«Η θεραπεία του κορονοϊού είναι μία κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας που έχει πολλές πτυχές. Η μελέτη του περιοδικού Lancet βλέπει ότι η βλάβη υπερέχει του οφέλους της χρήσης των φαρμάκων της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης. Το ένα έχει μέσο χρόνο ζωής αρκετό καιρό ενώ το άλλο πολύ λιγότερο. 5 μέρες το ένα και 30-60 μέρες το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι μένει και για μεγάλο διάστημα στον οργανισμό σου. Τα φάρμακα αυτά με εργαστηριακά δεδομένα είναι αποτελεσματικά κατά του κορονοϊού. Έχουμε εργαστηριακή υποστήριξη των δεδομένων. Δεν έχουμε ακόμα τυχαιοποιημένα κλινικά δεδομένα. Αυτή η μετα-ανάλυση, λοιπόν, που βγήκε, αναλύει μεγάλη πληροφορία από πολλές περιοχές στον κόσμο. Σε κάποιες περιοχές αναλύει άλλες δόσεις, σε κάποιες περιοχές άλλα θεραπευτικά σχήματα και βλέπει αυτό το σήμα. Ένα σήμα κινδύνου» σχολίασε αρχικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «ο ΠΟΥ προσπαθεί κατά κάποιο τρόπο να κάνει μία παύση. Δε τη σταματάει. Ζητάει να αξιολογηθούν ξανά τα δεδομένα από το συγκεκριμένο κλάδο κλινικής μελέτης που κάνει και με άλλα φάρμακα και να δει τι δεδομένα έχει. Γιατί η μελέτη του ΠΟΥ είναι τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη. Άρα είναι μία μελέτη που θα μας δώσει δεδομένα τα οποία μπορούμε να πιστέψουμε πολύ περισσότερο από τα δεδομένα του Lancet. Άρα ο ΠΟΥ δεν το σταματάει. Λέει ότι θα το εξετάσω μέχρι να το εξετάσω και να είναι σίγουρο».
Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΠΟΥ για την αναστολή των δοκιμών του φαρμάκου
Οι ενέργειες της Ελλάδος μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ
«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει αυτό το σχήμα στον προστατευτικό της αλγόριθμο και αμέσως με το που δημοσιεύτηκε μελέτη του Lancet, το ίδιο απόγευμα, έστειλα email εγώ και ταυτόχρονα και 3 άλλα μέλη της Επιτροπής ο ένας στον άλλον, στα οποία λέγαμε ότι πρέπει να συνεδριάσουμε εκτάκτως για να δούμε αν αυτά τα δεδομένα είναι αρκετά για να αλλάξουμε τον προστατευτικό μας αλγόριθμο. Θα το συζητήσουμε άμεσα και από σήμερα γίνεται ήδη μία προσπάθεια για τηλεδιάσκεψη.Έχουμε πάρα πολλούς λίγους πια ασθενείς στα νοσοκομεία. Ασθενείς, που έχουν πάρει θεραπεία με αυτό το φάρμακο στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν πάρα πολλοί αυτή τη στιγμή» υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας αναφορικά με τις ενέργειες που πήρε μετά τη δημοσίευση της μελέτης.
«Είναι νωρίς να το καταδικάσουμε»
Για τη χλωροκίνη σχολίασε επίσης ότι είναι ένα φθηνό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς από το στόμα και γι΄αυτό προκρίθηκε από τις περισσότερες χώρες συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας.
Πρόσθεσε ότι «η πλήρης αξιολόγηση του φαρμάκου θα γίνει με τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένων κλικικών δοκιμών αλλά είναι νωρίς να το καταδικάσουμε. Ο ΠΟΥ δεν το καταδίκασε. Απλά έβαλε ένα στοπ μέχρι την αξιολόγηση. Η θεραπεία φαίνεται να κινείται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι ότι μάλλον θα είναι συνδυαστική. Θα περιέχει, δηλαδή, αντιικό και φάρμακα που θα αφορούν την εμφάνιση φλεγμονής και φαίνεται ότι θα είναι χρήσιμη ίσως και πιο πρόωρα. Ακόμα δεν έχει αποδειχτεί. Στις περισσότερες μελέτες η θεραπεία παρεχόταν όταν ο ασθενής βρισκόταν σε βαριά κατάσταση».
Σχετικά με το αν το φάρμακο βοηθάει ή δε βοηθάει με τα μέχρι στιγμής ελληνικά δεδομένα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «έχουμε το Μητρώο Ασθενών που έχει ολοκληρωθεί και γρήγορα θα αξιολογηθεί, έχουμε το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, όπου έχουν δηλωθεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν αυτόν το καιρό. Μόνο 3 ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούσαν τη χλωροκίνη και τη υδροξυχλωροκίνη. Καμία από αυτές δεν είχε καρδιακές επιπλοκές και άλλες 2 αφορούσαν άλλα φάρμακα. Πάντως δεν είχαμε κάποιο σήμα για ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση της χλωροκίνης. Μένει να το επιβεβαιώσουμε με την ανάλυση όλων μας των δεδομένων».
Χρήση του φαρμάκου στην Ελλάδα
Όσον αφορά την προφυλακτική χορήγηση του φαρμάκου σε υγειονομικούς επισήμανε ότι αυτή έγινε μεμονωμένα, σε εθελούσια βάση, δεν έγινε σε μεγάλο αριθμό ασθενών, επειδή υπάρχει πάντα και ο φόβος όταν δίνεις ένα φάρμακο. Έγινε σε αυστηρά πλαίσια χορήγησης σε κάποιες τοπικές επιδημίες με ασθενείς που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τις επιδημίες σε γηροκομεία και σε νεφροπαθείς πάντα με αυστηρή επιτήρηση από το γιατρό χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και τα αποτελέσματα αξιολογούνται.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, τόνισε πάντως, ότι δεν έλαβε το φάρμακο καθώς θεώρησε σκοπιμότερο να πάρει θεραπεία αν εμφανίσει τη νόσο.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης πολύ σημαντικό ενώ σχολίασε πως για το φάρμακο της ρεμδεσιβίρης που δοκιμάζεται κατά του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε μόλις μία ανεπιθύμητη ενέργεια αναφοράς με μικρή ηπατική συμμετοχή.