Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, θεραπείας δοκιμάζονται κατά του κορονοϊού μαζικά σε επίπεδο κοινότητας σε άλλες χώρες φάρμακα απλά, φθηνά, «που ελαττώνουν κάποια από τη φλεγμονή η οποία μπορεί να προκληθεί από τη νόσο, η οποία φέρεται σε κάποιους ανθρώπους σαν λοίμωξη και σε κάποιους σαν ένα αίτιο μίας τεράστιας φλεγμονώδους αντίδρασης».
Αλλά αυτό που θα εξετάσει η επιτροπή, θα είναι η χορήγηση φαρμάκου στους υγειονομικούς για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες, πέραν των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας.
«Θέλαμε να είναι κάποιο φάρμακο ασφαλές, αλλά και κάποιο φάρμακο που θα έχει και πιθανότητα να δουλέψει», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.
Όπως ανέφερε, η σκέψη είναι να χορηγηθεί χλωροκίνη που άλλωστε δίνεται ήδη σε ανθρώπους σαν θεραπεία, σαν μια μορφή συνεχιζόμενης προφύλαξης.
«Υπάρχει λοιπόν αυτό που ονομάζουμε προεκθεσιακή προφύλαξη, προφύλαξη πριν την έκθεση, θα το έχετε ακούσει φυσικά για το HIV-AIDS και για την ηπατίτιδα. Και υπάρχει και η μετεκθεσιακή προφύλαξη, που τη συζητάμε, σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί και γνωρίζουν ότι εξετέθησαν. Αυτό είναι ένα σχήμα σαν θεραπεία», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
«Δεν θα θέλαμε να μην έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε αυτό το φάρμακο, το οποίο ευτυχώς υπάρχει σε επάρκεια, και σε υγειονομικούς, σαν μια μορφή προφύλαξης σε όσους το επιθυμούν και υπό μορφή προσεκτικής παρακολούθησης και για παρενέργειες και για την αποτελεσματικότητα του», συμπλήρωσε.
Δεν θα είναι, όμως, το μοναδικό φάρμακο που χορηγηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδα η χλωροκίνη θα χορηγηθεί και το καρδιοπροστατευτικό φάρμακο [κολχικίνη], «ώστε όλοι να παίρνουν κάτι, εφόσον το επιθυμούν».