Η ανακοίνωση πριν απο μερικές ημέρες από την AstraZeneca ότι το υποψήψιο εμβόλιο κατά της COVID-19 που παρασκευάζει, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρουσίασε υψηλό ποσοστο αποτελεσματικότητας έγινε δεκτή με ένα μίγμα ενθουσιασμού και προβληματισμού. Η απόκλιση που καταγράφηκε σε δύο διαφορετικά δοσολογικά σχήματα φαίνεται πως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, όπως αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη τοποθέτηση της, που εξασφάλισε το News4Health.
Παρά το αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο όμως, ήταν η ανακοίνωση ενός διάμεσου ποσοστού και η απόκλιση μεταξύ των δύο δοσολογικών σχημάτων που προκάλεσε τα ερωτηματικά. Πως προέκυψε; Όταν εθελοντές έλαβαν δύο «υψηλές» δόσεις η προστασία ήταν 62%, αλλά αυτό αυξήθηκε στο 90% όταν χορηγήθηκε σε συμμετέχοντες στην μελέτη μια «χαμηλή» δόση ακολουθούμενη από μια υψηλή.
Νέα μελέτη για την πιο αποτελεσματικό σχήμα του εμβολίου
Η AstraZeneca μάλλον θα ξεκινήσει μια νέα μελέτη για να αξιολογήσει τη χαμηλότερη δόση του εμβολίου της που είχε καλύτερη απόδοση από μια πλήρη δοσολογία, δήλωσε ο Pascal Soriot στο Bloomberg News.
«Τώρα που βρήκαμε αυτό που μοιάζει με καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να το επικυρώσουμε, οπότε πρέπει να κάνουμε μια επιπλέον μελέτη», είπε, προσθέτοντας ότι η νέα, πιθανώς παγκόσμια, μελέτη θα μπορούσε να είναι ταχύτερη, καθώς η αποτελεσματικότητα ήταν ήδη γνωστό ότι ήταν υψηλή.
Ο Soriot είπε ότι δεν αναμένει ότι οι πρόσθετη δοκιμές θα καθυστερήσουν τις βρετανικές και ευρωπαϊκές κανονιστικές εγκρίσεις.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Bloomberg, ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca είπε ότι υπήρχε ισχυρό πλεονέκτημα στη συνέχιση της διερεύνησης του σχήματος μισής δόσης / πλήρους δόσης. Οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες από τα δεδομένα θα προστεθούν σε εκείνες από υπάρχουσες δοκιμές που προετοιμάζονται για κανονιστική υποβολή, είπε.
Η διεξαγωγή μιας πρόσθετης δοκιμής ενδεχομένως να μην περιπλέκει ιδιαίτερα τα πράγματα για την Βρετανική φαρμακευτική εταιρεία στον αγώνα να αναπτύξει ένα εμβόλιο για να βοηθήσει στην εξάλειψη της πανδημίας, η οποία σκότωσε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα και έπληξε την παγκόσμια οικονομία.
Η Έλεν Φλέτσερ, καθηγήτρια ανοσολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε ότι μια άλλη δοκιμή δεν θα καθυστερούσε απαραίτητα το πράσινο φως καθώς η αποτελεσματικότητα στο καθεστώς υψηλότερης δόσης εξακολουθούσε να επιτυγχάνει τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν ήταν ασυνήθιστο να διεξαχθούν νέες μελέτες για εγκεκριμένα εμβόλια, είπε.
Θυμίζουμε ότι ακόμα και το ποσοστό 62% αποτελεσματικότητας είναι ικανοποιητικό, διότι το όριο έχει τεθεί στο 50%.