Τη διαβούλευση των τιμών 18 νέων γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων εκκίνησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για αιτήματα για τιμολόγηση φαρμάκων που κατατέθηκαν τον Απρίλιο.
Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, λοιπόν, αναρτήθηκε σήμερα Τρίτη 09.06 προς διαβούλευση, αρχείο με την πρόταση του Τμήματος Τιμολόγησης του Οργανισμού ως προς τις τιμές των αιτημάτων γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία κατατέθηκαν στην Υπηρεσία εντός του Απριλίου 2020.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τους ΚΑΚ, τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών, τις φαρμακευτικές εταιρείες δηλαδή με την ευρεία έννοια, να υποβάλουν της παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) έως και την Πέμπτη 11.06.2020.
Διαβάστε επίσης: Ανέβηκαν οι ταχύτητες στη Διαπραγμάτευση
Διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει ήδη καλέσει εταιρείες με σκευάσματα σε τρία πεδία, ενώ σχεδιάζονται και οι επόμενες Διαπραγματεύσεις για το άμεσο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, σε διαπραγμάτευση είναι αυτό το διάστημα φαρμακευτικές εταιρίες με το πρωτότυπο και τα βιο-ομοειδή του φάρμακα, για διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ακόμη, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης βρίσκονται εταιρείες με πρωτότυπα και βιο-ομοειδή σκευάσματα ερυθροποιητινών.
Παράλληλα, στη διαπραγμάτευση έχουν κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, και εταιρείες με δύο καινοτόμες θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, οι οποίες έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.
Σύντομα αναμένεται να επανέλθουν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και οι εταιρείες που διαθέτουν θεραπείες για το μελάνωμα. Πρόκειται για τη δεύτερη διαπραγμάτευση για τη συγκεκριμένη κατηγορία, με την προηγούμενη σύμβαση να έχει λήξει από τα τέλη Φεβρουαρίου. Στη διαπραγμάτευση αναμένεται να κληθούν τουλάχιστον 2 εταιρείες με καινοτόμες θεραπείες.
Ασαφές, βέβαια, είναι ποιες θεραπευτικές κατηγορίες θα «πάρουν σειρά». Το Υπουργείο Υγείας είχε δώσει στίγμα στο δελτίο τύπου που είχε εκδώσει το Δεκέμβρη για την ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Σε αυτό είχε αναφέρει τις θεραπευτικές κατηγορίες που θα έχουν προτεραιότητα, μεταξύ αυτών οι ανοσοθεραπείες, που κυρίως δρουν κατά σοβαρών μορφών καρκίνου, η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (νευρολογική κληρονομική νόσος) και η Κυστική Ίνωση (σοβαρή νόσος που πλήττει την αναπνευστική λειτουργία).
Συγκεκριμένα, η λίστα περιελάμβανε :
- Ανοσοθεραπείες
- Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
- Ψωρίαση κατά πλάκας
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Πολλαπλό μυέλωμα
- Κυστική ίνωση
- Προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs)
Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, η διατήρηση των ταχυτήτων που έχουν αναπτυχθεί, τόσο στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης όσο και στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Ο προγραμματισμός αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα συμβάλλουν σημαντικά στην εξομάλυνση μιας σειράς εμποδίων.
Πρώτα και κύρια θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στη χώρα μας σε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές, που με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη περίθαλψη. Επιπλέον, όμως, αναμένεται να διασφαλιστούν περισσότεροι ερευνητικοί πόροι από κλινικές μελέτες, να εξοικονομηθούν πόροι για το σύστημα υγείας, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί ανάσα και στις φαρμακευτικές εταιρείες, συμβάλλοντας στη ελάφρυνση του clawback.