Ψήφο εμπιστοσύνη στα μέτρα περιορισμού παίρνει η κυβέρνηση τόσο από τους πολίτες όσο και από τους γιατρούς, σύμφωνα με τις δύο έρευνες που πραγματοποιήσε η IQVIA, αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ). Η έρευνα δεν αφορά την περίοδο lockdown που διανύουμε τώρα.
Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, το 95% των γιατρών δήλωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης, στην πρώτη περίοδο, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, υπήρχε και μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις αντοχές του συστήματος υγείας, καθώς το 96% των γιατρών στο διάστημα Απριλίου - Ιουλίου εκτίμησε οτι το ΕΣΥ θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πανδημία και γενικότερα πως το 93% ότι η χώρα θα μπορέσει να ελέγξει τα κρούσματα και τον αριθμό των θυμάτων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε η Μ. Τριανταφύλλου Head of Primary Intelligence της IQVIA, οι γιατροί πίστευαν ότι η πανδημία ναι μεν θα απλωθεί στον πληθυσμό αλλά δεν θα χρειαστεί ένα ένα δεύτερο lockdown. όπως δήλωσε το 80%. Σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στα περιοριστικά μέτρα του Οκτωβρίου, το 71% δήλωσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μάλιστα, το 40% ανέφερε ότι ανησυχεί για τον κορονοϊό και το 66% ότι ακολουθεί αυστηρά όλα τα περιοριστικά μέτρα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 95% αν συνυπολογίσουμε όσους δήλωσαν είτε ότι τηρούν αυστηρλα τα μέτρα είτε λιγότερο αυστηρά.
Ωστόσο, οι πολίτες φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού στα οικονομικά τους. Όπως εξήγησε η κ. Τριανταφύλλου, οι πολίτες ανησηχούν περισσότερο για το αν θα χάσουν τις δουλείες τους ή αν δεν θα βρουν δουλειά λόγω κορονοϊού και ανησηχούν λιγότερα για τα θέματα υγείας των ιδίων και των συγγενών τους ή κατά πόσο μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους.
Ειδικότερα, το 62% και 56% των ερωτηθέντων ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ή δεν θα βρούν εργασία, ενώ το 24% ανησυχεί ότι μπορεί να μειωθεί το εισόδημά του. Όλα τα υπόλοιπα ποσοστά σχετίζονται με ανησυχίες γύρω από την υγεία και την πρόσβαση σε γιατρούς, νοσοκομεία και φάρμακα. Το 43% δήλωσε ότι είχε κάποια αρνητική επίπτωση στα οικονομικά του λόγω του κορονοϊού, ενώ υπάρχει και ένα 5%, που δήλωσε θετική επίδραση του κορονοϊού στα οικονομικά του.
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού
Από τους ερωτηθέντες, το 1% δήλωσε ότι νόσησε με κορονοϊό (επιβεβαιωμένο με τεστ), ενώ το 8% δήλωσε ότι είχε κρούσμα στο οικογενειακό, φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον του. Παρόμοια ήταν τα ποσοστά που προέκυψαν από τους γιατρούς, καθώς το 1% δήλωσε ότι είχε ασθενή που σίγουρα είχε νοσήσει. Σε κάποιες ειδικότητες αυτά τα ποσοστά ήταν μεγαλύτερα.
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό για γρίπη, πνευμονιόκοκκο, το 64% δήλωσε ότι θα επιδιώξει να εμβολιαστούν μέλη της οικογένειας τους, ενώ 48% δήλωσαν διατεθημένοι να εμβολιαστούν οι ίδιοι,
Περίπου 15% ανέφερε ότι έχει κάνει εμβόλιο πνευμονιόκοκκου, το 24% το εμβόλιο της γρίπης και το 6% άλλα εμβόλια. Σχετικά με την πρόθεση εμβολιασμού από εδώ και έπειτα, 21% δήλωσε διατεθειμένο να εμβολιαστεί για πνευμονιόκοκκο, 47% για την εποχική γρίπη και 14% για άλλα εμβόλια.
Ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Το 20% δήλωσε πως σίγουρα θα κάνει το εμβόλιο όταν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, ενώ ένα 24% ότι μάλλον θα το κάνει. Άρα, η θετική πρόθεση ανέρχεται στο 44%, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο.
Οι λόγοι για τους οποίους δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο οι υπόλοιπο είναι:
- 36% θεωρεί ότι το εμβόλιο δεν θα είναι ασφαλές
- 24% ότι ακόμη δεν έχει τεσταριστεί αρκετά
- 14% δεν βλέπει το λόγο να το κάνει καθώς δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα
- 12% δεν εμπιστεύεται το εμβόλιο.
Πάντως, το 82% πιστεύει ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι πραγματικός κίνδυνος, ενώ το 12% θεωρεί ότι πρόκειται για συνωμοσία.
Το 85% των ερωτηθέντων, μάλιστα, τον Οκτώβιο εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος σύντομα θα ξεπεραστεί, ενώ ένα 6% θεωρεί ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται θα είναι αποτελεσματικά στην προστασία του πληθυσμού.