Όποιος περνάει την πόρτα του ανακαινισμένου και μάλιστα μόλις σε μια εβδομάδα, κτηρίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) στον αριθμό 4 της οδού Αλκιβιάδου, κατακλύζεται από χρώματα. Οι τοίχοι του Δρακοπούλειου κτηρίου έχουν γεμίσει αισιόδοξες ζωγραφιές, τα δωμάτια έχουν γεμίσει με νεαρούς πρόσφυγες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Έχουν γεμίσει με ελπίδα.
Στο κτήριο μια εθελόντρια, νοσηλεύτρια/ εκπαιδεύτρια του ΕΕΣ, η Αμαλία Λεντζή εκπαίδευσε τα παιδιά στις πρώτες βοήθειες. Με αφορμή το «σεμινάριο» το News4Health βρέθηκε στο Δρακοπούλειο, επιχειρώντας να αποτυπώσει τις προσπάθειες του ΕΕΣ να αλλάξει τις ζωές 94 προσφύγων, ηλικίας 14 έως 17 ετών. Στο πλευρό του Ερυθρού Σταυρού και πάλι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Στο κτήριο, ένα παλιό κέντρο αιμοδοσίας του ΕΕΣ με τεράστια ιστορία από το Β’ΠΠ, προσφέρονται υπηρεσίες φιλοξενίας, σίτισης και στέγασης σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Παράλληλα, υπάρχει επιστημονική ομάδα με εκπαιδευτικό, νομικό κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και φροντιστές σε 24ωρη βάρδια. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σχολείο ή σε όσα δεν είναι εφικτό γίνεται άτυπη εκπαίδευση μέσα στη δομή. Εκεί γίνονται και υποστηρικτικά μαθήματα για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Τα θέματα υγείας περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παιδιών.
Ο εκπαιδευτικός χώρος είναι γεμάτος εικόνες, βιβλία και τετράδια και ένα ρητό που γράφει στα αραβικά «η ξενιτιά είναι μητριά, δεν θα είναι ποτέ η μητέρα σου». Όπως μας εξήγησε η επικεφαλής εκπαιδευτικός υπάρχουν πολλά εμπόδια στην εκπαίδευση των ανηλίκων, που ξεπερνούν τις γλωσσικές δυσκολίες. Ειδικά η πρόσβαση σε πλήρη μαθήματα ξένων γλωσσών ή υπολογιστών αποδεικνύονται πρόκληση. Η δομή είναι ανοιχτή και όταν τα παιδιά μπαίνουν υπογράφουν ένα προσύμφωνο που περιγράφει ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Μπορούν να επισκεφτούν φίλους, να πάνε βόλτες, να παρακολουθήσουν μαθήματα σε άλλες δομές ή να τους επισκέπτονται. Στις 11 το βράδυ η δομή κλείνει.
Πέρα όμως από τη σίτιση, τη στέγαση, την εκπαίδευση και τη νομική στήριξη σημαντική είναι η συνεισφορά των εθελοντών του ΕΕΣ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των παιδιών αυτών στην ελληνική κοινωνία. «Στόχος μας είναι επειδή θα ενηλικιωθούν να έχουν δουλέψει πολύ το κομμάτι της ένταξης. Τα προετοιμάζουμε είτε για να μεταφερθούν σε ένα προστατευμένο διαμέρισμα είτε για να αποκτήσουν δεξιότητες και να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας ή σε ότι άλλο προβλέπεται», αναφέρει η Αρετή Κεντιστού, Τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ.
Τα παιδιά υποστηρίζονται φυσικά και σε θέματα υγείας από τον τομέα της νοσηλευτικής, με την κινητή μονάδα του Ερυθρού Σταυρού που έχει εβδομαδιαία παρουσία. Επισημαίνεται ότι με την άφιξη τους οι νεαροί υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Κανένα παιδί δεν αφήνεται στην τύχη του ακόμη και αν έχει ενηλικιωθεί. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού ακόμη και το πρώτο διάστημα μετά την ενηλικίωση τους μπορεί να παραμείνουν έως ότου βρεθεί η επόμενη μεταβατική δομή, είτε προστατευμένο διαμέρισμα είτε ασφαλείς συνθήκες με εργασία ή σπουδές.
Οι άλλες παρεμβάσεις
Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ένα κέντρο υποδοχής παιδιών και στα Καλάβρυτα για 30 άτομα και μία δομή φιλοξενίας από στο Βόλο. «Συνολικά προσφέρουμε 154 θέσεις ασυνόδευτων προσφύγων ανηλίκων», ανέφερε η Κεντιστού.
Ο ΕΕΣ διαθέτει δύο Πολυδύναμα Κέντρα Προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κέντρο της Αθήνας στην Καποδιστρίου παρέχει υπηρεσίες στον προσφυγικό πληθυσμό και διαθέτει τηλεφωνική γραμμή η οποία λειτουργεί 12 ώρες τη μέρα παρέχοντας πληροφόρηση και διερμηνεία σε 12 γλώσσες. Μπορεί να καλύψει αιτήματα είτε προσφύγων είτε υπηρεσιών που επιθυμούν βοήθεια διερμηνείας, όπως υγειονομικές δομές. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΣ Αντώνης Αυγερινός το κέντρο δέχεται καθημερινά περίπου 500 τηλεφωνικές κλήσεις (2105140440) ή μέσω viber και whatsapp.
Συνολικά οι δράσεις του ΕΕΣ για πρόσφυγες και μετανάστες αναπτύσσονται σε 11 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Δύο μικρότερες δομές αφορούν κορίτσια ασυνόδευτες πρόσφυγες, καθώς ο αριθμός τους είναι μικρός, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού. Επόμενος σταθμός θα αφορά στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ειδική μνεία στην προσφορά των εθελοντών έκανε ο κ. Αυγερινός. «Οι εθελοντές διαθέτουν τεχνογνωσία που αποδεικνύει την υπεροχή τους έναντι άλλων ΜΚΟ. Έχουν λάβει εκπαίδευση 500 ωρών και είναι επίσης πιστοποιημένοι κατά ISO», ανέφερε. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη ενδυνάμωσης του εθελοντικού αισθήματος στην Ελλάδα, που φαίνεται να έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα.
Σύμφωνα επίσης με το Γενικό Διευθυντή του ΣΦΕΕ, Μιχάλη Χειμώνα, ο Σύνδεσμος στηρίζει τις κινήσεις του ΕΕΣ καθώς αναγνωρίζει το έργο του. Η χορηγία του ΣΦΕΕ έχει ξεκινήσει από το 2016 και αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς του ΕΕΣ. Η πρωτοβουλίας «προΣfΕΕρουμε», η οποία αποτελεί προσπάθεια στήριξης των παιδιών και των ευάλωτων πληθυσμών, που βρίσκονται σε ανάγκη. Η εν λόγω πρωτοβουλία ειδικότερα καλύπτει ανάγκες σε φαρμακευτικά σκευάσματα, υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και σχολικά είδη σε παιδιά και σε λοιπές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που φιλοξενούνται σε Δομές και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας.