Η παραγωγή εμβολίων COVID ξεπερνάει κατά πολύ τις δόσεις που χορηγούνται κάθε μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της EFPIA. Ενδεικτικό είναι ότι τον Γενάρη του 2022 υπήρξε παραγωγή 12,1 δις δόσεων εμβολίων COVID ενώ χορηγήθηκαν 9,2 δις εμβόλια σε ανθρώπους.
Παράλληλα, οι παγκόσμιες εξαγωγές εμβολίων COVID-19 έφτασαν τις 4,5 δις τον Γενάρη του 2022. Επομένως, το ποσοστό των εξαγόμενων εμβολίων αυξήθηκε από το 26% της παραγωγής τον Ιούλιο του 2021 στο 40% τον Γενάρη του 2022. Εκείνον το μήνα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις δόσεις που παράχθηκαν, περισσότερες εξήχθησαν (1,7 δις) παρά χρησιμοποιήθηκαν για εγχώρια χρήση (1 δις).
Με τις δωρεές εμβολίων και τις παραδόσεις να αυξάνονται, η διαδικασία διανομής εμβολίων διευκολύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, περισσότερα εμβόλια διατέθηκαν μέσω του COVAΧ τις τελευταίες 10 εβδομάδες σε σχέση με τους 10 μήνες πριν, ξεπερνώντας το 1 δις από τα μέσα Γενάρη του 2022. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2021 μέσω του COVAX παραδόθηκαν 340 εκατ. εμβόλια COVID-19.
Πολλά αχρησιμοποίητα εμβόλια σε χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος
Ας σημειωθεί ότι οι 3 χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν αφήσει αχρησιμοποίητα τα εμβόλια COVID που διαθέτουν είναι:
- Μπαγκλαντές: 138,2 εκατ. αχρησιμοποίητες δόσεις
- Φιλιππίνες: 121,1 εκατ. αχρησιμοποίητες δόσεις
- Ινδονησία: 103,8 εκατ. αχρησιμοποίητες δόσεις
Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 33 εμβόλια COVID και πολλά περισσότερα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές. Επιπλέον, έχει δοθεί το πράσινο φως για 32 θεραπείες COVID παγκοσμίως. Μόνο το 5,9% (33/504) όλων των εμβολίων COVID και μόλις 1,9% (32/1708) όλων των θεραπειών που αναπτύσσονται έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα.
Η EFPIA επισημαίνει τη σημασία συνέχισης της έρευνας για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων παραλλαγών ανησυχίας, καθώς μπορεί να χρειαστούν νέα εμβόλια ειδικά προσαρμοσμένα στα νέα στελέχη. Ο κίνδυνος ανάδυσης νέων στελεχών είναι σημαντικός και συνδέεται με ανεξέλεγκτη μετάδοση και προβλήματα στην προστασία που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια.
Τα εμπόδια για μία επιτυχή παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη
Η EFPIA τονίζει πάντως ότι οι δυνατότητες των Συστημάτων Υγείας και η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια εμποδίζουν την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων.
Αυτή τη στιγμή 0,99 δις ενήλικες σε χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων τόνισε ορισμένα σημεία για την αποτελεσματική κυκλοφορία εμβολίων:
- 1Ενδυνάμωση των υγειονομικών συστημάτων για την χορήγηση εμβολίων COVID-19 (συγχρονισμός, συνεργασία)
- Αντιμετώπιση διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια
Αυτό θα επιτρέψει στους 1,21 δις ανεμβολίαστους άνω των 15 ετών σε χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος και θα μειώσει τα αναξιοποίητα εμβόλια COVID-19.
Η περίπλοκη διαδικασίας παραγωγής εμβολίων COVID
Η παραγωγή ενός εμβολίου COVID είναι πολύ περίπλοκος και χρειάζεται εκτεταμένες δοκιμές και ποιοτικό έλεγχο. Ειδικότερα:
- χρειάζονται 60-120 μέρες για την παραγωγής ενός εμβολίου COVID-19
- χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα σε ιατρικές ομάδες, επιστήμονες, ασθενείς, και προμηθευτές
- το 70% του χρόνου παραγωγής οποιουδήποτε εμβολίου αφορά τον ποιοτικό έλεγχο
- χρειάστηκαν 50.000 πολύπλοκα βήματα παραγωγής για την κατασκευή εμβολίου
- χρειάστηκαν 357 συνεργασίες, εκ των οποίων το 89% περιλάμβανε μεταφορές τεχνολογίας