Οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα ρωτώντας τον αρμόδιο αν μπορεί να ετοιμάσει ένα πλάνο το οποίο ορίζει πως πρέπει να γίνεται η χρήση των επιστημονικών πειραμάτων και τεστ στα ζώα
Άλματα προς τα εμπρός
Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στο Στρασβούργο την Πέμπτη 16/9 με 667 ψήφους υπερ και μόνο μια ψήφο κατά.
Το πλάνο που ζητήθηκε ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει φιλόξους και επιτεύξιμους στόχους, να υπάρχουν στόχοι για αποταμίευση και χρονοδιαγράμματα. Επίσης οι δράσεις πρέπει να είναι σαφείς και συγχρονισμένες και να υπάρχουν οι απαιτούμενοι δείκτες όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Το κείμενο - πρόταση προς τον αρμόδιο της Κομισιόν συμβάλει επίσης στην ενίσχυση του διαλόγου σχετικά με τις εναλλακτικές μεθόδους που υπάρχουν πέρα από τα πειράματα στα ζώα.
Το ψήφισμα αυτό δεν είναι υποχρεωτικό για την Κομισιόν και δεν έχει νομοθετική ισχύ στο Ευρωπαϊκό σύστημα.
Στόχος είναι ωστόσο να μειωθούν και να αντικατασταθούν οι διαδικασίες αυτές με βάση το σκεπτικό των 3Rs ( Replacement, Reduction and Refinement ) δηλαδή του τρίπτυχου που βασίζεται στην λογική της Αντικατάστασης, Μείωσης και Εκκαθάρισης που αφορά τα πειραματόζωα.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο τόσο αρκετές ΜΚΟ, επιστήμονες και πολιτικοί πέρα από τους πολίτες το έχουν «αγκαλιάσει».
Ο Ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου Tilly Metz τάσσεται υπέρ του ψηφίσματος και καλεί τους νομοθέτες να είναι ακόμα πιο αποφαστιστικοί και να προχωρήσουν και σε υποχρεωτικά μέτρα.
Από το 1986 και μετά η Ευρώπη παρέχει συγκεκριμένη νομολογία για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς λόγους με την νεότερη αναθεώρηση για να πραγματοποιείται 10 χρόνια πριν.
Τα ζώα ωστόσο χρησιμοποιούνται ακόμα συστηματικά σε χημικά τεστ και κλινικές δοκιμές καθώς το υπάρχον πλαίσιο δεν έχει απαγορεύσει τις δοκιμές στα ζώα.
Ακόμα περισσότερα πειράματα το 2017 δείχνουν οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Κομισιόν τα ζώα χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικούς λόγους 9.58 περισσότερες χιλιάδες φορές το 2017.
Το 61% των πειραμάτων αφορούσε ιατρικά προϊόντα για τον άνθρωπο ενώ το 15% αφορούσε κτηνιατρικά προϊόντα.
Η χρήση των ζώων πάντως για πειράματα που αφορούν καλλυντικά προϊόντα απαγορεύτηκε το 2004 και για τα συστατικά αυτών το 2009.
Η στρατηγική αυτή δέχεται κριτική. Πολλές φωνές την βρίσκουν λανθασμένη και άλλες τόσες την θεωρούν σωστή.
Πληροφορίες από euractiv