Το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer, το οποίο θα εστιάζει σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου (Βig Data/Αnalytics) θα ξεκινήσει τη λειτουργία του σε δύο μήνες. Το Digital Hub θα στεγαστεί σε προσωρινό χώρο στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο.
Προκειμένου να κερδίσει χρόνο η εταιρεία στην ανάπτυξη του κέντρου και δεδομένου ότι οι προσλήψεις των επιστημόνων που θα στελεχώσουν το Hub θα γίνεται σταδιακά οι επικεφαλής της Pfizer αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη λειτουργία του νωρίτερα. Έτσι, ανοίγει τις πόρτες του τον Απρίλιο, σε ένα χώρο, στο Phoenix Center στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, που θα φιλοξενήσει προσωρινά το Digital Hub έως ότου μετακομίσει στο μόνιμο χώρο, που ετοιμάζεται.
Στόχος είναι το Κέντρο να στεγαστεί στον τελικό του χώρο έως τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή τη στιγμή η Pfizer φέρεται να έχει καταλήξει σε δύο πιθανούς χώρους, έναν στα δυτικά και έναν στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης
Εκεί θα γίνουν και οι πρώτες άμεσες προσλήψεις, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν περίπου τις 80. Το δεύτερο κύμα προσλήψεων αναμένεται να γίνει μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες. Για τις προσλήψεις έχει προσληφθεί επικεφαλής HR που ασχολείται αποκλειστικά με τη στελέχωση του Hub.
Όπως ανέφερε ο Corporate Affairs Lead Pfizer Hellas, Αντώνης Φουστέρης σε πρόσφατο Συνέδριο για την Υγεία, το Digital Hub, το οποίο βάζει την Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτη της ψηφιακής έρευνας στο πεδίο της υγείας, στο κέντρο θα απασχοληθούν περισσότεροι από 200 επιστήμονες.
Το Κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα από τα έξι κέντρα που δημιουργεί διεθνώς η Pfizer. Η δημιουργία του στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό συνέπεια και της τοποθέτησης στο τιμόνι της εταιρείας διεθνώς ενός Έλληνα. Ο λόγος για το CEO της Pfizer Dr. Albert Bourla.
Η ύπαρξη ενός τέτοιου κέντρου στη χώρα μας θα συνδράμει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης ασθενών και επαγγελματιών υγείας με το σύστημα υγείας, αλλά και στη γρήγορη είσοδο καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα. Όπως τόνισε ο κ. Φουστέρης, η πρόσβαση θα επιταχυνθεί κατά δύο χρόνια
Για παράδειγμα η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στις αρχικές φάσεις της έρευνας μπορεί να μειώσει κατά δύο έτη το συνολικό χρόνο και κατά 60% το σχετικό κόστος.
Το ελληνικό hub θα έχει αλληλεπίδραση και με τα άλλα κέντρα, ενώ θα επιδιωχθεί να προσεγγιστούν και Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό, για αυτό και θεωρείται θετική η προσπάθεια του Rebrain Greece, του Υπουργείο Εργασίας.