια πρόσφατη μελέτη που διερευνούσε τη συμπεριφορά των σκύλων διαπίστωσε ότι η μυρωδιά του ιδρώτα ενός αγχωμένου ανθρώπου, ο οποίος ήταν άγνωστος στον σκύλο, επηρέασε τη μάθηση και τη νόηση του εν λόγω σκύλου κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας γνωστικής προκατάληψης. Το τεστ μετράει αν ένα ζώο βρίσκεται σε θετική ή αρνητική συναισθηματική κατάσταση και αν είναι πιθανό να λάβει αποφάσεις με αισιόδοξη ή απαισιόδοξη προοπτική. Αυτό δείχνει ότι οι σκύλοι μπορεί να επηρεάζονται από το άγχος των ξένων, καθώς και από αυτό των ιδιοκτητών τους.
Αυτό που είναι σαφές από την τελευταία έρευνα είναι ότι οι σκύλοι είναι αντιληπτικά ζώα που επηρεάζονται από τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω τους. Οι άνθρωποι που φροντίζουν ή εργάζονται με σκύλους θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το δικό τους άγχος μπορεί να επηρεάσει το άγχος των σκύλων τους.
Πηγή: TheConversation.com