Υποστηρίζουν ότι η ιδέα τους καταρρίπτει την πεποίθηση ότι αν πολλαπλασιάσεις την ηλικία του σκύλου επί 7 θα βρεις την ανθρώπινη ηλικία τους.
Η φόρμουλα βασίζεται στο DNA μεθυλίωση. Τα γκρουπ μεθυλίου συνδέονται με το DNA και δρουν ως σημάδια ενεργοποίησης και σβησίματος των γονιδίων. Η ποσότητα που είναι γνωστή ως DNA μεθυλίωση αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε.
Χαρτογραφώντας τις αλλαγές του συγκεκριμένου DNA σε ανθρώπους και σκύλους, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα επιγενετικό ρολόι ή αλλιώς μία βιολογική ηλικία που βασίζεται στον τρόπο έκφρασης των γονιδίων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή στη σχολή Ιατρικής του Σαν Ντιέγκο, Τρει Ίντεκερ, οι επιγενετικές αλλαγές αντανακλούν την ηλικία του ανθρώπου, όπως το κάνουν οι ρυτίδες στο πρόσωπο.
Οι επιστήμομνες έλαβαν δείγματα αίματος από 104 Λαμπραντόρ ηλικίας 0,1 έως 16 ετών και κοιτάξαν τη γεντική τους μορφή. Συνέκριναν τα προφίλ μεθυλίωσης με 320 άντρες ηλικίας 1 έως 103 ετών και επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους χρησιμοποιώντας ποντίκια.
Βρήκαν τις μεγαλύτερες ομοιότητες σε DNA μεθυλίωσης ανάμεσα σε νεότερα σκυλιά και νεότερους ανθρώπους και μεγαλύτερα σκυλιά με μεγαλύτερους ανθρώπους.
Καθώς, όμως, οι σκύλοι γερνάνε πιο γρήγορα σε σχέση με τους ανθρώπους στα πρώτα τους χρόνια, φυσιολογικές αλλαγές συμβαίνουν στην ίδια ακολουθία αλλά σε διαφορετικά χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της ζωής κάθε είδους
Για παράδειγμα, ένας σκύλος 8 εβδομάδων συγκρινόταν με έναν 9 μηνών νεογνό, που τυχαίνει να συμβαίνει όταν αναπτύσσουν δόντια τα κουτάβια και τα μωρά. Ένας 12χρονος σκύλος συγκρινόταν με έναν 70χρονο άνθρωπο.
«Αυτό είναι λογικό όταν το σκεφτείς. Εξάλλου γνωρίζαμε ότι ένας σκύλος 9 μηνών μπορεί να κάνει κουταβάκια,. Συνεπώς γνωρίζαμε ότι η αναλογία 1:7 δεν ήταν ένας ακριβής δείκτης της ηλικίας» υποστηρίζει ο Ιντένε.
Η μελέτη, πάντως, ήταν περιορισμένη διότι περιλάμβανε μόνο Λαμπραντόρ την ώρα που διαφορετικές ράτσες έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής.
ΠΗΓΗ: newsweek