Ανέκαθεν οι σκύλοι θεωρούνταν τα πιο πιστά ζώα στον άνθρωπο. Μία σειρά από ταινίες έχουν κινηματογραφηθεί για να αναδείξουν αυτό το χαρακητριστικό των σκύλων. Κατά πόσο, όμως, αληθεύει η συγκεκριμένη αντίληψη που έχουμε για τα συγκεκριμένα ζώα;
επιχείρησαν να διαπιστώσουν το βαθμό αλήθειας που περιέχει ο μύθος του πιστού σκύλου. Έτσι, θέλησαν να εξακριβώσουν πως θα αντιδράσουν στην περίπτωση που χρειαστεί να σώσουν τον ιδιοκτήτη τους. Παράλληλα, προσπάθησαν να καταλάβουν τι τους οδήγησε σε αυτήν την πράξη.
«Το δύσκολο είναι να καταλάβουμε γιατί το κάνουν» είπε ο Τζόσου Φαν Μπεργκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Το πείραμα συμπεριλάμβανε 60 σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου. Κανένα από τα σκυλιά δεν είχε λάβει εκπαίδευση διάσωσης.
Πριν τη διεξαγωγή του τεστ, οι ιδιοκτήτες είχαν λάβει οδηγίες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κραυγές τους θα ακούγονταν αυθεντικές. Οι επιστήμονες τους συμβούλευσαν να μην φωνάξουν το όνομα του σκυλιού τους για αποκλείσουν τον παράγοντα της υποταγής ως πιθανό λόγο πίσω από τη διάσωση του κατόχου τους.
Οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν σε ένα κουτί στην περιοχή της δοκιμής. Το κουτί είχε μία πόρτα που δεν ήταν πολύ βαριά ώστε τα σκυλιά να μπορούν να τη σπρώξουν για να απελευθερώσουν τον κάτοχο τους.
«Σχεδόν το ένα τρίτο των σκυλιών απελευθέρωσε τον ιδιοκτήτη τους. Αυτό δεν ακούγεται τόσο εντυπωσιακό αλλά είναι πολύ αν ρίξεις μια καλύτερη ματιά. Δύο πειράματα ελέγχου μοναδικά σε αυτή τη μελέτη μας παρείχαν σημαντικές πληροφορίες» ανέφερε ο Φαν Μπεργκ.
Φαγητό και φιλία
Στο πρώτο από τα 2 πειράματα, οι σκύλοι παρατηρούσαν έναν ερευνητή να πετάει φαγητό στο άδειο κουτί. Μόλις 19 από τα 60 σκυλιά μπόρεσαν να ανοίξουν το κουτί και να πάρουν το φαγητό. Αυτό είναι λίγο μικρότερο από το νούμερων των σκυλιών που διέσωσαν τους ιδιοκτήτες.
Η επιστημονική ομάδα έπρεπε να ελέγξει τόσο την επιθυμία του σκύλου όσο και την ικανότητα του υποστηρίζει ο Φαν Μπεργκ: «Το γεγονός ότι τα 2/3 των σκυλιών δεν άνοιξαν το κουτί για το φαγητό υποδεικνύει ότι η διάσωση απαιτεί περισσότερα από ένα κίνητρο. Υπάρχει κάτι άλλο που εμπλέκεται και αυτό είναι στοιχείο της ικανότητας»
Μία ακόμη ένδειξη της επιθυμίας των σκύλων να διασώσουν το αφεντικό τους που δείχνει και το άγχος τους είναι τα γαβγίσματα. Συγκεκριμένα, 8 σκυλιά γάβγιζαν ή κλαψούριζαν κατά τη διάρκεια του τεστ διάσωσης, κάτι που δείχνει τη διαταραγμένη συναισθηματική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια της δυσκολίας που αντιμετώπιζε ο ιδιοκτήτης τους.
Από τα σκυλιά που έφτασαν μέχρι το κουτί κατά τη διάρκεια του πειράματος, το 84% βρήκαν τρόπο να διασώσουν τους ιδιοκτήτες τους.
«Οι περισσότεροι σκύλοι θέλουν να σε σώσουν αλλά πρέπει να ξέρουν και τον τρόπο» σχολίασε ο Φαν Μπεργκ.
H επιθυμία του σκύλου να βρίσκεται στο πλάι του αφεντικού του
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παίζει ρόλο είναι η επιθυμία του σκύλου να βρίσκεται με τον ιδιοκτήτη του. Στο δεύτερο πείραμα ελέγχου, κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες κάθονταν στο κουτί και διάβασαν σε χαλαρή κατάσταση, 16 από τα 60 σκυλιά άνοιξαν το κουτί για να βρεθούν δίπλα τους.
Σύμφωνα με τον Φαν Μπεργκ: «Πολλές φορές δεν έχει να κάνει με τον παράγοντα της διάσωσης. Αυτό, όμως, δεν αφαιρεί τίποτα από το πόσο ξεχωριστοί είναι οι σκύλοι. Οι περισσότεροι σκύλοι θα τρέξουν σε ένα φλεγόμενο κτίριο επειδή δε μπορούν να αντέξουν να είναι μακριά από τους ιδιοκτήτες τους. Πόσο γλυκό είναι αυτό; Αν ξέρουν, μάλιστα, ότι κινδυνεύεις, αυτό αυξάνει την ένταση».
Αν και αυτό το νούμερο των σκύλων που άνοιξαν το κουτί απλώς για να βρίσκονται με τον ιδιοκτήτη τους είναι αξιόλογο, δεν είναι τόσο υψηλό σε σχέση με το αντίστοιχο των σκύλο που είχαν ως κίνητρο τη διάσωση του αφεντικού τους.
Συμπέρασμα
H μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι που δε μπορούν να διασώσουν τους ιδιοκτήτες απλώς αδυνατούν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν. Δεν είναι ότι δεν νοιάζονται, δηλαδή, για τον άνθρωπό τους.
Προσθέτουν, πάντως, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθούν τα κίνητρα των σκυλιών. Έτσι θα εξεταστεί αν η τάση τους να βοηθάνε το αφεντικό τους σε στιγμές έντασης οφείλεται σε πραγματικό ενδιαφέρον ή σε μία μετάδοση της συναισθηματικής αγωνίας από τους ιδιοκτήτες στα ίδια.
Άγανα: Ένας μικρός εχθρός των σκυλιών που πρέπει να προσέξετε
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/2Z2vtGp