Την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλια είχε αναφερθεί στην έκδοση της νέας Θετικής Λίστας, στην οποία - κατά τον Υπουργό - έχουν ενταχθεί νέα γενόσημα και βιο-ομοειδή φάρμακα, που «λίμναζαν για δύο χρόνια».
Οπως ανακοινώθηκε πρόκειται για 195 σκευάσματα, εκ των οποίων, 104 (53.33%) είναι γενόσημα, 36 (18.46%) βιοομοειδή, 36 (18.46%) πρωτότυπα, 8 (4.1%) υβριδικά, 6 (3.07%) καλώς καθιερωμένης χρήσης και 5 (2.56%) σταθεροί συνδυασμοί.
Τα φάρμακα αφορούν παθήσεις όπως, λευχαιμία, μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, σακχαρώδη διαβήτη, αναιμία, αρτηριακή πνευμονική υπέρταση, ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, άσθμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, νόσο του Crohn, ενώ περιλαμβάνονται και φάρμακα αντιρετροϊκής θεραπείας και φάρμακα σπανίων παθήσεων.
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας αναρτήθηκαν αποφάσεις για την «Ένταξη φαρμάκων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων» και στη συνέχεια αναρτήθηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία συντάσσεται ο πλήρης αναθεωρημένος Κατάλογος Αποζημιούμενων Φαρμάκων.
Στη νέα Θετική Λίστα περιλαμβάνονται αποφάσεις για την ένταξη φαρμάκων από τις 20 Μαρτίου αλλά και από τις 21 Μαΐου, καθώς και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C, αλλά και φαρμάκων για το μεταστατικό μελάνωμα σε ασθενείς που φέρουν την BRAF V 600 μετάλλαξη.
Μεταξύ, άλλων στο νέο Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων έχουν ληφθεί υπόψη και οι αποφάσεις για την τιμολόγηση για λόγους δημόσιας υγείας φαρμακευτικού σκευάσματος με δραστική ουσία χλωροκίνη.
Η επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να προκληθεί από την ένταξη νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνει θα αντισταθμιτεί από το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback).
Η Υπουργική Απόφαση έχει ισχύ από την Τετάρτη 27 Μαϊου, καταργώντας την προηγούμενη απόφαση της 24ης Ιανουαρίου.
Επιτάχυνση διαδικασιών
Πρόσφατα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συμπεριλήφθηκε διάταξη με την οποία προβλέπεται η απαλλαγή γενοσήμων από την τυπική διαδικασία διαπραγμάτευσης και την αμεσότερη ένταξη τους στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων. Ειδικότερα, διευκρινιζόταν πως «τα γενόσημα που έχουν ίδιες δραστικές ουσίες και ενδείξεις με ήδη αποζημιούμενα, δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης». Σε συνοπτική διαδικασία αξιολόγησης εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης του υπόκεινται πλέον και τα βιο-ομοειδή φαρμακευτικά προϊόντα (όπως και τα εμβόλια).
Στο πλαίσιο της ΠΝΠ θεσμοθετήθηκε και Ειδική Υποεπιτροπή της Επιτροπής Αξιολόγησης (ΗΤΑ), με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες των εγκρίσεων για τη χορήγηση θεραπειών σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, που απειλούν τη ζωή τούς ή μπορούν αν τους προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στη διαδικασία διαπραγματεύσεων, αναφέροντας πως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα σκευάσματα της Ηπατίτιδα C, αυτή την περίοδο διεξάγονται συστηματικά και οργανωμένα 4 διαπραγματεύσεις για θεραπείες σε κεντρικές κατηγορίες φαρμάκων.
Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός Οργανισμού Ποιότητας Υγείας, που είναι απαραίτητος καθώς η χώρα μας είναι ψηλά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ακόμη, κομβικό κομμάτι της στρατηγικής του Υπουργείου είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ειδικότερα, θα νομοθετηθούν δίκτυα που θα ενοποιούν ΚΥ, ΤΟΜΥ, ιατρεία δήμων, γιατρούς δημοσίου και ιδιώτες.