Μετά από μήνες αναμονής, οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψουν σε σημαντικά φάρμακα να φθάσουν στον ασθενή, επιτυγχάνοντας και σημαντικές δημοσιονομικές εξοικονομήσεις είναι σε πλήρη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κινείται με… ασυνήθιστα υψηλές ταχύτητες τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας ρεαλιστικές ελπίδες για άμεσα αποτελέσματα.
Στη διαδικασία της Διαπραγμάτευσης εισέρχονται τόσο νέα φάρμακα, αφού περάσουν από την Επιτροπή Αξιολόγησης (HTA) και έχουν λάβει τιμή, ώστε να ενταχθούν στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, όσο και φάρμακα ή/και κατηγορίες θεραπειών που χρειάζεται να διαπραγματευτούν οι τιμές αποζημίωσης. Βασικό κριτήριο είναι σε κάθε περίπτωση η επίπτωση των θεραπειών αυτών στον φαρμακευτικό προϋπολογισμό.
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης αναμένεται αφενός να άρει τα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και αφετέρου να συμβάλει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, βασικό βήμα στο δρόμο για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας.
Διαβάστε επίσης : Χωρίς νέα φάρμακα παραμένει η χώρα από το 2018
Νέες θεραπείες έχουν να φθάσουν στους πολίτες της χώρας από το 2018, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Λίγες ημέρες νωρίτερα, όμως, ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας μιλώντας στο πλαίσιο ψηφιακής συζήτησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είχε αναφερθεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών, σημειώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα σκευάσματα της Ηπατίτιδας C, αυτή την περίοδο διεξάγονται συστηματικά και οργανωμένα 4 διαπραγματεύσεις για θεραπείες σε κεντρικές κατηγορίες φαρμάκων.
Από την πλευρά του το PhRMA Innovation Forum υπογράμμισε σε ανακοίνωση του με αφορμή την πρόσφατη επικαιροποίηση της θετικής λίστας, πως δεκάδες αιτήματα ένταξης νέων, καινοτόμων φαρμάκων εκκρεμούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA) για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τις 180 ημέρες, που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, εστιάζοντας κυρίως στο κομμάτι της Επιτροπής HTA (Αξιολόγηση).
Αξίζει να αναφέρουμε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C (δεύτερος κύκλος), πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και για τις Γ- Σφαιρίνες.
Οι Διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει ήδη καλέσει εταιρείες με σκευάσματα σε τρία πεδία, ενώ σχεδιάζονται και οι επόμενες Διαπραγματεύσεις για το άμεσο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, σε διαπραγμάτευση είναι αυτό το διάστημα φαρμακευτικές εταιρίες με το πρωτότυπο και τα βιο-ομοειδή του φάρμακα, για διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Ακόμη, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης βρίσκονται εταιρείες με πρωτότυπα και βιο-ομοειδή σκευάσματα ερυθροποιητινών. Όπως αναφέρει και ο Γαληνός, «η κύρια ένδειξη χορήγησης ερυθροποιητίνης είναι η αναιμία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, ανεξάρτητα του εάν οι πάσχοντες υποβάλλονται ή όχι σε εξωνεφρική κάθαρση. Eπίσης χορηγείται στην αναιμία των πασχόντων από AIDS, εάν αυτή οφείλεται στη χορήγηση ζιδοβουδίνης (AZT). Άλλες ενδείξεις χορήγησης είναι η χημειοθεραπεία με πλατίνη για τη συντόμευση της διάρκειας της αναιμίας ή η χημειοθεραπεία για ορισμένους τύπους νεοπλασμάτων, η αύξηση της παροχής αυτόλογου αίματος και προληπτικώς η αναιμία των προώρων βρεφών».
Διαβάστε επίσης : «Έκλεισαν» οι προϋπολογισμοί για τις Γ-Σφαιρίνες - Θετική εξέλιξη στον αγώνα προμήθειας τους
Παράλληλα, στη διαπραγμάτευση έχουν κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, και εταιρείες με δύο καινοτόμες θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, οι οποίες έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Σημειώστε πως η Πολλαπλή Σκλήρυνση εκτιμάται ότι πλήττει πάνω από 20 χιλιάδες άτομα μόνο στη χώρα μας. Παρά την πληθώρα φαρμάκων για την πάθηση γενικά, η Πολλαπλή Σκλήρυνση χαρακτηρίζεται από διάφορες μορφές οι οποίες δεν καλύπνται όλες με αποτελεσματικές θεραπείες, οπότε κάθε νεότερο, καινοτόμο φάρμακο είναι κρίσιμο να φθάσει εγκαίρως στους ασθενείς.
Οι επόμενες διαπραγματεύσεις
Σύντομα αναμένεται να επανέλθουν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και οι εταιρείες που διαθέτουν θεραπείες για το μελάνωμα. Πρόκειται για τη δεύτερη διαπραγμάτευση για τη συγκεκριμένη κατηγορία, με την προηγούμενη σύμβαση να έχει λήξει από τα τέλη Φεβρουαρίου. Στη διαπραγμάτευση αναμένεται να κληθούν τουλάχιστον 2 εταιρείες με καινοτόμες θεραπείες.
Ασαφές, βέβαια, είναι ποιες θεραπευτικές κατηγορίες θα «πάρουν σειρά». Το Υπουργείο Υγείας είχε δώσει στίγμα στο δελτίο τύπου που είχε εκδώσει το Δεκέμβρη για την ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Σε αυτό είχε αναφέρει τις θεραπευτικές κατηγορίες που θα έχουν προτεραιότητα, μεταξύ αυτών οι ανοσοθεραπείες, που κυρίως δρουν κατά σοβαρών μορφών καρκίνου, η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (νευρολογική κληρονομική νόσος) και η Κυστική Ίνωση (σοβαρή νόσος που πλήττει την αναπνευστική λειτουργία).
Συγκεκριμένα, η λίστα περιελάμβανε :
- Ανοσοθεραπείες
- Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
- Ψωρίαση κατά πλάκας
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Πολλαπλό μυέλωμα
- Κυστική ίνωση
- Προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs)
Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, η διατήρηση των ταχυτήτων που έχουν αναπτυχθεί, τόσο στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης όσο και στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Ο προγραμματισμός αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα συμβάλλουν σημαντικά στην εξομάλυνση μιας σειράς εμποδίων.
Πρώτα και κύρια θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στη χώρα μας σε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές, που με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη περίθαλψη. Επιπλέον, όμως, αναμένεται να διασφαλιστούν περισσότεροι ερευνητικοί πόροι από κλινικές μελέτες, να εξοικονομηθούν πόροι για το σύστημα υγείας, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί ανάσα και στις φαρμακευτικές εταιρείες, συμβάλλοντας στη ελάφρυνση του clawback.
Διαβάστε επίσης : Εμβόλια και clawback - Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας