Η Παγκόσμια αυτή μέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου. Είναι μια μέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στα δικαιώματα των ζώων η οποία ενώνει τους ακτιβιστές που μάχονται για την καλύτερη μεταχείριση που αξίζουν τα όλα τα ζώα.
Η ιστορία πίσω από την καθιερώση του εορτασμού
Η πρώτη φορά που διοργανώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ήταν στις 24 Μαρτίου του 1925 στο Βερολίνο. Πάνω από 5.000 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση εκείνη την ημέρα. Ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωσή της ήταν ο συγγραφέας και ακτιβιστής Heinrich Zimmermann (Χάινριχ Τσίμερμαν), συγγραφέας του Mensch und Hund (Άνθρωπος και Σκύλος). Στα 1929 πλέον η Παγκόσμια ημέρα των Ζώων καθιερώνεται στις 4 Οκτωβρίου.
Σε κάποιες καθολικές και αγγλικανικές εκκλησίες μάλιστα πραγματοποιούνται τελετές που ευλογούν τα ζώα. Ο Φραγκίσκος της Ασίζης πίστευε ότι η φύση ήταν ο καθρέφτης του Θεού και αποκαλούσε τα ζώα αδελφούς και αδελφές του ενώ έκανε κήρυγμα ακόμα και στα πουλιά. Επίσης, πίστευε ότι τα ανθρώπινα όντα έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν την φύση.
Σύμφωνα με το site της «Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων» ο ετήσιος εορτασμός έχει στόχο να βελτιώσει την ζωή των ζώων ανα την υφήλιο. Η μέρα αυτή είχε αρχίσει να καθιερώνεται στην Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελβετία και στην Τσεχοσλοβακία τα πρώτα χρόνια μετά το 1925 αλλά ήταν Μάιος του 1931 όταν πια ο Zimmerman’s έκανε την πρόταση στην Φλωρεντία και συγκεκριμένα στην συνάντηση για την Διεθνή ημέρα για την Προστασία των ζώων ώστε να καθιερωθεί η μέρα αυτή παγκοσμίως.
Έτσι, σήμερα πάνω από 1000 δρώμενα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ενώ πάνω από 90 πρεσβευτές παγκοσμίως προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.
Οι αριθμοί πίσω από την θλιβερή πραγματικότητα
Κάθε χρόνο περίπου 1.5 εκατομμύρια ζώα που ζουν σε καταφύγια θανατώνονται ( Υπολογίζεται ότι πρόκειται για 670.000 σκύλους και 860.000 γάτες).
Επίσης, 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο από τους ανθρώπους σύμφωνα με το Περιοδικό Marine Policy. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα μόλις 6 άτομα σκοτώνονται από επίθεση καρχαρία κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι καρχαρίες που σκοτώνονται κατά την διάρκεια αφαίρεσης των πτερυγίων τους (πολλοί τα αφαιρούν και στην συνέχεια τα πωλούν).
Ακόμα, κάθε χρόνο στην Ιαπωνία 330 φάλαινες χάνουν τη ζωή τους - ακόμα και οι εγκυμονούσες - ενώ η Νορβηγία επιτρέπει την θανάτωσή τους.
Την ίδια ώρα τα πειράματα στα ζώα είναι εδώ και χρόνια ο πιο συνηθισμένος τρόπος ελέγχου καταλληλότητας φαρμάκων και καλλυντικών και ακόμα και τώρα αρκετά εργαστήρια κρατούν τα ζώα σε απάνθρωπες συνθήκες και τα κακομεταχειρίζονται στο όνομα της επιστήμης και της καινοτομίας.
Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα ενώ η αποψίλωση των τροπικών δασών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει προς αυτή την ...κατεύθυνση.
Μία από τις πιο επιζήμιες πρακτικές αποψίλωσης των δασών προκαλείται από τη συγκομιδή φοινικέλαιου, προϊόν το οποίο αποτελεί το 40% έως 50% των οικιακών προϊόντων στις ΗΠΑ. Ένα από τα ζώα τα οποία επηρεάζονται περισσότερο εξαιτίας αυτή της συγκομιδής είναι οι ουρακοτάγκοι καθώς το 90% του φυσικού τους περιβάλλοντος έχει καταστραφεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Υπό εξαφάνιση να θυμόμαστε πώς είναι οι πολικές αρκούδες , οι ρινόκεροι, οι ελέφαντες και οι τίγρεις.
Απόδοση από το https://todaysveterinarynurse.com