Το άρθρο γνώμης (editorial), του David Harrington στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Τσάν, της Dr. Lindsey Baden, ειδικού για τις μολυσματικές ασθένειες και του Τζόσεφ Χόγκαν, βιοστατιστικού του Πανεπιστημίου Brown, δημοσιεύθηκε την Τετάρτη μαζί με τη μελέτη του ΠΟΥ.
Σημείωσαν ότι οι δοκιμές με τίτλο Solidarity, οι οποίες εξέτασαν τέσσερα φάρμακα είχε αντιφάσεις στα δεδομένα που συλλέχθηκαν. Ας σημειωθεί ότι οι δοκιμές του ΠΟΥ διεξήχθησαν σε 30 χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Ελβετία, την Γερμανία την Κένυα και το Ιράν. Πέρα από το φάρμακο της ρεμδεσιβίρης, η Solidarity δεν βρήκε επίσης κανένα όφελος επιβίωσης από τη COVID-19 ούτε από τη θεραπεία με το φάρμακο κατά του HIV, lopinavir, την ενισχυτική ανοσοποιητική ιντερφερόνη και την υδροξυχλωροκίνη.
Τα ευρήματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι υπάρχει «διακύμανση εντός και μεταξύ των χωρών στο επίπεδο παροχής ιατρικής περίθαλψης και στο βαθμό σοβαρότητας της ασθένειας σε ασθενείς που φθάνουν σε νοσοκομεία», γράφουν.
Η κυκλοφορία, τον Οκτώβριο, των συνοπτικών ευρημάτων της δοκιμής πυροδότησε μια επανεκτίμηση ορισμένων για τη χρησιμότητα της ρεμδεσιβίρης, η οποία αποδείχθηκε ότι μειώνει τις παραμονές των νοσοκομείων COVID-19 κατά πέντε ημέρες σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο σε μια προηγούμενη αμερικανική δοκιμή που έτρεξε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η Solidarity «δεν συγκέντρωσε ούτε ανέφερε το επίπεδο περίθαλψης ή την ικανότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης σε κανένα από τα 400 νοσοκομεία από 30 χώρες», δήλωσε ο Δρ Andre Kalil, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής των ΗΠΑ. «Εάν η βασική υποστηρικτική φροντίδα είναι σπάνια ή ανεπαρκής, κανένα φάρμακο θεραπείας δεν θα έχει μεγάλο όφελος ακόμη και αν είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικό, επειδή η κατάλληλη υποστηρικτική φροντίδα είναι απαραίτητη για την επιβίωση των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19», είπε.
Τι ισχυρίστηκε ο ΠΟΥ και οι υπόλοιπες αρχές για το φάρμακο
Ο ΠΟΥ τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η ρεμδεσιβίρη, η οποία χορηγείται ενδοφλέβια, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19, ανεξάρτητα από το πόσο άρρωστοι είναι, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση ή να μειώσει την ανάγκη για μηχανικός εξαερισμός.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον Οκτώβριο ενέκρινε τη ρεμδεσιβόρη, για ασθενείς με COVID-19 άνω των 12 ετών που χρειάζονται νοσηλεία. Το φάρμακο έχει εγκριθεί για χρήση ως θεραπεία COVID-19 σε περισσότερες από 50 χώρες.
Τόσο η Αμερικανική Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής όσο και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, που διεξήγαγαν τη μελέτη των ΗΠΑ, τις τελευταίες εβδομάδες επιβεβαίωσαν τις οδηγίες τους για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης μετά την πλήρη έγκριση του φαρμάκου από το FDA.
ΠΗΓΗ: Reuters