Η εικόνα των πολιτών για τις φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται πως βελτιώθηκε εν μέσω της πανδημίας. Σύμφωνα με έρευνα έρευνα της IQVIA που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου, που διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) διαπιστώνεται μία αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων στην εμπιστοσύνη, τόσο στις ελληνικές φαρμακευτικές όσο και στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες.
«Παραδοσιακά στην Ελλάδα η εμπιστοσύνη είναι υψηλότερη απέναντι στις ελληνικές εταιρείες, αλλά η τάση αύξησης της εμπιστοσύνης φαίνεται τόσο στις ελληνικές όσο και στις πολυεθνικές», σημειώσε η Μ. Τριανταφύλλου Head of Primary Intelligence της IQVIA.
Στην ερώτηση πως θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, οι πολίτες δήλωσαν ότι επιθυμούνμία βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο ως ιδιαιτέρως σημαντική αναδεικνύεται από τους ερωτηθέντες και η συμβολή των φαρμακευτικών εταιριών στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
«Επίσης μία ερώτηση που κάνουμε από το 2017 μέχρι και εφέτος είναι το κατά πόσο όλες οι μεγάλες εταιρίες, όχι απαραίτητα οι φαρμακευτικές μόνο, εργάζονται προς τη σωστή κατεύθυνση στήριξης της κοινωνίας. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό που εκτιμούν οτι οι μεγάλες εταιρίες εργάζονται προς τη βελτίωση και στήριξη της ελληνικής κοινωνίας κυμαίνεται γύρω στο 20% (σήμερα ανήλθε στο 21%)», ανέφερε η κ. Τριανταφύλλου
Μάλιστα, διαπιστώνεται πως τα ποσοστά των ατόμων που ανέφεραν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συγκεκριμένα υποστηρίζουν περισσότερο την ελληνική κοινωνία έχουν αυξηθεί κατά 5%.
«Τον καιρό τη πανδημίας μετράμε, λοιπόν, μία θετικότερη στάση των Ελλήνων απέναντι στον κλάδο», διευκρίνισε.
Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν κατά πόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες στήριξαν την κοινωνία και το κράτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα 38% δήλωσε ότι "στήριξαν πολύ έως αρκετά" και 42% πως "στήριξαν λίγο".
Αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Υγεία εν μέσω πανδημίας, απαισιοδοξούν για το μέλλον
Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του τομέα της Υγείας, όπως δείχνει η έρευνα της IQVIA. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που διενεργήθηκε στο γενικό πληθυσμό, το 2020 η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στον τομέα της Υγείας έχει αυξηθεί.
Μάλιστα, παρότι ο τομέας της Υγείας παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες και με ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2017, συγχρόνως φαίνεται πως τον εμπιστεύονται περισσότερο από τα προηγούμενα έτη.
«Στην Ελλάδα οι πολίτες εμφανίζονται να εμπιστεύονται περισσότερο τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εταιρείες τεχνολογίας. Όμως πρώτη φορά βλέπουμε ποσοστά στο 31% σε επίπεδα εμπιστοσύνης, γεγονός πολύ ενδιαφέρον αν σκεφτούμε ότι τα ποσοστά αυτά μας τα δίνουνε μέσω πανδημίας», ανέφερε η Μ. Τριανταφύλλου Head of Primary Intelligence της IQVIA.
Στην έρευνα, που εξέτασε πως έχει η πανδημία έχει επηρεάσει στο πεδίο της εμπιστοσύνης, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να αξιολογήσουν το Σύστημα Υγείας, όπου και πάλι καταγράφεται αύξηση. Ειδικότερα, ενώ το 2019 ένα ποσοστό 11% έβλεπε θετικά το σύστημα υγείας, το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 5% το 2020 φτάνοντας το 16%.
Από την άλλη, όμως, απαισιόδοξοι είναι πολίτες για την πορεία του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην ερώτηση, αν θεωρούν πως τα επόμενα πέντε χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας θα βελτιωθεί ή θα χειροτερέψει, οι προσδοκίες είναι πιο απαισιόδοξες. «Το ποσοστό που μας έδωσε αισιόδοξα μηνύματα να πέφτει στο 33%», ανέφερε η κ. Τριανταφύλλου.
Η εμπιστοσύνη στο Υπουργείο Υγείας
Η έρευνα της IQVIA καταγράφει και τα ποσοστά εμπιστοσύνης απέναντι στα Υπουργεία. Το Υπουργείο Υγείας εμφανίζει μειωμένα ποσοστά, αλλά υπάρχει εξήγηση, σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου.
Τα ποσοστά εμπιστοσύνης είναι παραδοσιακά υψηλότερα σε υπουργεία όπως το Υπουργείο Αμύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού.
«Το Υπουργείο Υγείας έχει ένα σκορ 24%, ποσοστό μικρότερο από το περσινό που ήταν 35%», σημειώνει η κ. Τριανταφύλλου, αλλά προσθέτει πως αν προσέξουμε τις μέσες τιμές, διαπιστώνουμε μια διακύμανση στην εμπιστοσύνη από το 22% στο 34% και στο 27%.
«Αυτή η διακύμανση σχετίζεται με την περίοδο διενέργειας της περσινής έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκελίγο καιρό μετά τις εκλογές. Όποτε υπήρχε ένας θετικός παφλασμός που ακολούθησε τις εκλογές, που οδήγησε σε αύξηση της εμπιστοσύνης», εξήγησε.
Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις φαρμακευτικές εταιρείες δείχνουν οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα για την επίδραση της πανδημίας Covid-19 που πραγματοποιήθηκαν απο την ΙQVIA και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου 2020 για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.